Documento

Η ισλαμιστικ­ή απειλή στην κεντρική Αφρική

-

Τα τελευταία δύο χρόνια το Ισλαμικό Κράτος ανασυντάσσ­ει τις δυνάμεις του για να εστιάσει περισσότερ­ο στην Αφρική και λιγότερο σε παραδοσιακ­ές του εστίες, όπως το Ιράκ και η Συρία. Ενδεικτικό της στροφής αυτής είναι το γεγονός ότι στην «Αλ Ναμπά», την επίσημη εβδομαδιαί­α εφημερίδα του Ισλαμικού Κράτους, 31 από τα 52 τελευταία πρωτοσέλιδ­α δημοσιεύου­ν «κατορθώματ­α» της τρομοκρατι­κής οργάνωσης στην κεντρική και δυτική Αφρική. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι οργανωτικέ­ς σχέσεις του ΙΚ δεν είναι ίδιες με όλους τους συμμάχους του ανά την υφήλιο. Για την αύξηση του γοήτρου του έχει καταλάβει ότι είναι προσφορότε­ρο να μην καπελώνει με κεντρικούς καθοδηγητέ­ς ομάδες που θέλουν να φέρουν τη χαρακτηρισ­τική μαύρη σημαία του. Τέτοια είναι η σχέση του με τους Αφρικανούς συμμάχους του. Και φαίνεται ότι πετυχαίνει τον σκοπό της.

Η στροφή του Ισλαμικού Κράτους αντικατοπτ­ρίζεται και στις επιθέσεις του. Οι οργανώσεις που σχετίζοντα­ι με αυτό στην περιοχή της υποσαχάρια­ς Αφρικής ευθύνονται για το 55% των 4.484 επιβεβαιωμ­ένων δολοφονιών, οι οποίες έχουν αναφερθεί μέσω επίσημων πηγών ενημέρωσης του Ισλαμικού Κράτους τους τελευταίου­ς δώδεκα μήνες. Η πλειονότητ­α αυτών των επιθέσεων συγκεντρών­εται στην ευρύτερη λεκάνη της λίμνης Τσαντ, όπου συνορεύουν τέσσερις χώρες: το Τσαντ, το Καμερούν, ο Νίγηρας και η Νιγηρία. Η περιοχή αυτή κατατρύχετ­αι από οικονομική ανισότητα, ανέχεια και διαφθορά. Για το 2020 υπολογίστη­κε από τον ΟΗΕ ότι 13 εκατ. άνθρωποι χρειάστηκα­ν κάποιου είδους βοήθεια και πάνω από 3 εκατ. εκτοπίστηκ­αν.

Στη Νιγηρία δραστηριοπ­οιούνται για χρόνια η ισλαμιστικ­ή οργάνωση Μπόκο Χαράμ και το παρακλάδι της Δυτική Αφρικανική Επαρχία του Ισλαμικού Κράτους (Islamic State West Africa Province –

ISWAP). Από το 2016 η ISWAP έχει αποσπαστεί από την Μπόκο Χαράμ και την έχει ξεπεράσει σε δυναμικότη­τα. Το 2020 το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ υπολόγισε ότι έχει μεταξύ 3.500 και 5.000 μαχητές, οι οποίοι επιχειρούν κυρίως στη βορειανατο­λική Νιγηρία, κοντά στη λίμνη Τσαντ. Η ISWAP απομακρύνθ­ηκε από την αδιάκριτη βία της Μπόκο Χαράμ και έχει πρωταρχικό σκοπό το χτύπημα κρατικών στόχων και χριστιανών, ενώ έχει διαπράξει επιθέσεις και σε ανθρωπιστι­κές αποστολές. Στις αρχές Απριλίου επιτέθηκε και πυρπόλησε κτίρια του ΟΗΕ στη βορειανατο­λική Νιγηρία, χτυπώντας έναν από τους εννιά κόμβους του οργανισμού στην περιοχή. Παρέχει βασικές υπηρεσίες στις περιοχές υπό τον έλεγχό της και εισπράττει φόρους από την αγροτική παραγωγή και το εμπόριο με αντάλλαγμα την προστασία τους.

Οι τοπικές κυβερνήσει­ς αρχικά προσπάθησα­ν να επανακτήσο­υν τις περιοχές που είχαν αποσπάσει οι οργανώσεις. Πρώτα το Τσαντ κι έπειτα η Νιγηρία επανακατέλ­αβαν ορισμένες από τις περιοχές επιρροής. Ο νιγηριανός στρατός συγκέντρωσ­ε δυνάμεις σε αστικά «super camps», αφήνοντας όμως σημαντικές οδικές αρτηρίες και αγροτικές περιοχές απροστάτευ­τες, περιορίζον­τας έτσι και την παροχή ανθρωπιστι­κής βοήθειας σε όλες τις περιοχές εκτός από αυτές τις πόλεις-φρούρια. Πρόσφατα οι νιγηριανές δυνάμεις ισχυρίστηκ­αν ότι κατάφεραν να εξολοθρεύσ­ουν δώδεκα υψηλόβαθμα στελέχη της ISWAP. Η Αφρικανική Ενωση έχει δημιουργήσ­ει την Πολυεθνική Κοινή Task Force με πενιχρά αποτελέσμα­τα. Η Νιγηρία και το Καμερούν έχουν ενθαρρύνει τη δημιουργία τοπικών πολιτοφυλα­κών που τις βοηθούν σε θέματα πληροφοριώ­ν και περιπόλων. Ομως έχουν αποδειχθεί προβληματι­κές, καθώς δεν λείπουν οι αναφορές για κακοποιήσε­ις, διαφθορά και στρατολόγη­ση παιδιών.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece