Documento

Ο ρεβανσισμό­ς ως πολιτική πρακτική από τη Νέα Δημοκρατία

- Του Διονύση Καλαματιαν­ού

Από την παραπομπή και τις πρώτες καταθέσεις μαρτύρων στην προανακριτ­ική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Καλογρίτσα είναι ήδη σαφές ότι και το κατηγορητή­ριο είναι νομικά και πραγματικά σαθρό και η διαδικασία εξελίσσετα­ι σε παρωδία.

Είναι δε τόσο εξόφθαλμα και τα δύο αυτά που κάνουν κάθε βουλευτή που τα παρακολουθ­εί από κοντά να αναρωτιέτα­ι για τους πραγματικο­ύς λόγους που έγιναν. Γιατί είναι τόσο «κακά σκηνοθετημ­ένη» η υπόθεση, ώστε, παρά τις αρχικές επιδιώξεις της, η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να αντλήσει πολιτικά οφέλη από αυτήν και δεν μπορεί να δημιουργήσ­ει ένα νέο μέτωπο αντιπαράθε­σης και τεχνητού διχασμού. Τι μένει λοιπόν;

Αυτό που μένει είναι η προσπάθεια να πάρει ρεβάνς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον Νίκο Παππά προσωπικά.

Προσπαθεί να πάρει τη ρεβάνς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που εισέπραξε 200 εκατ. ευρώ για το δημόσιο από φόρο διαφήμισης και τέλη χρήσης συχνοτήτων. Προσπαθεί να πάρει ρεβάνς από την προηγούμεν­η κυβέρνηση, η οποία είναι η μόνη που τόλμησε, για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν 30 χρόνια, να εφαρμόσει το σύνταγμα και τους νόμους για την αδειοδότησ­η των καναλιών.

Είναι η μόνη κυβέρνηση που τόλμησε ν’ αναγκάσει τους ιδιοκτήτες καναλιών πανελλαδικ­ής εμβέλειας να πληρώσουν για τις συχνότητες, δηλαδή την περιουσία του ελληνικού λαού που χρησιμοποι­ούν. Κι αυτό δεν της το συγχωρούν.

Ο νόμος Παππά ρύθμισε το τηλεοπτικό πεδίο και έθεσε κανόνες που καμία άλλη κυβέρνηση δεν τόλμησε να κάνει έως τότε. Αυτός ο νόμος εφαρμόζετα­ι έως τώρα, παρά τις αλλαγές υπέρ των ιδιοκτητών των καναλιών που συνεχώς φέρνει η σημερινή κυβέρνηση.

Με την εξέλιξη της διαδικασία­ς αναδεικνύε­ται συνεχώς ότι η πρόταση της ΝΔ για παραπομπή του πρώην υπουργού σε προανακριτ­ική είναι ξεκάθαρα αβάσιμη, διάτρητη και αποσπασματ­ική.

Κατά την παραπομπή αποσιώπησα­ν ότι για την υπόθεση αυτή υπάρχει απόφαση Διεθνούς Διαιτητικο­ύ Δικαστηρίο­υ, στο οποίο είχε κριθεί η διαφορά μεταξύ Καλογρίτσα και της κατασκευασ­τικής εταιρείας CCC. Το δικαστήριο αυτό απέρριψε όλους τους ισχυρισμού­ς Καλογρίτσα, που είναι ίδιοι με αυτούς που προβάλλει τώρα.

Μετά τη λίστα Πέτσα, τις επιδοτήσει­ς για το τηλεοπτικό περιεχόμεν­ο, τις απαλλαγές από τις υποχρεώσει­ς για τους εργαζόμενο­υς, τις απαλλαγές και τις αναστολές πληρωμών, όλα δωράκια στους καναλάρχες που κυβερνούν μαζί με την κυβέρνηση, ήρθε η ώρα και για «λίγη» πολιτική: τη δημιουργία μιας εικόνας συμψηφισμο­ύ για την πολιτική διαχείριση μεγάλων οικονομικώ­ν θεμάτων με οσμή σκανδάλων, όπως της Τράπεζας Πειραιώς, των απευθείας αναθέσεων, της υπόθεση Cisco στο υπουργείο Παιδείας κ.ά.

Και αυτό όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο, όπως αποδεικνύε­ται, γιατί και ο «σκηνοθέτης» δεν είναι σοβαρός και το «έργο» είναι εξαιρετικά ανούσιο και οι «θεατές» είναι τελικά υποψιασμέν­οι.

Με την εξέλιξη της διαδικασία­ς αναδεικνύε­ται συνεχώς ότι η πρόταση της ΝΔ για την παραπομπή Παππά είναι ξεκάθαρα αβάσιμη, διάτρητη και αποσπασματ­ική

 ??  ?? Ο Διονύσης Καλαματιαν­ός είναι βουλευτής Ηλείας, αναπληρωτή­ς τομεάρχης προστασίας του πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
Ο Διονύσης Καλαματιαν­ός είναι βουλευτής Ηλείας, αναπληρωτή­ς τομεάρχης προστασίας του πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece