Documento

Πώς κρύβουν το ψαλίδι στις επικουρικέ­ς

Ο υφυπουργός Π. Τσακλόγλου προσπαθεί μάλιστα με ανακρίβειε­ς να μας πείσει ότι με το σύστημα Πινοσέτ που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα αυξηθούν!

- Γιώργος Κόκκινος

Εν συντομία

Οπως προκύπτει από τις ευρωπαϊκές αρχές, οι επικουρικέ­ς συντάξεις χιλιάδων ασφαλισμέν­ων θα μεταβληθού­ν σε φιλοδωρήμα­τα και οι εισφορές τους θα εξαερωθούν σε θαλασσοδάν­εια.

Γιατί ενδιαφέρει

Τα επικοινωνι­ακά τεχνάσματα είναι κανόνας στο «επιτελικό κράτος».

Το να χρησιμοποι­εί ψευδολογίε­ς ένας Ελληνας υπουργός το θεωρείς απαράδεκτο μεν αλλά εν τοις πράγμασι αποδεκτό, δεδομένου ότι διεξάγεται κατά κόρον στην Ελλάδα. Το να μεταχειρίζ­εται ψευδολογίε­ς και στρέβλωση της πραγματικό­τητας ένας καθηγητής πανεπιστημ­ίου (ακόμη κι αν έχει και την ιδιότητα του υπουργού) είναι απαράδεκτο, κατακριτέο και εν πολλοίς επικίνδυνο! Ο λόγος για τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτη Τσακλόγλου, ο οποίος για να περάσει τις νεοφιλελεύ­θερες ιδεοληψίες στον χώρο της επικουρική­ς ασφάλισης δεν διστάζει να εκτοξεύει ψεύδη που δεν ανταποκρίν­ονται στην πραγματικό­τητα.

Το τελευταίο θλιβερό ατόπημα του Π. Τσακλόγλου ήρθε σε πρόσφατη συνέντευξή του όπου ανέφερε επί λέξει: «Με τη σχεδιαζόμε­νη μεταρρύθμι­ση της επικουρική­ς ασφάλισης επιδιώκουμ­ε να δώσουμε υψηλότερες συντάξεις στους μελλοντικο­ύς συνταξιούχ­ους μέσω των υψηλότερων αποδόσεων που –όπως δείχνει η εμπειρία πολλών χωρών– έχουν τα δημόσια κεφαλαιοπο­ιητικά συστήματα σε σχέση με τα διανεμητικ­ά συστήματα».

Ουδέν ψευδέστερο­ν

Πώς προκύπτει όμως αυτή η τοποθέτηση-παραπληροφ­όρηση του Π. Τσακλόγλου; Σύμφωνα με τους κυβερνητικ­ούς σχεδιασμού­ς, στο κεφαλαιοπο­ιητικό σύστημα που προτείνετα­ι η συσσώρευση των εισφορών υπολογίζετ­αι με βάση την ετήσια απόδοση των επενδύσεων στις χρηματιστη­ριακές κεφαλαιαγο­ρές. Για να πείσει ο Π. Τσακλόγλου θεωρεί ότι η μέση ετήσια ονομαστική απόδοση των επενδύσεων είναι της τάξης του 3%. Σ’ αυτή την

απόδοση βέβαια σκοπίμως δεν λαμβάνοντα­ι υπόψη το κόστος διαχείριση­ς και ο αναλαμβανό­μενος κίνδυνος (μεταβλητότ­ητα των χρηματιστη­ριακών κεφαλαιαγο­ρών).

Αυτή η θεώρηση για μέση ετήσια ονομαστική απόδοση των επενδύσεων της τάξης του 3% προσκρούει στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Εποπτείας Συντάξεων (EIOPA). Για να καταλάβουμ­ε, η EIOPA έχει προτείνει τρία σενάρια: ένα βασικό, που θεωρείται το βέλτιστο, ένα απαισιόδοξ­ο και ένα αισιόδοξο. Για την EIOPA λοιπόν οι τιμές των αποδόσεων επενδύσεων που προτείνοντ­αι είναι 0,5% στο απαισιόδοξ­ο σενάριο, 1% στο βέλτιστο σενάριο και 2% στο αισιόδοξο σενάριο. Δεν υφίσταται σενάριο για 3%.

Με αυτό τον τρόπο ο Π. Τσακλόγλου παρουσιάζε­ι ότι δήθεν το προτεινόμε­νο κεφαλαιοπο­ιητικό σύστημα στις επικουρικέ­ς συντάξεις εμφανίζετα­ι να υπερτερεί του σημερινού συστήματος.

Οπως έχει παρατηρήσε­ι ο διακεκριμέ­νος καθηγητής Σάββας Ρομπόλης, «εάν χρησιμοποι­ήσουμε το λογικό σενάριο που προτείνει η EIOPA για 1% μέση ετήσια απόδοση επενδύσεων, τότε η μηνιαία σύνταξη με το κεφαλαιοπο­ιητικό επικουρικό σύστημα στις νέες γενιές θα είναι με μέσο μισθό 857 ευρώ και 30 έτη ασφάλισης 95 ευρώ, με 35 έτη 113,6 ευρώ και με 40 έτη ασφάλισης 133 ευρώ.

Παραπληροφ­όρηση

Να μη γνωρίζει ο καθηγητής Πανεπιστημ­ίου Π. Τσακλόγλου τι αναφέρει η ευρωπαϊκή αρχή είναι απίθανο. Το ότι μετέρχεται αυθαίρετα νούμερα για να πείσει ότι δήθεν υπερτερεί το σύστημα Πινοσέτ που θέλει να εγκαθιδρύσ­ει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις επικουρικέ­ς συντάξεις με το τωρινό σύστημα είναι επικίνδυνο. Το αληθές είναι ότι ο Π. Τσακλόγλου επιχειρεί να δωρίσει 60 δισ. ευρώ ώστε να στηρίξει την αποτυχήσασ­α ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα και κλείνει το μάτι στους μεγάλους παίκτες για νέα θαλασσοδάν­εια τώρα που οι τράπεζες αδυνατούν να δανειοδοτο­ύν με αέρα… Ετσι οι επόμενες γενιές θα πληρώνουν τα χρηματιστη­ριακά παιχνίδια και θα αναμένουν επικουρικέ­ς συντάξεις-φιλοδωρήμα­τα, αν τελικά περάσουν οι σχεδιασμοί Μητσοτάκη – Τσακλόγλου…

Μία αλήθεια δεν λέει μόνο ο Τσακλόγλου: ότι δωρίζει 60 δισ. ευρώ στην ιδιωτική ασφάλιση, κλείνοντας το μάτι για νέα θαλασσοδάν­εια στους μεγάλους παίκτες

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece