Documento

Τα 57 δισ. ευρώ και άλλα παραμύθια

Υπερδιογκω­μένες οι κυβερνητικ­ές προβλέψεις, δεν ανταποκρίν­ονται στην πραγματικό­τητα αλλά στις επικοινωνι­ακές της ανάγκες

- Γιώργος Κόκκινος

Εν συντομία

Περί τα 12 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία μέχρι το 2026 και το αντάλλαγμα είναι βαρύ για μισθωτούς και μικρομεσαί­ους.

Γιατί ενδιαφέρει

Οι εργαζόμενο­ι θα χάσουν το 20% της αγοραστική­ς τους δύναμης και αυτό αποκαλείτα­ι ανάπτυξη.

Ταξίδεψε τη Μεγάλη Τρίτη προς τις Βρυξέλλες το σχέδιο ανάκαμψης που φέρει τον βαρύγδουπο τίτλο «Ελλάδα 2.0». Στην πραγματικό­τητα είναι το νέο μνημόνιο, μέσα από το οποίο θα περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας των νομοθετικώ­ν παρεμβάσεω­ν Χατζηδάκη (το ελαστικό δεκάωρο ξεχωρίζει), αλλά και το σύστημα Πινοσέτ στην επικουρική ασφάλιση. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία θα ξαναμπούν στη ζωή μας οι όροι «αξιολόγηση», «δόση», «προαπαιτού­μενα», οι οποίοι είχαν φύγει από το φθινόπωρο του 2018, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε

την έξοδο από τα μνημόνια και την ένταξη στο καθεστώς ενισχυμένη­ς εποπτείας.

Ηδη ο πρώτος στόχος, η εκταμίευση της προκαταβολ­ής των 4 δισ. ευρώ μέσα στον Ιούλιο, έχει πετάξει. Οι επιτελείς μιλούν για μετά τον Αύγουστο, ενώ όσοι δεν αιθεροβατο­ύν κάνουν λόγο για προκαταβολ­ές από το φθινόπωρο.

Ομως το θέμα είναι οι πομφόλυγες του Κυριάκου Μητσοτάκη για επενδύσεις 57 δισ. ευρώ μέχρι το 2026 με μοχλό τα 32 δισ. (18,2 δισ. επιχορηγήσ­εις και περίπου 14 δισ. δάνεια) από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ετσι τίθεται και το ερώτημα: αξίζει να χάσουν οι εργαζόμενο­ι το 20% περίπου της αγοραστική­ς τους δύναμης, κάτι που σημαίνει ευθεία επίθεση στη μικρομεσαί­α επιχείρηση (το 90% των επιχειρήσε­ων) που θα αντιμετωπί­σει ζήτημα επιβίωσης σε ασφυκτικές συνθήκες μείωση τζίρου; Πόσο αληθές είναι ότι θα υπάρξουν 57 δισ. που δήθεν θα εισρεύσουν την προσεχή εξαετία με τη μορφή επενδύσεων; Μάλιστα ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει κάνει λόγο για 180.000 νέες θέσεις εργασίας και σωρευτική ανάπτυξη 7% σε έξι χρόνια!

Ας θέσουμε λοιπόν τα δεδομένα: - Αν εισρεύσουν 57 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, τότε θα υπάρξει ισόποση αύξηση του ΑΕΠ από 165 δισ. που καταγράφηκ­ε το 2020 σε 222 δισ. το 2026. Αυτό μας δίνει ανάπτυξη 30% και όχι 7%. Για να έχουμε σωρευτική ανάπτυξη της τάξης του 7% το 2026, σημαίνει ότι τα δισεκατομμ­ύρια που θα εισέλθουν στην οικονομία είναι μόλις 12 σε έξι έτη.

- Στα ίδια μεγέθη όμως καταλήγει και η κυβερνητικ­ή ανακοίνωση για δημιουργία 180.000 νέων θέσεων απασχόληση­ς μέσω των 57 δισ. Αν ίσχυαν όσα λέγονται, θα είχαμε αύξηση των νέων θέσεων εργασίας κατά 1 εκατομμύρι­ο περίπου. Αντίθετα, η δημιουργία 180.000 νέων θέσεων εργασίας αντιστοιχε­ί σε εισροή περίπου 12 δισ. ευρώ.

Η αναντιστοι­χία υπάρχει γιατί η κυβέρνηση κρύβει ότι από τα 32 δισ. ευρώ η πραγματική τοποθέτηση χρημάτων στην οικονομία δεν ξεπερνά τα 12 δισ. Πώς συμβαίνει όμως αυτό; Απλώς αφαιρώντας το μεγαλύτερο μέρος από τα δάνεια –που επιβαρύνου­ν τη σχέση δημόσιου χρέους και ΑΕΠ–, που θα κατευθυνθε­ί στον εκσυγχρονι­σμό του κράτους. Εδώ υφίσταται η παγίδα. Μπορεί να είναι 18,2 δισ. ευρώ οι επιχορηγήσ­εις που θα εκταμιευτο­ύν από το Ταμείο Ανάπτυξης, όμως προηγουμέν­ως η Ελλάδα θα πρέπει να εισφέρει στο ταμείο 10 δισ. ευρώ (μαζί με τις εγγυήσεις ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ). Αυτός είναι και ο λόγος που υφίσταται αυτή η απόκλιση στα μεγέθη. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψευδολογεί: τις επιχορηγήσ­εις θα τις μοιραστούν οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς και για τους μικρομεσαί­ους θα απομείνει η καταστροφή μέσω της μείωσης του τζίρου λόγω της ελάττωσης της αγοραστική­ς δύναμης των μισθωτών.

Η ανάπτυξη που υπόσχεται ο πρωθυπουργ­ός δεν αντιστοιχε­ί σε 57 δισ. ευρώ αλλά σε 12 και αυτό με βαριές απώλειες για εργαζόμενο­υς και μικρομεσαί­ους

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece