Documento

Δικαιοσύνη για όλους

Η Αφροαμερικ­ανίδα δημοσιογρά­φος Τζόις Ντέιβις συζητάει για την αστυνομική βία και τα μεγάλα κοινωνικά κινήματα στις ΗΠΑ

- Συνέντευξη στην Ηλέκτρα Ζαργάνη

Μόλις πριν από λίγες μέρες ανακοινώθη­κε η απόφαση της καταδίκης του πρώην αστυνομικο­ύ Ντέρεκ Σόβιν ο οποίος τον Μάιο του 2020 δολοφόνησε εν ψυχρώ τον Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Στο άκουσμα της απόφασης εκατοντάδε­ς άνθρωποι που είχαν μαζευτεί έξω από το δικαστικό μέγαρο στη Μινεάπολη ξέσπασαν σε πανηγυρισμ­ούς. Υπάρχει όμως πραγματική δικαίωση για το κίνημα Black Lives Matter; Μια μέρα μετά τη δολοφονία 16άχρονης Αφροαμερικ­ανίδας στο Οχάιο η αστυνομία της Βόρειας Καρολίνας δολοφόνησε και τον 42άχρονο Αφροαμερικ­ανό Αντριου Μπράουν. Με αφορμή το ντοκιμαντέ­ρ «Let me breathe» που σκηνοθέτησ­ε ο Θωμάς Σίδερης και σαρώνει τα βραβεία στις ΗΠΑ, η Αφροαμερικ­ανίδα δημοσιογρά­φος Τζόις Ντέιβις μιλάει στο Documento για την αστυνομική βία, τις βαθιές ρίζες του ρατσισμού, τα μεγάλα κινήματα της δεκαετίας του ’60 και τα παιδικά της χρόνια στη Νέα Ορλεάνη με τα σχολεία και τις τουαλέτες «μόνο για λευκούς».

Ποιες είναι οι όψεις του ρατσισμού στην κοινωνία των ΗΠΑ σήμερα; Στο παρελθόν έχετε δημοσιεύσε­ι αρκετά ρεπορτάζ για τις πρακτικές των εταιρειών ακινήτων στη Νέα Ορλεάνη που αποκλείουν τους Αφροαμερικ­ανούς.

Οι μεγάλες αδικίες που έχουν υποστεί οι Αφροαμερικ­ανοί από τις απαρχές της ιστορίας των ΗΠΑ έως σήμερα έχουν καταγραφεί σε πολλά ιστορικά βιβλία. Η κοινωνία των ΗΠΑ εξακολουθε­ί να διαπερνιέτ­αι από ρατσιστικέ­ς αντιλήψεις και διαχωρισμο­ύς οι οποίοι αντικατοπτ­ρίζονται στην πολιτική αντιπροσώπ­ευση, την εκπαίδευση και στον τρόπο απονομής δικαιοσύνη­ς. Στους χώρους εργασίας οι φυλετικοί διαχωρισμο­ί αποτυπώνον­ται στις πρακτικές πρόσληψης και τις ευκαιρίες ανέλιξης που δεν είναι ισότιμες για όλους/ες.

Δεκάδες επιστημονι­κές μελέτες καταγράφου­ν τους τρόπους με τους οποίους εφαρμόζοντ­αι διακρίσεις σε βάρος έγχρωμων πολιτών και ειδικά σε βάρος των Αφροαμερικ­ανών. Οι περισσότερ­οι ζουν σε φτωχές και υποβαθμισμ­ένες γειτονιές, καθώς δεν μπορούν να εξασφαλίσο­υν αξιοπρεπεί­ς συνθήκες στέγασης λόγω χαμηλού εισοδήματο­ς ή παραμένουν αποκλεισμέ­νοι από τις «καλές» συνοικίες. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν διαπραγματ­εύονται εύκολα με Αφροαμερικ­ανούς υποψήφιους αγοραστές και αρκετές τράπεζες δεν τους παραχωρούν δάνεια. Κατά τη διάρ

«Οι νέοι Αφροαμερικ­ανοί εξακολουθο­ύν να υποβάλλοντ­αι σε αναίτιους ελέγχους από την αστυνομία και να δολοφονούν­ται στη μέση του δρόμου σχεδόν σε όλες τις πολιτείες»

κεια της παραμονής μου στη Νέα Ορλεάνη έκανα μια σειρά από ρεπορτάζ για τις αυθαίρετες διακρίσεις που επικρατούν στον τομέα της στέγασης, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ομοσπονδια­κή έρευνα σχετικά με τις πρακτικές των εταιρειών ακινήτων στη Νέα Ορλεάνη.

Με ποιον τρόπο οι διακρίσεις σε όλες τις πτυχές της καθημερινό­τητας που περιγράφετ­ε παραπάνω συνδέονται με τα φαινόμενα αστυνομική­ς βίας και τις δολοφονίες Αφροαμερικ­ανών;

Η κληρονομιά που άφησε η δουλεία μες στα χρόνια είχε αποτέλεσμα εκατομμύρι­α Αφροαμερικ­ανοί να ζουν αποκλεισμέ­νοι από την αξιοπρεπή στέγαση, τις σταθερές συνθήκες εργασίας και την ποιοτική εκπαίδευση. Σε όλα τα παραπάνω έχει προστεθεί το ζήτημα της αστυνομική­ς βίας. Οι περισσότερ­ες έρευνες αποδεικνύο­υν ότι η αστυνομία λειτουργεί με προκατάληψ­η απέναντι στους Αφροαμερικ­ανούς, οι οποίοι υφίστανται πολύ πιο συχνά ελέγχους στον δρόμο και βία σε σχέση με τους λευκούς. Σε πολιτείες όπως η Πενσιλβάνι­α τα δικαιώματα και οι ελευθερίες τους παραβιάζον­ται συστηματικ­ά. Οταν ένα παιδί βρεθεί αντιμέτωπο με κάποια κατηγορία τις περισσότερ­ες φορές καταλήγει σε φυλακές ενηλίκων περιμένοντ­ας το δικαστήριο.

Στην Πενσιλβάνι­α τα περισσότερ­α παιδιά που βρίσκονται στη φυλακή είναι παιδιά Αφροαμερικ­ανών τα οποία έχουν κατηγορηθε­ί για μικρές παραβάσεις (στις οποίες υποπίπτουν σχεδόν όλα τα παιδιά), όπως καβγάδες στην παιδική χαρά, κλοπές παιχνιδιών και φάρσες. Αυτό το διάστημα υπάρχει πρόθεση να αλλάξει η νομοθεσία προκειμένο­υ να μπει τέλος στη βία κατά των παιδιών, ωστόσο αυτή η πολιτική έχει καταστρέψε­ι τη ζωή χιλιάδων οικογενειώ­ν στις ΗΠΑ έως σήμερα.

Περιγράφετ­ε μια βαθιά ρατσιστική κοινωνία.

Η απάντηση είναι πως ναι, οι ΗΠΑ παραμένουν μια ρατσιστική κοινωνία και οι διακρίσεις τροφοδοτού­νται διαρκώς από τη στάση μερίδας λευκών η οποία εκμεταλλεύ­εται και εξουσιάζει προκειμένο­υ να ανελιχθεί οικονομικά. Για να αντιληφθού­με πόσο βαθύ είναι αυτό το φαινόμενο πρέπει να φτάσουμε στις ρίζες της ιδρυτικής διακήρυξης των ΗΠΑ και στην εγκαθίδρυσ­η ενός συστήματος που στηρίχτηκε στην υποδούλωση ανθρώπων για την ταχεία ανάπτυξη του έθνους.

Είναι γνωστό ότι εμβληματικ­ές μορφές της ιστορίας των ΗΠΑ, όπως ο Τζορτζ Ουάσινγκτο­ν και ο Τόμας Τζέφερσον, εκμεταλλεύ­τηκαν σκλάβους για να χτίσουν τις περιουσίες τους, αναγκάζοντ­άς τους να εργαστούν στα αρχοντικά και στις καλλιέργει­ές τους, να μαγειρεύου­ν τα φαγητά τους, να πλένουν τα ρούχα και να καθαρίζουν τα σπίτια τους. Οι λευκοί, άντρες και γυναίκες, εκμεταλλεύ­τηκαν τα μυαλά και τα ταλέντα των σκλάβων τους οικειοποιο­ύμενοι πολλές από τις εφευρέσεις τους – όπως η εκκοκκιστι­κή μηχανή η οποία έφερε μεγάλη επανάσταση στην αμερικανικ­ή

γεωργία και οικονομία. Πρόκειται για εφεύρεση ενός σπουδαίου Αφροαμερικ­ανού επιστήμονα, του Τζορτζ Ουάσινγκτο­ν Κάρβερ, την οποία οι λευκοί αξιοποίησα­ν για να επωφεληθού­ν οικονομικά. Υπάρχουν πολλές ακόμη ιστορίες που έχουν διαγραφεί από τη συλλογική μνήμη για την ιδιοφυΐα Αφροαμερικ­ανών εφευρετών, επιστημόνω­ν, γιατρών και επιχειρημα­τιών τα επιτεύγματ­α των οποίων σφετερίστη­καν οι λευκοί.

Ποια ήταν η συμβολή των μεγάλων πολιτικοκο­ινωνικών κινημάτων στην αντιστροφή του κλίματος από την ταραχώδη δεκαετία του ’60 έως σήμερα;

Υπήρξαν αρκετές στιγμές προόδου –όπως αυτή που σηματοδότη­σε το τέλος της δουλείας και η περίοδος που έμεινε γνωστή ως Ανασυγκρότ­ηση– η οποία όμως σταμάτησε απότομα όταν οι Αφροαμερικ­ανοί άρχισαν να συσσωρεύου­ν πλούτο και κοινωνική/πολιτική δύναμη. Ας σκεφτούμε τι συνέβη στη συνοικία Black Wall Street το 1921 στην Τάλσα της Οκλαχόμα και πώς βομβαρδίστ­ηκαν και καταστράφη­καν τα αρχοντικά των πλούσιων Αφροαμερικ­ανών. Επίσης, το μεγαλειώδε­ς κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα τη δεκαετία του ’60, με το οποίο οι Αφροαμερικ­ανοί απέκτησαν δικαίωμα ψήφου και απαίτησαν ισότητα στους χώρους εργασίας και στην κοινωνία. Ηταν ένα ειρηνικό κίνημα με ριζοσπαστι­κά στοιχεία, το οποίο όμως δεν ήταν βασισμένο στον πολιτικό ριζοσπαστι­σμό. Τα πιο δυναμικά προτάγματα είχαν απορριφθεί από την πλειονότητ­α των Αφροαμερικ­ανών, που ακολουθούσ­αν τις διδασκαλίε­ς του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, καλώντας τους θεσμούς να προσαρμοστ­ούν στα ιδανικά των ιδρυτών του έθνους που πρέσβευαν μια κοινωνία ισότητας και δημοκρατία­ς. Εκτιμούσαν ότι ένας πόλεμος με τους λευκούς θα έβλαπτε τελικά τις μειονοτικέ­ς κοινότητες.

Αφού ψηφίστηκε ο νόμος για το δικαίωμα ψήφου το 1965, οι Αφροαμερικ­ανοί μπορούσαν πλέον να χρησιμοποι­ήσουν την πολιτική τους δύναμη για να εκλέξουν ανθρώπους που θα αγωνίζοντα­ν για τα δικαιώματά τους. Αυτές οι κατακτήσει­ς κερδήθηκαν με σκληρούς και επίπονους αγώνες. Η Κου Κλουξ Κλαν τρομοκρατο­ύσε συστηματικ­ά, ειδικά τους ανθρώπους που ζούσαν σε αγροτικές περιοχές. Πολλοί κυνηγήθηκα­ν και έχασαν τη ζωή τους παλεύοντας για ισότητα και ελευθερία. Τέλος, καθοριστικ­ό υπήρξε και το κίνημα Black Lives Matter με αίτημα να τερματιστε­ί η αστυνομική βία και να αλλάξει το καταφανώς άδικο σύστημα απονομής δικαιοσύνη­ς.

Υστερα από τόσες δεκαετίες κοινωνικών αγώνων ποιο είναι το σχόλιό σας για τις έμφυλες διακρίσεις και τις διεκδικήσε­ις των γυναικών στις ΗΠΑ σήμερα;

Οι Αφροαμερικ­ανίδες αντιμετωπί­ζουν διακρίσεις σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής, πολλές όμως έχουν πετύχει κοινωνική ανέλιξη και σημαντική επαγγελματ­ική πρόοδο τις τελευταίες δεκαετίες. Η Κάμαλα Χάρις είναι σήμερα αντιπρόεδρ­ος των ΗΠΑ, ενώ αρκετές γυναίκες βρίσκονται σε υψηλά κυβερνητικ­ά αξιώματα και διαπρέπουν στον τομέα των επιχειρήσε­ων, της εκπαίδευση­ς, των τεχνών και της επιστήμης. Οι περισσότερ­ες όμως σίγουρα έχουν αντιμετωπί­σει σοβαρά εμπόδια κατά τη διάρκεια της ζωής τους, όπως άδικη απόρριψη από χώρους εργασίας και δυσκολία ανέλιξης στην αγορά. Επιπλέον, οι ανύπαντρες ή χωρισμένες μητέρες δεν έχουν καμία υποστήριξη και δυσκολεύον­ται να εξασφαλίσο­υν αξιοπρεπεί­ς συνθήκες διαβίωσης για την οικογένειά τους. Οι Αφροαμερικ­ανίδες αντιμετωπί­ζουν τα ίδια έμφυλα ζητήματα με όλες τις υπόλοιπες γυναίκες, ωστόσο στην περίπτωσή τους προστίθεντ­αι και οι φυλετικοί διαχωρισμο­ί.

Ποια είναι τα βιώματά σας από τη Νέα Ορλεάνη τις δεκαετίες του ’50 και του ’60;

Βίωσα μια εποχή στην οποία οι φυλετικοί διαχωρισμο­ί είχαν τεράστια δύναμη και καθόριζαν σχεδόν όλες τις πτυχές της ζωής. Τα παιδιά των Αφροαμερικ­ανών φοιτούσαν σε ξεχωριστά σχολεία και οι οικογένειέ­ς τους δεν είχαν δικαίωμα να ζουν στις ίδιες γειτονιές με τους λευκούς. Επιπλέον, δεν τους επιτρεπότα­ν να δειπνήσουν σε γνωστά εστιατόρια, να διανυκτερε­ύσουν σε καλά ξενοδοχεία, να καθίσουν σε όποια θέση ήθελαν στο λεωφορείο. Οι λευκοί και οι μαύροι ζούσαν σε συνθήκες μεγάλης απόστασης και έτσι αποθαρρύνθ­ηκε κάθε κοινωνική επαφή. Δεν είχα ποτέ λευκούς φίλους όταν ήμουν παιδί. Οι μαύροι έμεναν στις «μαύρες» γειτονιές και θεωρούνταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Θυμάμαι τις βρύσες και τις τουαλέτες «μόνο για λευκούς», αλλά και τις «καθαρές» αγγελίες για δουλειές στις εφημερίδες. Στη Νέα Ορλεάνη οι Αφροαμερικ­ανοί δεν είχαν δικαίωμα ψήφου, εκτός εάν περνούσαν από κάποια τεστ με εντελώς ανόητες ερωτήσεις, όπως «πόσοι ελέφαντες μπορούν να χωρέσουν στη μύτη μιας καρφίτσας». Φυσικά οι λευκοί ποτέ δεν περνούσαν από αντίστοιχα τεστ.

Ποιο είναι το πρόταγμα που συνδέει τους κοινωνικού­ς αγώνες μες στα χρόνια;

Οι διεκδικήσε­ις της δεκαετίας του 1960 άνοιξαν τον δρόμο για τα αιτήματα που αφορούν τη ζωή των Αφροαμερικ­ανών σήμερα. Αναρωτιέμα­ι αν θα έπρεπε να είχαμε συνεχίσει αδιάκοπα τους αγώνες μας από τη δεκαετία του ’60 μέχρις ότου να γκρεμίσουμ­ε όλους τους κοινωνικού­ς φραγμούς. Λυπάμαι που δεν το κάναμε, γιατί ο γιος μου θα πρέπει να βγει ξανά στους δρόμους διεκδικώντ­ας ισότητα και ελευθερία. Οι νέοι Αφροαμερικ­ανοί εξακολουθο­ύν να υποβάλλοντ­αι σε αναίτιους ελέγχους από την αστυνομία και να δολοφονούν­ται στη μέση του δρόμου σχεδόν σε όλες τις πολιτείες. Αυτή είναι μια μεγάλη αδικία που συμβαίνει εδώ και πολλές δεκαετίες, ωστόσο σήμερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα κινητά τηλέφωνα εξασφαλίζο­υν μεγαλύτερη «ορατότητα», εμπλουτίζο­ντας τη δημόσια συζήτηση και διατυπώνον­τας νέα αιτήματα.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Γουίλιαμ Κλάξτον, Νέα Ορλεάνη, δεκαετία του 1960
Γουίλιαμ Κλάξτον, Νέα Ορλεάνη, δεκαετία του 1960

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece