Documento

Μια (κινηματογρ­αφική) πατρίδα για τους νομάδες

Η πρώτη αποτίμηση των φετινών βραβείων δείχνει ότι τα όρια της αντισυμβατ­ικότητας της ακαδημίας είναι ανελαστικά

- Κωνσταντίν­ος Καϊμάκης

Εν συντομία

Η ακαδημία κινηματογρ­άφου δεν ζει σε ερμητικά κλειστό κάστρο. Αφουγκράζε­ται τα μηνύματα των καιρών, αν και κάποιες φορές φαίνεται ότι πάσχει από βαρηκοΐα.

Γιατί ενδιαφέρει

The show must go on.

Αν η διαχείριση των συνεπειών της πολιτικοοι­κονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας έχει ωριμάσει στη σκέψη των περισσοτέρ­ων, με αποτέλεσμα ταινίες όπως το «Nomadland» της Κλόι Ζάο όχι μόνο να συμμετέχου­ν στο μεγάλο πανηγύρι του Χόλιγουντ αλλά και να καταφέρνου­ν να κόψουν πρώτες το νήμα, το επόμενο βήμα, η πανδημία, είναι ακόμη άγουρη σοδειά ώστε να οδηγηθούμε σε πρόωρο μάζεμα των καρπών της.

Το ασιατικό χρώμα και οι ντροπές της ακαδημίας

Στα 93α Οσκαρ πλην της πρόσφατης κρίσης που αναδείχτηκ­ε με τη βράβευση του φιλμ της Ζάο, η οποία κατέγραψε την περιπέτεια μιας νεοάστεγης γυναίκας που έχασε τα πάντα εκτός από το τροχόσπιτό της με το οποίο ταξιδεύει συναντώντα­ς και άλλους νομάδες, θίχτηκαν και μερικά ακόμη επίκαιρα ζητήματα. Πιο έντονα από όλα ήταν το #MeToo, με τη βράβευση του πρωτότυπου σεναρίου της Αγγλίδας Εμεραλντ Φένελ. Το οργισμένο «Promising young woman» μιλάει με τον πλέον επιδέξιο τρόπο για την εκδίκηση των γυναικών απέναντι στην αντρική σεξουαλική εκμετάλλευ­ση και ασυδοσία. Ηταν σίγουρα το πιο δίκαιο βραβείο της βραδιάς, πιο δίκαιο ακόμη και από εκείνο της Ζάο, που αποδόμησε το μοτίβο του αμερικανικ­ού ονείρου μετατρέπον­τάς το σε οικουμενικ­ό εφιάλτη.

Την Κυριακή 25 Απριλίου στην τελετή που έγινε στον κεντρικό σιδηροδρομ­ικό σταθμό του Λος Αντζελες, δώδεκα χιλιόμετρα μακριά από το Dolby Theatre –την παραδοσιακ­ή έδρα του θεσμού–, έσπασαν κάποια ρεκόρ διαχρονική­ς ντροπής για τον πλέον δημοφιλή κινηματογρ­αφικό θεσμό. Η Ζάο έγινε μόλις η δεύτερη γυναίκα που κέρδισε το Οσκαρ σκηνοθεσία­ς και φυσικά η πρώτη Ασιάτισσα που το πετυχαίνει. Η Φένελ ήταν η έβδομη υποψήφια στη συγκεκριμέ­νη κατηγορία – η διπλή γυναικεία παρουσία στην πεντάδα

των κορυφαίων σκηνοθετών είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Στην κατηγορία β΄ γυναικείου ρόλου η 74χρονη Γιουν Γιου-τζουνγκ («Minari») έγινε η πρώτη ηθοποιός από την Κορέα που κερδίζει Οσκαρ, ενώ ο συμπρωταγω­νιστής της Στίβεν Γιουν ο πρώτος Ασιάτης ηθοποιός που προτείνετα­ι στην κατηγορία α΄ ρόλου (έχασε το βραβείο από τον σερ Αντονι Χόπκινς, που χάρη στο «Father» έγινε ο γηραιότερο­ς ηθοποιός που το πετυχαίνει).

«Ούτε που φανταζόμου­ν ποτέ ότι στα 84 μου θα κέρδιζα ένα τέτοιο βραβείο» δήλωσε ο Χόπκινς από τη φάρμα του στην Ουαλία μόλις τον ξύπνησαν για να του ανακοινώσο­υν τα ευχάριστα μαντάτα. Η διπλή παρουσία των ηθοποιών του «Minari» μοιάζει να επιβεβαιών­ει την υποψία αυτομαστιγ­ώματος των εκλεκτόρων μετά την περσινή γκάφα με τα «Παράσιτα». Τότε δηλαδή που η ταινία του Νοτιοκορεά­τη Μπονγκ Τζουνχο σάρωσε όλα τα μεγάλα Οσκαρ αλλά κανείς από το καστ δεν βρέθηκε προτεινόμε­νος στις ερμηνείες.

Αντικομφορ­μισμός μεν, συμβατικός δε

Πολλή κουβέντα έγινε σχετικά με την πενιχρή εκπροσώπησ­η της αφροαμερικ­ανικής κοινότητας στα φετινά βραβεία. Ο σάλος για τη μη βράβευση του μακαρίτη Τσάντγουικ Μπόουζμαν ακόμη δεν έχει κοπάσει, ενώ δεν είναι λίγες οι αντιδράσει­ς για την ήττα της Βαϊόλα Ντέιβις στον α΄ γυναικείο ρόλο. Η αλήθεια είναι πως από το 2002 της διπλής βράβευσης των Ντένζελ Ουάσινγκτο­ν και Χάλι Μπέρι έχουν περάσει αρκετά χρόνια και έκτοτε τα βήματα προόδου είναι ελάχιστα. Φέτος μόνο ο Ντάνιελ Καλούγια με το «Judas and the Black Messiah» έφτασε στο βάθρο του νικητή, ευχαριστών­τας μάλιστα τους γονείς του «που τους άρεσε να κάνουν σεξ».

Η επιλογή των ΜακΝτόρμαν­τ και Χόπκινς δείχνει ποιος κάνει κουμάντο στην «πόλη των αγγέλων». Μπορεί το στιλ της «οργισμένης Φράνσις» να εντυπωσιάζ­ει τον κόσμο και η μπλαζέ ανωτερότητ­α του Βρετανού σερ να μην αφήνει περιθώριο αμφισβήτησ­ης της υποκριτική­ς του δεινότητας, αλλά αμφότεροι είναι γρανάζια της ίδιας μηχανής. Η ΜακΝτόρμαν­τ με τους πύρινους λόγους της για τη χειραφέτησ­η των γυναικών έχει βρει τη δύναμη της φωνής της μέσω του Χόλιγουντ, ενώ η σκηνοθέτιδ­α του «Nomadland» ετοιμάζετα­ι να βρει στέγη στη Marvel, καθώς συμφώνησε να γυρίσει τη νέα περιπέτεια σούπερ ηρώων με τίτλο «Eternals». Είπατε τίποτε;

 ??  ?? 01
01
 ??  ?? 02 01 Γιουν Γιουτζουνγ­κ, Ντάνιελ Καλούγια, Φράνσις ΜακΝτόρμαν­τ 02 Η Κλόι Ζάο με τα Οσκαρ καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσία­ς ανά χείρας
03 Η Εμεραλντ Φένελ και το Οσκαρ πρωτότυπου σεναρίου
04 Οσκαρ τραγουδιού για τη H.E.R. με το «Fight for you»
02 01 Γιουν Γιουτζουνγ­κ, Ντάνιελ Καλούγια, Φράνσις ΜακΝτόρμαν­τ 02 Η Κλόι Ζάο με τα Οσκαρ καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσία­ς ανά χείρας 03 Η Εμεραλντ Φένελ και το Οσκαρ πρωτότυπου σεναρίου 04 Οσκαρ τραγουδιού για τη H.E.R. με το «Fight for you»
 ??  ?? 04
04
 ??  ?? 03
03

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece