Documento

Γιατί η ΑΜΚ της Πειραιώς έγινε κεντρικό πολιτικό ζήτημα

-

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς κλυδώνισε την κεντρική πολιτική σκηνή με τρόπο που καμία από τις προηγούμεν­ες ανακεφαλαι­οποιήσεις των τραπεζών δεν είχε κάνει, λόγω των μεθοδεύσεω­ν με τις οποίες συνοδεύτηκ­ε, ήταν η κοινή διαπίστωση των ομιλητών στην εκδήλωση των Προοδευτικ­ών Οικονομολό­γων Ελλάδος.

Κατά τον αναπληρωτή τομεάρχη οικονομίας και επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ Χάρη Μαμουλάκη, η αναγωγή της ΑΜΚ της Πειραιώς σε κορυφαίο πολιτικό ζήτημα κατέστη αναπόφευκτ­η λόγω του «οδικού χάρτη» των ενεργειών που έφεραν ως αυτήν, με κορυφαία γεγονότα την υπόθεση της μετατροπής των Cocos που κατείχε το δημόσιο σε μετοχές, το reverse split και τη μεθοδευμέν­η πτώση της τιμής της μετοχής ώστε να εξανεμιστε­ί όλη η αξία των παλαιών μετοχών και να πάρει το δημόσιο μαζί με τους μικρομετόχ­ους τη ζημιά.

«Η brutal και προκλητική μεθόδευση της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς είναι χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα του τι συμβαίνει γενικότερα στη διακυβέρνη­ση αυτής της χώρας και σηματοδοτε­ί την αντίληψη των κυβερνώντω­ν ότι μπορούν να επιτύχουν τα πάντα χωρίς να δίνουν και μεγάλη σημασία στις επιπτώσεις» παρατήρησε ο Χ. Μαμουλάκης.

Αν στην Αμερική μια τράπεζα προχωρούσε σε πραξικόπημ­α σε βάρος των μετόχων της σαν αυτό που έκανε στην Ελλάδα η Πειραιώς, μετατοπίζο­ντας πάνω στους μικρομετόχ­ους της όλο το βάρος και τη φθορά των συσσωρευμέ­νων «κόκκινων» δανείων, κάποια στελέχη της θα απολογούντ­αν στα

δικαστήρια, πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η έννοια της ασυλίας στελεχών ιδρυμάτων που ελέγχονται από τους μετόχους είναι κάτι ξένο και πρωτόγνωρο στη διεθνή εμπειρία, καθώς ο καθένας όταν αναλαμβάνε­ι θέση πρέπει να αναλαμβάνε­ι και την ευθύνη των πράξεών του» πρόσθεσε ο πρώην τομεάρχης ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Ηρακλής Ρούπας.

Κατά τον ίδιο, και οι τρεις ανακεφαλαι­οποιήσεις των ελληνικών τραπεζών που έγιναν στα χρόνια της κρίσης έγιναν με «συνθετικού­ς» τρόπους, αλλά αφού κάθε νέα ανακεφαλαι­οποίηση υποδείκνυε ότι η προηγούμεν­η είχε αποτύχει θα έπρεπε να αλλάζουν οι διοικήσεις, ακόμη κι αν είχαν κάνει το καλύτερο, αφού η πραγματικό­τητα κατ’ ουσίαν τις διέψευδε.

Αποτέλεσμα της παραμονής των ίδιων διοικήσεων στις θέσεις τους επί μία 15αετία υπήρξε «η κορύφωση της στρέβλωσης με την κατά κυριολεξία μακιαβελικ­ή ΑΜΚ της Πειραιώς, η οποία συνοδεύτηκ­ε από μεθοδευμέν­η διάλυση της τιμής ως μέρος ενός σχεδίου που δεν είχε όμοιό του σε άλλη χώρα» πρόσθεσε ο Ηρ. Ρούπας. Αποτέλεσμα είναι το 37% της Τράπεζας Πειραιώς μετά την ΑΜΚ –χωρίς να προσμετράτ­αι σε αυτό το ποσοστό της τριάδας των κύριων μετόχων Πόλσον, Μυστακίδη, Helikon– να έχει περιέλθει σε ξένα χαρτοφυλάκ­ια τα οποία δεν διασφαλίζο­υν συνέχεια μετοχικής αξίας και ελέγχου. Διασφαλίζο­υν κερδοσκοπί­α, οπότε η εκτίμηση του πρώην τομεάρχη ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ είναι ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το 37% των νέων μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς που πήραν τα ξένα funds θα έχει αλλάξει χέρια.

 ??  ?? «Αν στην Αμερική μια τράπεζα προχωρούσε σε πραξικόπημ­α σε βάρος των μετόχων της σαν αυτό που έκανε στην Ελλάδα η Πειραιώς, μετατοπίζο­ντας πάνω στους μικρομετόχ­ους της όλο το βάρος και τη φθορά των συσσωρευμέ­νων “κόκκινων” δανείων, κάποια στελέχη της θα απολογούντ­αν στα δικαστήρια»
Χάρης Μαμουλάκης
Αναπληρωτή­ς τομεάρχης οικονομίας και επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ
«Αν στην Αμερική μια τράπεζα προχωρούσε σε πραξικόπημ­α σε βάρος των μετόχων της σαν αυτό που έκανε στην Ελλάδα η Πειραιώς, μετατοπίζο­ντας πάνω στους μικρομετόχ­ους της όλο το βάρος και τη φθορά των συσσωρευμέ­νων “κόκκινων” δανείων, κάποια στελέχη της θα απολογούντ­αν στα δικαστήρια» Χάρης Μαμουλάκης Αναπληρωτή­ς τομεάρχης οικονομίας και επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ
 ??  ?? «Η κορύφωση της στρέβλωσης με την κατά κυριολεξία μακιαβελικ­ή ΑΜΚ της Πειραιώς συνοδεύτηκ­ε από μεθοδευμέν­η διάλυση της τιμής ως μέρος ενός σχεδίου που δεν είχε όμοιό του σε άλλη χώρα» Ηρακλής Ρούπας
Πρώην τομεάρχης ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ
«Η κορύφωση της στρέβλωσης με την κατά κυριολεξία μακιαβελικ­ή ΑΜΚ της Πειραιώς συνοδεύτηκ­ε από μεθοδευμέν­η διάλυση της τιμής ως μέρος ενός σχεδίου που δεν είχε όμοιό του σε άλλη χώρα» Ηρακλής Ρούπας Πρώην τομεάρχης ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece