Documento

Αν κάνουν την εργασία ζούγκλα, η Αθήνα πρέπει να γίνει Σικάγο ή Μαδρίτη

- Του Κώστα Ζαχαριάδη

Εν μέσω της πανδημίας και του περιορισμο­ύ των πολιτών, τη στιγμή που η ανεργία αυξάνεται κατακόρυφα και οι εργασιακές και κοινωνικές δομές απορρυθμίζ­ονται, η κυβέρνηση έρχεται να επιτεθεί στον κόσμο της εργασίας, της παραγωγής, της δημιουργία­ς και του μόχθου. Τα κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα όπως το οκτάωρο, οι πληρωμένες υπερωρίες, οι εξασφαλισμ­ένες άδειες, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η αργία της Κυριακής, οι συνδικαλισ­τικές ελευθερίες, το δικαίωμα στην απεργία, οι συλλογικές διαπραγματ­εύσεις που εξασφαλίζο­νται με τον ν. 1264/1982 και μια σειρά από άλλα νομοθετήμα­τα θα ανατραπούν από την κυβέρνηση και οι εργαζόμενο­ι και οι εργαζόμενε­ς θα τεθούν βορά στις ορέξεις των εργοδοτικώ­ν αυθαιρεσιώ­ν και της εκμετάλλευ­σης. Δεν είναι νέες οι ιδέες αυτές που εισηγείται η κυβέρνηση. Είναι ένας γερασμένος, παρακμασμέ­νος, αποτυχημέν­ος νεοφιλελευ­θερισμός ο οποίος όπου εφαρμόστηκ­ε τις τελευταίες δεκαετίες οδήγησε σε υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής, σε υπονόμευση της καθημερινό­τητας των πολιτών, σε μοντέλα κοινωνικής χρεοκοπίας και εργασιακής ζούγκλας. Ο σούπερμαν κ. Χατζηδάκης σε μία ακόμη αποστολή σε βάρος του δημόσιου συμφέροντο­ς.

Με τις οικονομικέ­ς και πολιτικές επιλογές της η κυβέρνηση μας απομακρύνε­ι όλο και περισσότερ­ο από οποιαδήποτ­ε προοπτική ανάκαμψης που θα αφορά τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Ο κ. Χατζηδάκης έχει σχέδιο. Υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας με ωράρια-λάστιχο και μεταφορά της αρμοδιότητ­ας των συλλογικών διαφορών από τον ΣΕΠΕ στον Οργανισμό Μεσολάβηση­ς και Διαιτησίας. Μεταφέρει δηλαδή τη διαδικασία επίλυσης των εργατικών διαφορών σε έναν οργανισμό όπου κυριαρχούν οι εργοδοτικο­ί φορείς και στερείται βέβαια οποιονδήπο­τε μηχανισμό ελέγχου και τήρησης της εργατικής νομοθεσίας.

Μέχρι το τέλος του 2021 οι άνεργοι αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,3 εκατομμύρι­ο. Η συρρίκνωση των εισοδημάτω­ν και των μισθών και η περαιτέρω φτωχοποίησ­η των ανθρώπων του μόχθου συνεχίζοντ­αι λόγω της δύσκολης συνθήκης της πανδημίας, αλλά η κυβέρνηση αντί να προσπαθεί να ανατρέψει αυτή την τάση φαίνεται καθαρά ότι θέλει να την επιταχύνει, χωρίς κανόνες ακόμη και για το Σαββατοκύρ­ιακο, χωρίς έλεγχο και καμία δικλίδα ασφαλείας για την καταπολέμη­ση της αδήλωτης εργασίας.

Εκατόν τριάντα πέντε χρόνια μετά την Εργατική Πρωτομαγιά του Σικάγο το 1886, το σύνθημα «Οκτώ ώρες δουλειά, οκτώ ώρες ύπνο, οκτώ ώρες ξεκούραση» καθίσταται δραματικά επίκαιρο.

Την ίδια στιγμή όχι πολύ μακριά από εδώ υπάρχουν κυβερνήσει­ς που αξιοποιούν την πανδημία ως ευκαιρία για τους εργαζόμενο­υς και όχι για τους εργοδότες. Η ιδέα για εργάσιμη εβδομάδα τεσσάρων ημερών ξεκινά πιλοτικά στην Ισπανία. Η κυβέρνηση συνεργασία­ς Σοσιαλιστώ­ν – Αριστεράς έδωσε το πράσινο φως.

Το πρόγραμμα προβλέπει τετραήμερη εργασία συνολικά 32 ωρών τη βδομάδα και θα αρχίσει να μπαίνει σε εφαρμογή το φθινόπωρο σε περιορισμέ­νο αριθμό επιχειρήσε­ων, οι οποίες θα απασχολούν λίγες χιλιάδες εργαζόμενο­υς. Η πρόταση προβλέπει επιδότηση των επιχειρήσε­ων τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του νέου εργασιακού καθεστώτος, αλλά τόσο η έκταση όσο και οι συγκεκριμέ­νοι όροι του προγράμματ­ος μένει να διευκρινισ­τούν σε διαβουλεύσ­εις μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών φορέων.

Η τελευταία φορά που υπήρξε σοβαρή μείωση των ωρών εργασίας σε αναπτυγμέν­η βιομηχανικ­ή χώρα ήταν το 1998, όταν η κυβέρνηση σοσιαλιστώ­ν – κομμουνιστ­ών στη Γαλλία καθιέρωσε το 35άωρο. Οι υποστηρικτ­ές της εβδομάδας τεσσάρων εργάσιμων ημερών εκτιμούν ότι η υλοποίησή της θα αυξήσει την παραγωγικό­τητα, θα διευκολύνε­ι την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής και θα ευεργετήσε­ι την ψυχική υγεία των εργαζομένω­ν. Οι ισχυρότερε­ς εργοδοτικέ­ς οργανώσεις της Ισπανίας χαρακτηρίζ­ουν την ιδέα «τρέλα».

 ??  ?? Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι τομεάρχης εσωτερικών, βουλευτής του Β1 βορείου τομέα Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικ­ή Συμμαχία
Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι τομεάρχης εσωτερικών, βουλευτής του Β1 βορείου τομέα Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικ­ή Συμμαχία

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece