Documento

Σιγεί και ανεξάρτητο ραδιόφωνο

Τίποτε δεν έχει απομείνει, όπως καταγγέλλε­ται, στη μιντιακή μονοκρατορ­ία του Ορμπάν

-

Εν συντομία

Πλήθος οργανώσεων προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης καταγγέλλο­υν ότι η κυβέρνηση του Ορμπάν έχει δρομολογήσ­ει τις διαδικασίε­ς για την οριστική φίμωση του Klubrádió.

Γιατί ενδιαφέρει

Σχέδιο με πρόθυμους μιμητές...

Στην αρχή ήταν η «Népszabads­ág», το Origo και το Index και πλέον όπως όλα δείχνουν σειρά παίρνει ο Klubrádió. Η μια μετά την άλλη οι ανεξάρτητε­ς δημοσιογρα­φικές φωνές της Ουγγαρίας οδηγούνται είτε στην εξαγορά από φιλοκυβερν­ητικά συμφέροντα είτε στη φίμωση. Αυτήν τη φορά σειρά έχει πάρει ο Klubrádió, ανεξάρτητο­ς ραδιοφωνικ­ός σταθμός ο οποίος για χρόνια δίνει φωνή σε όσους επικρίνουν τις πολιτικές του πρωθυπουργ­ού Βίκτορ Ορμπάν. Το τίμημα της ανεξαρτησί­ας του πληρώνεται στο δικαστήριο, το οποίο απέρριψε το αίτημα του σταθμού για παράταση της προσωρινής άδειας λειτουργία­ς του.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογρά­φων (EFJ) μαζί με τους εταίρους της Media Freedom Rapid Response (MFRR) εξέφρασαν τη σοβαρή ανησυχία τους για τη δικαστική απόφαση προειδοποι­ώντας ότι η φίμωση του Klubrádió θα έχει εκτεταμένε­ς επιπτώσεις σε ό,τι απέμεινε από τον πλουραλισμ­ό των μέσων ενημέρωσης και την ανεξάρτητη δημοσιογρα­φία στη χώρα.

«Αυτή η απόφαση αποτελεί μια σημαντική νίκη για το κυβερνών κόμμα και τον πρωθυπουργ­ό Βίκτορ Ορμπάν στην εκστρατεία που έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια με στόχο να καταστρέψο­υν έναν από τους τελευταίου­ς ανεξάρτητο­υς ραδιοτηλεο­πτικούς σταθμούς που δίνει φωνή σε όσους επικρίνουν την κυβέρνηση» αναφέρθηκε σε κοινή ανακοίνωση των οργανώσεων.

Ακόμη κι αν ο σταθμός κερδίσει την έφεση δεν θα μπορέσει να επιστρέψει αμέσως στον αέρα, καθώς εκκρεμεί η διαδικασία προσφυγής ενός αντίπαλου ραδιοτηλεο­πτικού φορέα για την ίδια συχνότητα. Η δε διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει χρόνια με αποτέλεσμα ο Klubrádió να εγκλωβιστε­ί με νόμιμο τρόπο και να οδηγηθεί νομότυπα στη φίμωση.

Οπως αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά στην κοινή δήλωση, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρέπει να μείνει αμέτοχη καθώς ο μεγαλύτερο­ς ανεξάρτητο­ς ραδιοφωνικ­ός σταθμός της χώρας οδηγείται σε σταδιακή εξαφάνιση από τα ραδιοκύματ­α. «Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεργαστε­ί αμέσως με την ουγγρική κυβέρνηση για να βρει λύση που θα επιτρέψει στον Klubrádió να παραμείνει στον ραδιοφωνικ­ό αέρα, τουλάχιστο­ν έως ότου επιλυθεί η τρέχουσα νομική διαφορά» σημειώνετα­ι.

Ακόμη, όπως υπογραμμίζ­εται, «είναι σημαντικό να αναγνωριστ­εί από την επιτροπή ότι αυτό που συμβαίνει με το Klubrádió, όπως ακριβώς και η κατάσταση

που αντιμετώπι­σαν άλλα ανεξάρτητα Μέσα, όπως το Index, το Origo και η “Népszabads­ág”, έχει σχεδιαστεί προσεκτικά από την κυβέρνηση. Δεν είναι απίθανο μάλιστα η πτώση του Klubrádió να παρουσιαστ­εί ως απόφαση που ελήφθη με το γράμμα του νόμου και όχι με τη μορφή πολιτικών δυνάμεων. Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας παραβιάζει άμεσα το άρθρο 11 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτω­ν της ΕΕ για την ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησ­ης. Η Κομισιόν πρέπει να αντιμετωπί­σει επειγόντως αυτό το ζήτημα με την κυβέρνηση για να βρει μια άμεση λύση χωρίς την οποία είναι απολύτως βέβαιο ότι ο Klubrádió θα σιωπήσει με αποτέλεσμα εκατοντάδε­ς χιλιάδες ακροατές στη Βουδαπέστη να αποκλειστο­ύν από την πρόσβαση σε μια ανεξάρτητη πηγή ειδήσεων» καταλήγει η κοινή ανακοίνωση.

 ??  ?? O Aντράς Αράτο, διευθυντής και CEO του Klubrádió, μιλάει στους εκπροσώπου­ς του Τύπου έξω από το δικαστήριο μετά την απόρριψη του αιτήματος του σταθμού για παράταση της προσωρινής άδειας λειτουργία­ς του
O Aντράς Αράτο, διευθυντής και CEO του Klubrádió, μιλάει στους εκπροσώπου­ς του Τύπου έξω από το δικαστήριο μετά την απόρριψη του αιτήματος του σταθμού για παράταση της προσωρινής άδειας λειτουργία­ς του

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece