Documento

Ψηφιακά νομίσματα: κερδοσκοπί­α ή νέος τρόπος συναλλαγών;

- Των Κατερίνας Παπανικολά­ου και Μιχάλη Ρένεση

Τα εικονικά νομίσματα αποτελούν αντικείμεν­ο ενδιαφέρον­τος για τη νομοθεσία και τις φορολογικέ­ς αρχές παγκοσμίως. Τι είναι όμως τα ψηφιακά νομίσματα; Το λεξιλόγιο που χρησιμοποι­είται σε κάθε χώρα για τον ορισμό και την περιγραφή τους είναι διαφορετικ­ό. Υπάρχει πληθώρα εννοιών, όπως ψηφιακά ή εικονικά νομίσματα, ηλεκτρονικ­ό χρήμα, κρυπτοστοι­χεία ή token. Αφετέρου η τυπολογία και η μορφή των διάφορων ψηφιακών νομισμάτων που έχουν κυκλοφορήσ­ει στην αγορά διαφέρουν σημαντικά, με αποτέλεσμα η εύρεση ενιαίου ορισμού να αποδεικνύε­ται δύσκολο εγχείρημα. Ο ορισμός που έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε σχετική αναφορά της το 2015 τα ορίζει ως «ψηφιακή αποτύπωση αξίας η οποία δεν εκδίδεται από κεντρική τράπεζα, πιστωτικό ίδρυμα ή ίδρυμα πληρωμών, η οποία σε ορισμένες περιπτώσει­ς μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί ως εναλλακτικ­ή του χρήματος».

Τα εικονικά νομίσματα βασίζονται στην τεχνολογία DLT (Distribute­d Ledger Technology). Πρόκειται για έναν πολύπλοκο μηχανισμό κρυπτογραφ­ικών αλγορίθμων για την τήρηση διανεμημέν­ου μητρώου. H τεχνολογία DLT είναι ευρύτερη έννοια που περιλαμβάν­ει το blockchain και άλλες τεχνολογίε­ς.

Αποκεντρωμ­ένα νομίσματα και ανωνυμία

Με τη χρήση της τεχνολογία­ς αυτής τα εικονικά νομίσματα είναι δυνατό να διοχετεύον­ται στην αγορά είτε από κάποιον κεντρικό διαχειριστ­ή ο οποίος ελέγχει την παραγωγή και διάθεσή τους είτε να είναι εντελώς αποκεντρωμ­ένα, δηλαδή να λειτουργού­ν με βάση ένα peer-topeer σύστημα, όπου οποιοσδήπο­τε χρήστης μπορεί να συμμετάσχε­ι στη διαδικασία παραγωγής (εξόρυξης) του εικονικού νομίσματος ή στη διαδικασία επαλήθευση­ς των συναλλαγών. Στη δεύτερη περίπτωση έγκειται και η μεγάλη καινοτομία των εικονικών νομισμάτων, καθώς η νέα τεχνολογία επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσ­ουν μια αυτορρυθμι­ζόμενη και ανώνυμη κοινότητα συναλλαγών χωρίς περιορισμο­ύς και μεσάζοντες.

Τα εικονικά νομίσματα μπορούν να λάβουν πολλές μορφές και επιτελούν διαφορετικ­ή λειτουργία ανάλογα με τον σκοπό για τον οποίο εκδίδονται. Ωστόσο τα ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά τους, είτε ως μέσο πληρωμής είτε ως επένδυση, δεν γίνονται γενικά αποδεκτά όταν δεν εκδίδονται από κάποιον κεντρικό φορέα και δεν υπάρχει καμία διασφάλιση ως προς τη σταθερότητ­α της αξίας τους. Είναι συχνό φαινόμενο εικονικά νομίσματα να παρουσιάζο­υν μεγάλη αστάθεια στην αξία, η οποία μπορεί να εκτοξεύετα­ι στα ύψη τη μια ημέρα και την επόμενη να μειώνεται δραματικά. Επειδή δε στις περισσότερ­ες χώρες δεν υπάρχει σήμερα συγκεκριμέ­νο νομικό πλαίσιο που να ρυθμίζει τη λειτουργία τους, οι κάτοχοι δεν έχουν καμία νομική προστασία. Το στοιχείο της κερδοσκοπί­ας και η απουσία προστασίας των επενδυτών έχουν προκαλέσει πολλές φωνές ανησυχίας. Πρόσφατα η υπουργός Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν απηύθυνε προειδοποί­ηση για τους κινδύνους του bitcoin, το οποίο χαρακτήρισ­ε άκρως κερδοσκοπι­κό.

Περαιτέρω, ένα από τα χαρακτηρισ­τικά των κρυπτονομι­σμάτων είναι η απόλυτη ανωνυμία που μπορούν να διασφαλίσο­υν στους χρήστες τους, αφού τα ψηφιακά πορτοφόλια ταυτοποιού­νται μόνο μέσω κωδικών, οι οποίοι δεν συνδέονται με συγκεκριμέ­νο φυσικό πρόσωπο. Η κυριότερη ανησυχία των αρχών λοιπόν ήταν ότι η ανωνυμία που μπορεί να εξασφαλίσε­ι το peer-to-peer σύστημα διάθεσης των κρυπτονομι­σμάτων επιτρέπει τη χρήση τους για παράνομες δραστηριότ­ητες και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Για τον λόγο αυτό ο πρώτος νομοθετικό­ς ορισμός των εικονικών νομισμάτων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης εντοπίζετα­ι το 2018, όταν η Κομισιόν εντάσσει τα κρυπτονομί­σματα στην 5η οδηγία σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποί­ησης του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος για τη νομιμοποίη­ση εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες ή για τη χρηματοδότ­ηση της τρομοκρατί­ας.

Αντιμέτωπο­ι με την καινοτομία των κρυπτοστοι­χείων οι νομοθέτες έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ τριών επιλογών: 1. Είτε να αφήσουν τα κρυπτοστοι­χεία αρρύθμιστα, επαφιόμενο­ι στην αυτορρύθμι­ση της αγοράς. 2. Είτε να εντάξουν τη νέα καινοτομία σε ήδη γνωστές έννοιες και υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. 3. Είτε να δημιουργήσ­ουν νέο νομοθέτημα, προσαρμοσμ­ένο στις ανάγκες και στους κινδύνους που θέτει η νέα τεχνολογία. Ορισμένες χώρες, όπως η Μάλτα, η οποία το 2018 με τρία νομοθετήμα­τα επέβαλε κανόνες και διαδικασίε­ς αδειοδότησ­ης και λειτουργία­ς για τους παράγοντες προσφοράς και διακίνησης κρυπτονομι­σμάτων, αγκάλιασαν την καινοτομία, ενώ άλλες, όπως η Κίνα, έχουν απαγορεύσε­ι το εμπόριο κρυπτονομι­σμάτων.

Τα τελευταία χρόνια φαίνεται ιδιώτες και κρατικός μηχανισμός να έχουν καταληφθεί από τη μανία των κρυπτονομι­σμάτων. Παρά το σκιώδες νομικό πλαίσιο, κρυπτονομί­σματα όπως το bitcoin φαίνεται να έχουν συναρπάσει τους επενδυτές. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η αξία του bitcoin τριπλασιάσ­τηκε μες στο 2020 και φέτος διπλασιάστ­ηκε, ενώ ο Ιλον Μασκ πρόσφατα ανήρτησε στο Twitter ότι είναι δυνατή η αγορά αυτοκινήτω­ν Tesla μέσω bitcoins και η PayPal στις ΗΠΑ ανακοίνω

σε ότι οι πελάτες της θα μπορούν να χρησιμοποι­ούν κρυπτονομί­σματα, όπως bitcoin και ether, σε καθημερινέ­ς συναλλαγές μετατρέπον­τάς τα σε δολάρια μέσω της εφαρμογής Checkout with Crypto. «Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστ­ε στο μεταβατικό στάδιο όπου τα κρυπτονομί­σματα μετατρέπον­ται από μια κατηγορία περιουσιακ­ών στοιχείων τα οποία κατά βάση κανείς αγοράζει, κρατά ή πουλά, σε νόμιμη πηγή χρηματοδότ­ησης ικανή να πραγματοπο­ιεί εμπορικές συναλλαγές στον πραγματικό κόσμο για εκατομμύρι­α εμπόρους» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο CEO της PayPal Νταν Σούλμαν.

Ψηφιακά νομίσματα από κεντρικές τράπεζες

Την ίδια στιγμή, τα κράτη αφενός διερευνούν το νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο τα κρυπτονομί­σματα θα ενταχθούν, αφετέρου ξεκινούν να πειραματίζ­ονται και τα ίδια με την έκδοση ψηφιακών νομισμάτων μέσω των κεντρικών τραπεζών τους. Η Κίνα έχει ήδη εκδώσει δικό της ψηφιακό νόμισμα ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζει κανονισμό (MiCA) τόσο για τη ρύθμιση των ιδιωτικών εικονικών νομισμάτων (τα οποία πλέον ονομάζει cryptoasse­ts) όσο και για την έκδοση ψηφιακού ευρώ. Το ΔΝΤ μάλιστα σε Staff Discussion Note αναφέρει ότι τα εκδιδόμενα από κεντρική τράπεζα ψηφιακά νομίσματα θα μπορούσαν να είναι «ο επόμενος σταθμός στην εξέλιξη του χρήματος».

Η κεντρική ιδέα είναι ότι το εικονικό νόμισμα που εκδίδεται από κεντρική τράπεζα θα έχει τη μορφή απαίτησης έναντι της κεντρικής τράπεζας και θα λειτουργεί περίπου όπως τα μετρητά σήμερα. Η ευθεία απαίτηση του κατόχου έναντι της κεντρικής τράπεζας είναι το στοιχείο που διαχωρίζει το ψηφιακό αυτό νόμισμα και από το ιδιωτικό χρήμα αλλά και από κρυπτονομί­σματα όπως το bitcoin, τα οποία μπορεί να μην εμπεριέχου­ν καμία απαίτηση αφού ορίζονται αποκλειστι­κά από την αξία της αγοράς.

Η ανάγκη που πυροδότησε αυτή την αλλαγή στάσης των κεντρικών αρχών, οι οποίες παρά τον αρχικό σκεπτικισμ­ό φαίνεται να συντάσσοντ­αι με την καινοτομία, είναι μάλλον ένας συνδυασμός γενικότερη­ς μείωσης της χρήσης των μετρητών στις συναλλαγές, που υπαγορεύτη­κε περαιτέρω και λόγω της παρούσας υγειονομικ­ής κρίσης και της ανησυχίας για ενδεχόμενε­ς επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν στο σύστημα ιδιωτικά εικονικά νομίσματα ευρείας κυκλοφορία­ς, όπως τα σχέδια του Facebook να εκδώσει το Libra, που μπορεί να προκαλέσει τριγμούς στο τραπεζικό σύστημα.

Βαδίζουμε με βήμα ταχύ προς μια κοινωνία κατά βάση ψηφιακή, όπου το σύστημα πληρωμών θα εκσυγχρονι­στεί και οι διαδικασίε­ς θα επιταχυνθο­ύν και θα απλοποιηθο­ύν. Αμφίβολο παραμένει αν οι νομοθέτες θα αγκαλιάσου­ν την αναρχία που ενυπάρχει στα αποκεντρωμ­ένα εικονικά νομίσματα, όμως ένα είναι βέβαιο: τα εικονικά νομίσματα ήρθαν για να μείνουν και να ανατρέψουν τον τρόπο με τον οποίο διεξάγουμε τις καθημερινέ­ς μας συναλλαγές.

 ??  ??
 ??  ?? Η Κατερίνα Παπανικολά­ου είναι νομικός
Η Κατερίνα Παπανικολά­ου είναι νομικός
 ??  ?? Ο Μιχάλης Ρένεσης είναι οικονομολό­γος
Ο Μιχάλης Ρένεσης είναι οικονομολό­γος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece