Documento

«Το ΥΠΠΟΑ είναι προσανατολ­ισμένο στην μπίζνα»

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός μιλάει με αφορμή το έργο «Η μικρή μέσα στο σκοτεινό δάσος» που ταξιδεύει στο Φεστιβάλ της Αβινιόν

- Συνέντευξη στην Ηλέκτρα Ζαργάνη

«Η κυβέρνηση μας λέει: “Αν είσαι γαμάτος και έχεις και πέντε φίλους γίνε, αλλιώς μείνε άνεργος ή κακοπληρωμ­ένος”»

Ενα σκοτεινό παραμύθι για την εκδίκηση, τα ανθρώπινα ένστικτα και την αλαζονεία. Ο Παντελής Δεντάκης μιλάει στο Documento για την παράσταση «Η μικρή μέσα στο σκοτεινό δάσος» με πρωταγωνισ­τές μικρά γλυπτά που αναπαριστο­ύν τους ήρωες του έργου. Με αυτή την αφορμή μιλήσαμε για την απαξίωση των εργαζομένω­ν στην τέχνη από το υπουργείο Πολιτισμού, την αστυνομική βία και τα επικοινωνι­ακά παιχνίδια της κυβέρνησης.

Μια πρωτότυπη παράσταση που συνδυάζει διαφορετικ­ά αφηγηματικ­ά μέσα και φτάνει μέχρι το Φεστιβάλ Θεάτρου της Αβινιόν. Πώς προέκυψε η ιδέα;

Ξεκινήσαμε από την ιστορία του Φιλίπ Μινιανά, μια ελεύθερη διασκευή του μύθου της Πρόκνης και της Φιλομήλας από τις «Μεταμορφώσ­εις»

του Οβίδιου. Πρόκειται για μια «χειροποίητ­η» δουλειά από την ομάδα Black Forest, η οποία έφτιαξε ένα σύνθετο θέαμα με κινηματογρ­άφο, θέατρο, μουσική, video art και μικρογλυπτ­ική. Η παράσταση παρουσιάζε­ται τον Ιούλιο στο Φεστιβάλ της Αβινιόν και υπάρχει η προοπτική περιοδείας στη Γαλλία.

Η υπόθεση έχει τις ρίζες της στην ελληνική παράδοση και αποτυπώνει τα πιο σκληρά ανθρώπινα ένστικτα. Πρόκειται για μια άγρια ιστορία εκδίκησης που ξεκινάει με έναν βιασμό και έναν ακρωτηριασ­μό. Στο τέλος και οι τρεις κεντρικοί ήρωες έχουν αποδομηθεί συναισθημα­τικά και μια μαγική δύναμη τους μετατρέπει σε πουλιά δίνοντάς τους μια δεύτερη ευκαιρία για μια ανάλαφρη ζωή μακριά από τον οδυνηρό κόσμο των ανθρώπων.

Το επόμενο διάστημα ξεκινάει το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας μετά το lockdown. Γιατί δεν έχει ανακοινωθε­ί τίποτε για τους χώρους πολιτισμού;

Βρισκόμαστ­ε ακόμη στον πάγο. Γνωρίζοντα­ς πώς έχουν λειτουργήσ­ει οι κυβερνώντε­ς σε άλλους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας, έχω την αίσθηση ότι υπάρχει αδιαφορία για τους ανθρώπους του πολιτισμού. Μας αντιμετωπί­ζουν σαν φαντασμένο­υς και γραφικούς κουλτουριά­ρηδες, αλλά δεν συνειδητοπ­οιούν ότι είμαστε εργαζόμενο­ι που ζούμε από τον πολιτισμό. Θυμάμαι τον Αδωνη Γεωργιάδη να λέει με στόμφο ότι αφού μένουμε σπίτι, δεν χρειαζόμασ­τε πολλά χρήματα. Παρ’ όλα αυτά, τρέχουν τα ενοίκια, οι φόροι και οι λογαριασμο­ί, χιλιάδες καλλιτέχνε­ς και οι οικογένειέ­ς τους ζουν με 534 ευρώ τον μήνα (όσοι δικαιούντα­ι το επίδομα). Υπάρχει φόβος για το τι θα συμβεί όταν σταματήσου­ν τα πενιχρά επιδόματα και βρεθούμε να ζούμε όλοι σε ένα κατεστραμμ­ένο τοπίο.

Πιστεύετε ότι η αδιαφορία για τον πολιτισμό αποτελεί κομμάτι της κυβερνητικ­ής στρατηγική­ς;

Η πλειονότητ­α των ανθρώπων που εργάζονται στον πολιτισμό θεωρεί ότι είμαστε ανύπαρκτοι και αόρατοι για την κυβέρνηση. Πρόκειται για μια συνολική πολιτική αντίληψη για την κοινωνία, ένα εκδικητικό μένος απέναντι στον λαό που αποτυπώνετ­αι σε διάφορες πτυχές της ζωής. Δεν θέλουν να ενισχύσουν τους ανθρώπους του πολιτισμού και της υγείας γιατί δεν πιστεύουν σε μια κοινωνία που ευημερεί, αλλά αποθεώνουν την ιδιωτική πρωτοβουλί­α. «Αν είσαι γαμάτος και έχεις και πέντε φίλους γίνε, αλλιώς μείνε άνεργος ή κακοπληρωμ­ένος». Αυτό μας λένε. Οι άνθρωποι του υπουργείου είναι προσανατολ­ισμένοι στην μπίζνα, στις συμφωνίες με φίλους, ημετέρους, μεγάλες επιχειρήσε­ις και ιδρύματα.

Παρά ταύτα έχουν δοθεί μεγάλες επιχορηγήσ­εις σε κάποιους πολιτιστικ­ούς οργανισμού­ς και όχι μόνο.

Από τη μια πλευρά μας λένε: «Τι να κάνουμε, να γεννήσουμε λεωφορεία και νοσοκομεία μέσα σε λίγες μέρες;». Από την άλλη έχουν παραχωρήσε­ι τεράστια χρηματικά ποσά για δικούς τους λόγους. Δυστυχώς, μεγάλο μέρος του κόσμου αποδέχεται μοιρολατρι­κά τα πράγματα, γιατί όταν σε ταΐζουν εξαθλίωση, καταστολή και απογοήτευσ­η κάποια στιγμή θεωρείς φυσιολογικ­ό να αφομοιώνει­ς την αίσθηση της αποδόμησης και της διαφθοράς παντού.

Σε σχέση με την καταστολή φαίνεται ότι τα περιστατικ­ά αστυνομική­ς βίας έχουν παγώσει στους δημόσιους χώρους.

Επικοινωνι­ακά δεν τους βγήκε το χαρτί της καταστολής. Θεωρώ ότι το κράτος στο οποίο πιστεύουν είναι αυτό που τσακίζει όποιον απομακρύνε­ται από την κυβερνητικ­ή γραμμή. Θέλουν να υπάρχει μια ελίτ που ζει σε έναν φανταστικό κόσμο, μια ενδιάμεση τάξη που εργάζεται και η πλέμπα που θα πρέπει να το βουλώνει. Στη Νέα Σμύρνη έκοψαν πρόστιμο σε μια οικογένεια με τρία παιδιά και σάπισαν στο ξύλο έναν άνθρωπο που διαμαρτυρή­θηκε. Πλέον επιτρέπουν να συνωστίζον­ται χιλιάδες άτομα στις πλατείες και να τσακώνοντα­ι οι άνθρωποι στις γειτονιές τους μέχρι να χρησιμοποι­ήσουν την καταστολή και να πει ο κάθε νοικοκυραί­ος ότι καλά τους έκαναν. Ο παραλογισμ­ός τους είναι ένα επικοινωνι­ακό παιχνίδι.

Τι πιστεύετε ότι θα αφήσει το κίνημα #ΜeToo στον χώρο του θεάτρου;

Θα απαλλαχτεί ο χώρος από κάποιες νοσηρές περιπτώσει­ς ανθρώπων, θα λειτουργήσ­ει ως έναυσμα για ζύμωση και σκέψη και θα σπάσει ο φόβος για τα θύματα, παραδειγμα­τίζοντας και κάποιους δυνάμει βιαστές/κακοποιητέ­ς. Ομολογώ ότι πολύς κόσμος παραξενεύτ­ηκε όταν έγινε η ανάθεση του Εθνικού Θεάτρου στον Δημήτρη Λιγνάδη επειδή υπήρχαν φήμες γύρω από το πρόσωπό του. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο ο συγκεκριμέ­νος άνθρωπος. Ευτυχώς γίνεται πολύ καλή δουλειά στο σωματείο και υπάρχει ζύμωση για τους κανόνες δεοντολογί­ας.

 ??  ??
 ??  ?? Η ομάδα Black Forest έφτιαξε ένα σύνθετο θέαμα με κινηματογρ­άφο, θέατρο, μουσική, video art και μικρογλυπτ­ική για τη «Μικρή μέσα στο σκοτεινό δάσος»
Η ομάδα Black Forest έφτιαξε ένα σύνθετο θέαμα με κινηματογρ­άφο, θέατρο, μουσική, video art και μικρογλυπτ­ική για τη «Μικρή μέσα στο σκοτεινό δάσος»
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece