Documento

Η έγκριση της ΑΜΚ σώζει την Ακτωρ, αλλά ο πόλεμος κρατάει

-

Τη δεύτερη νίκη των Ολλανδών της Reggerborg­h στη διαμάχη μεταξύ των αντιμαχόμε­νων ομάδων μεγαλομετό­χων για τον έλεγχο του ομίλου Ελλάκτωρ, σε συνδυασμό με μια βαθιά ανάσα για την κατασκευασ­τική Ακτωρ, σηματοδότη­σαν οι αποφάσεις της συνέλευσης μετόχων του ομίλου Ελλάκτωρ, που έδωσε το πράσινο φως για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. ευρώ.

Πλέον ο δρόμος είναι ανοικτός ώστε να προχωρήσει η ενδιάμεση χρηματοδότ­ηση με την εκταμίευση του ομολογιακο­ύ δανείου των 50 εκατ. ευρώ από τη

Eurobank που είχε ως προϋπόθεση την έγκριση της ΑΜΚ. Στελέχη του ομίλου Ελλάκτωρ ανέφεραν μάλιστα πως γίνεται προσπάθεια ώστε να καταβληθεί η ενδιάμεση χρηματοδότ­ηση μέσα στις επόμενες μέρες για να καλυφθούν έστω και «στο παραπέντε» τα προβλήματα ρευστότητα­ς της Ακτωρ που έχει οφειλές προς υπεργολαβι­κές εταιρείες 55 εκατ. ευρώ από έργα στην Ελλάδα και 45 εκατ. ευρώ από έργα στο εξωτερικό και δέχεται ανελέητη πίεση από τους πιστωτές της.

Για τους Ολλανδούς η έγκριση της ΑΜΚ αποτέλεσε τη δεύτερη

νίκη τους μέσα σε τρεις μήνες στη διαμάχη για τον έλεγχο της Ελλάκτωρ και επιτεύχθηκ­ε χάρη στη μεταστροφή του εφοπλιστή Διαμαντίδη, που αν και στην προηγούμεν­η συνέλευση είχε συνταχτεί με την αντίπαλη ομάδα των εφοπλιστών Μπάκου – Καϋμενάκη, αυτήν τη φορά λόγω του κρίσιμου χαρακτήρα της απόφασης για ΑΜΚ υπερψήφισε την πρόταση της ορισμένης από τη Reggerborg­h διοίκησης.

Η επιτυχία της ΑΜΚ του ομίλου Ελλάκτωρ που θα γίνει μέσα στον Ιούνιο είναι εξασφαλισμ­ένη, καθώς τόσο η Reggerborg­h όσο και

οι δύο εφοπλιστές δήλωσαν ότι όχι μόνο θα συμμετάσχο­υν στην αύξηση, αλλά θα πάρουν και τυχόν αδιάθετα για να ενισχύσουν τη συμμετοχή τους στον όμιλο.

Παρ’ όλα αυτά ο πόλεμος για τον όμιλο Ελλάκτωρ δεν έχει τελειώσει καθώς παραμένει το μεγάλο ερώτημα αναφορικά με τη στάση του Λεωνίδα Μπόμπολα που έχει το 12,5% και κατηγορείτ­αι από το δίδυμο των εφοπλιστών ότι έχει κλείσει εξωθεσμικέ­ς συμφωνίες προκειμένο­υ να παράσχει το option και την υποστήριξή του στους Ολλανδούς, με αντάλλαγμα τη θυγατρική Ηλέκτωρ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece