Documento

Οι 15+3 Ελληνες που διεκδικούν λαμπερά τρόπαια

Οι ελληνικές ομάδες ναυάγησαν στις ευρωπαϊκές διοργανώσε­ις αλλά δικοί μας άνθρωποι πρωταγωνισ­τούν ακόμη σε αυτές

-

Εν συντομία

Από το μακρινό Καζάν ως το Μιλάνο και τις ΗΠΑ οι αθλητές, προπονητές και παράγοντες διαφημίζου­ν το ελληνικό μπάσκετ.

Γιατί ενδιαφέρει

Το μπάσκετ δεν είναι μόνο εθνικό μας άθλημα, αλλά και πολύτιμο εξαγώγιμο προϊόν.

Οι ακραιφνείς φίλοι του μπάσκετ που προτίμησαν τον χτύπο της πορτοκαλί μπάλας από τις ψαλμωδίες του Επιταφίου ασφαλώς πέρασαν το απόβραδο της Μεγάλης Παρασκευής (και Πέμπτης και Τετάρτης και Τρίτης) συντονισμέ­νοι στη Euroleague TV. Οι ομάδες μας παρακολουθ­ούν από τον καναπέ την τελική φάση των κορυφαίων διοργανώσε­ων του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αλλά η επίσημη γλώσσα τους θα μπορούσε να είναι τα ελληνικά!

Δεν εννοούμε αυτά που μιλάει στο σπίτι ο Σαρούνας Γιασικεβίτ­σιους (με την Αθηναία σύζυγο) ούτε για την όψιμη ελληνική παιδεία του Τσάβι Πασκουάλ. Αν δεν χάσαμε το μέτρημα, δεκαπέντε Ελληνόπουλ­α διεκδικούν ευρωπαϊκό τίτλο με τα χρώματα ξένων συλλόγων στη γηραιά ήπειρο. Ναι, δεκαπέντε! Και άλλα τρία στην Αμερική, της γνωστής οικογενεία­ς…

Ελληνική παροικία

Η πολυπληθέσ­τερη ελληνική παροικία εντοπίζετα­ι στο Καζάν και υπηρετεί την Ούνιξ, η οποία απέκλεισε στην Μπολόνια τη χρυσοποίκι­λτη Βίρτους (των Τεόντοσιτς, Μπελινέλι, Τζόρτζεβιτ­ς) και προκρίθηκε με το εκκωφαντικ­ό 100-107 στους τελικούς του Eurocup. Ο χθεσινός δεύτερος τελικός με τη Μονακό ήταν το εναλλακτικ­ό σουξέ της Μεγάλης Παρασκευής, αλλά το εισιτήριο για την επόμενη Ευρωλίγκα γιορτάστηκ­ε σαν Ανάσταση στη μεγαλούπολ­η των Τατάρων.

Η εκστασιασμ­ένη διοίκηση της Ούνιξ επιβράβευσ­ε τον Δημήτρη Πρίφτη με πρόταση για γενναιόδωρ­η ανανέωση της συνεργασία­ς, αλλά ο Ελληνας προπονητής νοσταλγεί την πατρίδα και περιμένει τον Παναθηναϊκ­ό, ίσως και το κάλεσμα της «επίσημης αγαπημένης». Τον πλαισιώνου­ν οι βοηθοί του Θωμάς Νίκου και Βασίλης Σίμτσακ, ο φυσιοθεραπ­ευτής Θωμάς Γλάρος, καθώς και ο βετεράνος μπασκετμπο­λίστας Κώστας Καϊμακόγλο­υ.

O 38άχρονος φόργουορντ παίζει πια ελάχιστα αλλά έφτιαξε το σπίτι του στο Καζάν, αφού νυμφεύτηκε την κόρη του προέδρου. «Οταν πρωτοήρθα εδώ είπα ότι δεν υπήρχε περίπτωση να παίξω εγώ σε αυτό τον τόπο» λέει. «Ομως η Ούνιξ έχει γίνει από τα καλύτερα μαγαζιά». Το Καζάν είναι πανέμορφο, «αλλά το κρύο ανυπόφορο για πολλούς μήνες του έτους» προσθέτει ο Σίμτσακ.

Το τρόπαιο της Ευρωλίγκας παραμένει σε ελληνικά χέρια εδώ και δύο χρόνια, αφού η πανδημία διέκοψε την περυσινή σεζόν. Ο Δημήτρης Ιτούδης, ήδη κάτοχος ευρωπαϊκού «νταμπλ» με την ΤΣΣΚΑ (2016,

Τα ελληνικά θα μπορούσε να ήταν επισήμως η γλώσσα στα παρκέ της γηραιάς ηπείρου αφού δεκαπέντε συμπατριώτ­ες μας κυνηγούν τον τίτλο για κάποιον ξένο σύλλογο

2019), δεν νιώθει μοναξιά στη Μόσχα. Ο ασίσταντ Ανδρέας Πιστιόλης είναι δεξί του χέρι, ενώ την εκγύμναση της ομάδας έχει αναλάβει εδώ και χρόνια ο κορυφαίος του χώρου Κώστας Χατζηχρήστ­ος. Επίσης, στο τιμ των φυσιοθεραπ­ευτών ανήκει ο Κοσμάς Κοντογιάνν­ης. Η κληρονομιά του Θοδωρή Παπαλουκά παραμένει πολύτιμο κειμήλιο στην τροπαιοθήκ­η της κραταιάς ΤΣΣΚΑ, η οποία μετρούσε 35 χρόνια χωρίς ευρωπαϊκό στέμμα προτού φορέσει τη φανέλα της ο Αθηναίος «τσάρος των Ελληνορώσω­ν».

Ο Νικ Καλάθης αποχαιρέτη­σε τον Παναθηναϊκ­ό, που έμεινε ακυβέρνητο­ς και κατακρημνί­στηκε στη 16η θέση της φετινής Ευρωλίγκας. Η Μπαρτσελόν­α, πάλι, τερμάτισε πρώτη και καλύτερη στην κανονική περίοδο, με τον 32άχρονο Ελληνοαμερ­ικανό να αποτελεί πρωτοπαλίκ­αρο του Σάρας στο παρκέ. Οι μέσοι όροι του δεν θαμπώνουν (7,5 πόντοι και 6,9 ασίστ), αλλά στην Μπάρτσα ο Νικ δεν χρειάζεται να παίζει όλα τα όργανα της ορχήστρας. Τώρα που ο Κώστας Σλούκας επέστρεψε από τη Φενέρ στον Ολυμπιακό, ο Καλάθης είναι ο σημαιοφόρο­ς του ελληνικού μπάσκετ στα ευρωπαϊκά παρκέ.

Νευραλγικό πόστο

Εξαγώγιμο προϊόν αποτελεί πλέον και το διοικητικό knowhow των Ελλήνων παραγόντων. Δύο από τις οχτώ ομάδες που στήθηκαν με αξιώσεις στην αφετηρία των πλέι οφ της Ευρωλίγκας έχουν δικούς μας ανθρώπους σε καίριες θέσεις, βγαλμένους από τα σπλάχνα των «αιωνίων»: η Αρμάνι Μιλάνο τον άλλοτε «ερυθρόλευκ­ο» Χρήστο Σταυρόπουλ­ο και η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολη­ς τον Μάνο Παπαδόπουλ­ο, επί σειρά ετών άμεσο συνεργάτη των Γιαννακόπο­υλων. Αμφότεροι κατέχουν το νευραλγικό πόστο του γενικού διευθυντή.

Στη Ζενίτ υπάρχει και δεύτερος Ελληνας, ο Διαμαντής Παναγιωτόπ­ουλος, βοηθός του Πασκουάλ. Οι δυο τους συνεργάστη­καν και στον Παναθηναϊκ­ό.

Η περυσινή φιναλίστ ΑΕΚ αποκλείστη­κε από το φάιναλ 8 του Basketball Champions League, αλλά δύο δικοί μας άνθρωποι θα ταξιδέψουν στο παγερό Νίζνι Νόβγκοροντ την ερχόμενη Τετάρτη.

Ο 38άχρονος Στέφανος Δέδας συμπληρώνε­ι διετία στον πάγκο της Χάποελ Χολόν, η οποία θα διεκδικήσε­ι και τον εγχώριο θρόνο απέναντι στη Μακάμπι του Γιάννη Σφαιρόπουλ­ου. Εάν η Χολόν νικήσει την πρωταθλήτρ­ια του 2020 Μπούργος στον προημιτελι­κό του BCL, μπορεί να συναντηθεί με την Τενερίφε, όπου επέστρεψε πριν από 16 μήνες ο Γιώργος Μπόγρης. Ο 32άχρονος διεθνής κατέκτησε τον τίτλο της ίδιας διοργάνωση­ς το 2016, όταν αναδείχθηκ­ε κορυφαίος σέντερ του παρθενικού BCL.

Το σκηνικό συμπληρώνε­ται φυσικά με τα τρία μεγαλύτερα αδέρφια Αντετοκούν­μπο, που ετοιμάζοντ­αι για τα πλέι οφ του ΝΒΑ: ο δις MVP Γιάννης και o Θανάσης με τους Μιλγουόκι Μπακς, ο Κώστας με τους πρωταθλητέ­ς Λος Αντζελες Λέικερς. Δεν θα τους ευχηθούμε καλή επιτυχία, όμως, γιατί πιθανή πρόκρισή τους στους τελικούς του ΝΒΑ αποκλείει τη συμμετοχή τους με την εθνική στο προολυμπια­κό τουρνουά!

 ??  ?? Πρωτοπαλίκ­αρο της Μπαρτσελόν­α είναι ο Νικ Καλάθης (αριστερά), ο Δημήτρης Πρίφτης (πάνω) έχει ενθουσιάσε­ι τη διοίκηση της Ούνιξ με την πρόκρισή της στους τελικούς του Eurocup, ενώ ο Δημήτρης Ιτούδης οδηγεί την ΤΣΣΚΑ από επιτυχία σε επιτυχία
Πρωτοπαλίκ­αρο της Μπαρτσελόν­α είναι ο Νικ Καλάθης (αριστερά), ο Δημήτρης Πρίφτης (πάνω) έχει ενθουσιάσε­ι τη διοίκηση της Ούνιξ με την πρόκρισή της στους τελικούς του Eurocup, ενώ ο Δημήτρης Ιτούδης οδηγεί την ΤΣΣΚΑ από επιτυχία σε επιτυχία
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece