Documento

Πόση ελευθερία είναι αρκετή;

- Του Κώστα Θερμογιάνν­η

Ηελευθερία έχει δύο « κοφτερές όψεις, όπως τα παλιά ξυραφάκια» αποκάλυψε ο οξυδερκής Ελύτης αποσυνθέτο­ντας τούτη τη δύσκολη έννοια κι εξαντλώντα­ς κάθε περιθώριο περαιτέρω ανάλυσής της. Η ελευθερία, μας είπε, είναι εργαλείο δίκοπο, χρήσιμο μα κι επικίνδυνο μαζί, που θέλει προσοχή κατά τον χειρισμό του καθόσον δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στον χρήστη και το αντικείμεν­ο στο οποίο χρησιμοποι­είται – κόβει αδιακρίτως! Ο όρος «ελευθερία», ιερός κι ευαίσθητος συνάμα καθώς είναι, αν και θα έπρεπε να καταλαμβάν­ει προσεκτικά την κορυφή της λογικής ως ένα μέγιστο της νόησης αγαθό, δυστυχώς έχει εργαλειοπο­ιηθεί με ασύδοτη αμετρία από πολιτικούς και πολιτικές σε βαθμό κακοποίηση­ς. Αποτελεί στις μέρες μας σπουδή λαϊκισμού με χαμένη την αλήθεια της εξαιτίας του πουριτανισ­μού που επιβάλλει η πολιτική ορθότητα της εποχής.

Η ελευθερία δεν είναι μονοσήμαντ­ο γεγονός, έχει δύο όψεις. Είναι η έλλειψη κάθε εξωτερικού εξαναγκασμ­ού και υποταγής, είναι όμως κι η άλλη, εκείνη που προκύπτει ως δυνατότητα εφαρμογής στην πράξη κάθε επιδίωξης κοινωνικής, ηθικής και οικονομική­ς αυτοπραγμά­τωσης. Κι ενώ άπαντες ποθούν να την απολαύσουν στην καθαρότερη μορφή της, μπορούμε, έστω ψηλαφίζοντ­ας, να δώσουμε μια αληθινή απάντηση στο δυσκολότερ­ο από τα δύσκολα ίσως ερωτήματα που βασανίζουν τις κοινωνίες; Εχει όρια η ελευθερία; Ευχολόγια ή ψευδαισθήσ­εις δεν χωρούν για την υπεύθυνη αναζήτηση της απάντησης ούτε αναμηρυκασ­μοί ουτοπικών θεωρήσεων. Είναι βέβαιο πως η ελευθερία της συνείδησης, της σκέψης, του λόγου αλλά και των αισθημάτων είναι αδιαπραγμά­τευτη και δεν χωρεί κανένας περιορισμό­ς, ισχύει όμως το ίδιο για ζητήματα που αφορούν την οικονομία, τους κοινωνικού­ς κανόνες της συμβίωσης ή της πολιτικής; Στη σύγχρονη εποχή οι πολιτικές ιδεολογίες, δυστυχώς, έχει αποδειχτεί πως στην πράξη απέχουν αρκετά από τη θεωρητική πολιτική σκέψη που τις δημιούργησ­ε, με αποτέλεσμα ο πολιτικός στοχασμός να κινείται μέσα σε ένα ομιχλώδες προπέτασμα χωρίς να είναι ξεκάθαρος. Κοσμοθεωρί­ες και κυρίαρχα των ημερών μας πολιτικά συστήματα που ευαγγελίζο­νται την ατομική ελευθερία και την ελεύθερη αγορά, ενώ σε

Αν και η απόλαυση της ελευθερίας πρέπει ενδεχομένω­ς να είναι απόλυτη για όλους, η ίδια η ελευθερία δεν πρέπει να είναι απόλαυση χωρίς μέτρο για ορισμένους

θεωρητικό επίπεδο αποκηρύσσο­υν την καταπίεση κάθε ολοκληρωτι­κής (και όχι μόνο) εξουσίας προβάλλοντ­ας την ανάγκη ανάδειξης της προσωπικής αξίας κάθε πολίτη, εντέλει έχουν δημιουργήσ­ει κοινωνίες γεμάτες ανισότητες και χωρίς τελικά να επιτυγχάνο­υν το επιθυμητό επίπεδο (αληθινής) ελευθερίας.

Η ελευθερία δεν σηκώνει ανημποριά, είναι κατάκτηση και δεν χαρίζεται ούτε από θεσμούς ούτε από νόμους. Ως κατάκτηση λοιπόν κάθε μέρα παλεύει σε Θερμοπύλες για να κρατηθεί ζωντανή, έστω κι από ορισμένους μονάχα πολίτες που διαθέτουν το κατάλληλο κατά κεφαλήν μέγεθος καλλιέργει­ας ώστε να εκτιμούν και την πολύτιμη αξία αλλά και τη διαμαντένι­α σκληρότητά της. Εκείνο που –δυστυχώς– δεν έχει γίνει κατανοητό είναι πως φορέας της ελευθερίας δεν είναι το άτομο αλλά η κοινωνία. Ποια κοινωνία όμως; Η κοινωνία εκείνη που υφίσταται ως μονάδα αυτοτελώς δομημένη και αδιαίρετη κι όχι η κοινωνία την οποία η ελεύθερη αγορά αντιλαμβάν­εται ως απλή άθροιση αυτοτελών μονάδων (οι δύο τούτες θεωρήσεις απέχουν παρασάγγας μέσα στη σκέψη κάθε ακηδεμόνευ­της συνείδησης). Είναι λοιπόν οι ίδιες οι κοινωνίες που οφείλουν να ορίσουν το μέτρο της ελευθερίας αλλά και μέτρο στο ανήλεο ορμέφυτο κάθε πολιτικής ή και ατομικής επιθυμίας, που στο όνομα του ηδονισμού της απόλυτης ελευθερίας αδίστακτα παλεύουν για «περισσότερ­η» ελευθερία για τους ίδιους και μόνο. Διότι, τελικά, αν και η απόλαυση της ελευθερίας πρέπει ενδεχομένω­ς να είναι απόλυτη για όλους, η ίδια η ελευθερία δεν πρέπει να είναι απόλαυση χωρίς μέτρο για ορισμένους.

 ??  ?? Ο Κώστας Θερμογιάνν­ης είναι αρθρογράφο­ς, διαχειριστ­ής του διαδικτυακ­ού ιστότοπου tovivlio.net
Ο Κώστας Θερμογιάνν­ης είναι αρθρογράφο­ς, διαχειριστ­ής του διαδικτυακ­ού ιστότοπου tovivlio.net

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece