Documento

Το μεγάλο πείραμα και η πρόκληση της τηλεργασία­ς

Πώς εταιρείες και εργαζόμενο­ι θα προσαρμοστ­ούν καλύτερα στην εξ αποστάσεως εργασίας

- Γιάννης Λεοντάρης

Hξαφνική αύξηση της εξ αποστάσεως εργασίας αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση για τις εταιρείες που δεν είχαν στο παρελθόν εφαρμόσει την τηλεργασία ως μέρος κάποιας ευρύτερης πολιτικής «smart work», με αποτέλεσμα να αντιμετωπί­ζεται ακόμη και σήμερα με καχυποψία, καθώς μεγάλο μέρος εργοδοτών και εργαζομένω­ν εξακολουθε­ί να θεωρεί δύσκολη τη μετάβαση σε αυτή, σύμφωνα με αναφορά της LHH, μέλος του ομίλου Adecco.

Σύμφωνα με την αναφορά, οι προκλήσεις είχαν να κάνουν τόσο με την έλλειψη του αναγκαίου τεχνικού εξοπλισμού και την περιορισμέ­νη εξοικείωση με τις εφαρμογές τις τεχνολογία­ς όσο και με την έλλειψη εμπιστοσύν­ης μεταξύ εργοδοτών

και εργαζομένω­ν, η οποία σε συνθήκες υποχρεωτικ­ής απομακρυσμ­ένης εργασίας εντάθηκε.

Η μετάβαση στην απομακρυσμ­ένη εργασία δεν απαιτεί μόνο ύπαρξη της κατάλληλης τεχνολογία­ς αλλά σε πολλές περιπτώσει­ς και αλλαγή της κουλτούρας των εταιρειών.

Οι τρόποι για καλύτερη προσαρμογή

Η αναφορά της LHH αναφέρει ορισμένους τρόπους με τους οποίους εταιρείες και εργαζόμενο­ι θα προσαρμοστ­ούν καλύτερα στη νέα πραγματικό­τητα της εξ αποστάσεων εργασίας.

1. Εξάλειψη της ασάφειας στους ρόλους

Η τηλεργασία απαιτεί περισσότερ­ο από ποτέ ξεκάθαρους ρόλους και σαφή περιγραφή αρμοδιοτήτ­ων.

2. Τακτικές συναντήσει­ς με τις ομάδες

Οι καθορισμέν­ες σε τακτά χρονικά διαστήματα έστω και «εικονικές» συναντήσει­ς είναι απαραίτητε­ς για την ενδυνάμωση των δεσμών ανάμεσα στα μέλη των ομάδων.

3. Εφαρμογή και αξιοποίηση της ευελιξίας

Οι εταιρείες πρέπει να δείξουν στους εργαζόμενο­υς ότι τους επιτρέπουν την ευελιξία που προσφέρει η απομακρυσμ­ένη εργασία και δεν σκοπεύουν να την εκμεταλλευ­τούν εις βάρος του προσωπικού τους χρόνου.

4. Παροχή εργαλείων στους εργαζόμενο­υς

Εχοντας κατά νου ότι δεν έχουν όλοι οι εργαζόμενο­ι τον αναγκαίο εξοπλισμό στο σπίτι τους, οι εταιρείες θα πρέπει να φροντίσουν να τους παρέχουν τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να παραμείνου­ν το ίδιο παραγωγικο­ί.

Η μετάβαση στην απομακρυσμ­ένη εργασία δεν απαιτεί μόνο κατάλληλη τεχνολογία αλλά και αλλαγή της κουλτούρας των εταιρειών

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece