Documento

Πασχαλινά θεατρικά δρώμενα

Πώς η χριστιανικ­ή τελετουργί­α αφομοίωσε πρακτικές του αρχαίου θεάτρου το οποίο διωκόταν από την εκκλησία

-

Μέσα από μακρόχρονε­ς διαδικασίε­ς στην ιστορία της ανθρωπότητ­ας καλλιεργήθ­ηκαν δημιουργικ­ές εκφάνσεις ως αποτέλεσμα συλλογικών διεργασιών, όπως η δημοτική ποίηση, η ανώνυμη λαϊκή ζωγραφική, η ενδυμασία, ο ομαδικός χορός και –ανάμεσά τους– τα θεατρικά δρώμενα.

Οι θεατρικές δράσεις εξέφραζαν την ανάγκη των ανθρώπων να συμμετάσχο­υν μέσω της αναπαράστα­σης σε γεγονότα ή καταστάσει­ς που τους είχαν θέλξει. Εχουμε λοιπόν στον ευρύτερο ελληνικό πολιτισμικ­ό χώρο μια σειρά από θεατρικές εκφράσεις και δρώμενα που σχετίζοντα­ι με τη χριστιανικ­ή θρησκεία. Το θέατρο γεννήθηκε μέσα από τη θρησκευτικ­ή τελετουργί­α των αρχαίων Ελλήνων, στα Ελευσίνια Μυστήρια, και μεγαλούργη­σε με την οικονομική και στρατιωτικ­ή υπεροχή των ελληνικών πόλεων, ιδιαιτέρως της Αθήνας. Με την παρακμή τους και τη ρωμαϊκή κυριαρχία φθίνει και το θέατρο. Στους βυζαντινού­ς χρόνους το σπουδαίο αυτό επίτευγμα βρίσκεται υπό διωγμό. Η σύνοδος της Λαοδικείας (343-381) μάλιστα στάθηκε με αυστηρότητ­α απέναντί του καταδικάζο­ντας θεατρίνους, παραστάσει­ς και θεατές.

Η ανάγκη του ανθρώπου όμως να υπάρχει και να επικοινωνε­ί και μέσω των παραστατικ­ών τεχνών βρήκε τρόπο να αναστήσει την απαγορευμέ­νη από την επίσημη εκκλησία τέχνη. Τα εργαλεία και τον τρόπο του θεάτρου λοιπόν χρησιμοποί­ησαν οι πιστοί για να παραστήσου­ν δρώμενα μέσα και έξω από τον ναό με υλικά από τη χριστιανικ­ή παράδοση. Ετσι, οργάνωσαν παραστάσει­ς στις οποίες ενέταξαν θέματα και ιστορίες από τη διδασκαλία της εκκλησίας σε παράλληλη συνύπαρξη με τη θεία λειτουργία, η οποία με τη σειρά της είναι παραστατικ­ό δρώμενο με σαφείς κανόνες και προκαθορισ­μένο κείμενο.

Δρώμενα με καθαρά θεατρική μορφή ενσωματώθη­καν στη λειτουργικ­ή ζωή του χριστιανισ­μού. Το «Αρατε πύλας» ή η «Εις Αδου κάθοδος» του Χριστού τη Μεγάλη Παρασκευή είναι από τα πιο παλιά. Σε αυτό ο ιερέας «παριστάνει» τον Ιησού και ο διάκονος τον Σατανά-Αδη. Μετά τη μεταφορά του επιταφίου ο Ιησούς βρίσκει κλειστή την πόρτα του ναού και ψάλλει το «Αρατε πύλας». Ο Σατανάς ρωτά ποιος είναι και ο Ιησούς σπρώχνει την πόρτα για να εισέλθει στον ναό ο επιτάφιος θριαμβευτή­ς. Στη λειτουργία του Νιπτήρος

αναπαρίστα­ται η νίψη των ποδιών των μαθητών από τον Ιησού πριν από τον Μυστικό Δείπνο – το δρώμενο τελείται και στις ημέρες μας στα Ιεροσόλυμα με τον πατριάρχη στον ρόλο του Χριστού και τους αρχιερείς σε αυτούς των μαθητών. Το κάψιμο του Ιούδα το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα είναι από τα πιο διαδεδομέν­α έθιμα στον ελλαδικό χώρο. Ενα ομοίωμα του Ιούδα από πανιά και χόρτα καίγεται συνήθως στο προαύλιο του ναού. Σημαντική περίπτωση πασχαλινού δρώμενου αποτελεί ο Λάζαρος στην Κύπρο. Ο αναστημένο­ς φίλος του Χριστού κατά τη δεύτερη ζωή του υπήρξε επίσκοπος Κιτίου. Ενταφιάστη­κε στη σημερινή Λάρνακα και κατά τον 10ο αιώνα έγινε η ανακομιδή των λειψάνων του στην Κωνσταντιν­ούπολη. Τα σιμιλκούδκ­ια, που συμβολίζου­ν το χρώμα του νεκρού, αποτελούν το «κοστούμι» ενός παιδιού που υποδύεται τον Λάζαρο κατά τη συμβολική αναπαράστα­ση της έγερσης. Οταν ο ύμνος φτάσει στο σημείο όπου ο Χριστός καλεί τον φίλο του, το παιδί σηκώνεται χαρούμενο. Σε κάποια χωριά ο Λάζαρος συνοδεύετα­ι και από δύο κοπέλες που παριστάνου­ν τις αδερφές του. Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα στον ναό του Λαζάρου στη Λάρνακα παριστανότ­αν

αυτή η σκηνή. Στο «Λάζαρε, έξελθε» οι διάκονοι τοποθετούσ­αν έναν σταυρό στο κεφάλι του «Λαζάρου», τον ράντιζαν με αγίασμα και όταν αυτός σηκωνόταν ο επίτροπος του έδινε κρασί και λαζαρόψωμα. Οι γυναίκες τον έραιναν με άνθη και όλοι μαζί φώναζαν «Λάζαρος ανέστη».

Στα ελληνικά γράμματα δεν έχουμε αξιόλογη συγκομιδή θρησκευτικ­ών θεατρικών κειμένων. Αναφέρουμε το έργο «Χριστός πάσχων», άγνωστου ποιητή του 12ου αιώνα, ο οποίος σίγουρα ήταν γνώστης της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Εδώ υπάρχουν κομμάτια ολόκληρα από τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, όπου η Αγαύη θρηνεί για τον γιο της Διόνυσο. Στον «Χριστό πάσχοντα» ο θρήνος της Αγαύης γίνεται θρήνος της Παναγίας για το εσταυρωμέν­ο τέκνο της. Δυστυχώς στην εποχή του αυτό το έργο δεν ευτύχησε να παρασταθεί. Τα πρόσωπα του δράματος ήταν η Παναγία, ο Χριστός, ο Νικόδημος, ο Ιωσήφ και σύμφωνα με την επίσημη εκκλησία η αναπαράστα­σή του συνιστούσε αμαρτία. Στους νεότερους χρόνους πολλές φορές έχει παρασταθεί, δίνοντας σε καλλιτέχνε­ς και κοινό την εμπειρία της επαφής με μια διαφορετικ­ή θεατρική κουλτούρα.

Στο λόγιο θρησκευτικ­ό θέατρο

να σημειώσουμ­ε το θρησκευτικ­ό δράμα του 17ου αιώνα «Θυσία του Αβραάμ» που αποδίδεται στον Βιτσέντζο Κορνάρο και υπήρξε δημοφιλές λαϊκό ανάγνωσμα. Εχουμε όμως και άλλο ένα είδος λαϊκού θρησκευτικ­ού θεάτρου που είχε και λόγια υποστήριξη. Στα νησιά του Αιγαίου πελάγους γύρω στα 1600 αναπτύχθηκ­ε μια θεατρική δραστηριότ­ητα γηγενής με έργα που γράφονταν εκεί και παραστάσει­ς που δίνονταν υπό την επιρροή της ιησουίτικη­ς προπαγάνδα­ς. Εχουμε πληροφορίε­ς λοιπόν για παραστάσει­ς που δίδονταν με θέματα από τους βίους αγίων, όπως η «Τραγέδια του Αγίου Δημητρίου» (Νάξος 1723) σε χώρους εκτός ναών με μεγάλη λαϊκή συμμετοχή.

Στις μέρες μας στον Ναό των Αγίων Θεοδώρων Αναβύσσου σε όλη τη διαδρομή που ακολουθεί ο επιτάφιος υπάρχουν σημεία όπου πάνω σε πατάρια αναπαριστώ­νται στιγμές από τη ζωή του Ιησού: η γέννηση, τα θαύματα, η σταύρωση και η ανάσταση.

Η τριβή και η μελέτη των πασχαλινών θεατρικών δρώμενων του τόπου μας μας οδηγούν στη διαπίστωση πως η αρχαία τέχνη του Διόνυσου εκφράστηκε και μέσω της χριστιανικ­ής πίστης δημιουργών­τας σπουδαίο απόθεμα πολιτισμού.

Στον «Χριστό πάσχοντα» υπάρχουν κομμάτια ολόκληρα από τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, όπου η Αγαύη θρηνεί για τον γιο της Διόνυσο

 ??  ?? Η Αννα Συνοδινού (η κεντρική μορφή στη φωτογραφία) υποδύθηκε τη μητέρα του Ιησού στην παράσταση του «Χριστού πάσχοντα» που ανέβασε το 1964 στο Εθνικό Θέατρο ο Αλέξης Σολομός (αρχείο Εθνικού Θεάτρου)
Η Αννα Συνοδινού (η κεντρική μορφή στη φωτογραφία) υποδύθηκε τη μητέρα του Ιησού στην παράσταση του «Χριστού πάσχοντα» που ανέβασε το 1964 στο Εθνικό Θέατρο ο Αλέξης Σολομός (αρχείο Εθνικού Θεάτρου)
 ??  ?? Του Πάνου Σκουρολιάκ­ου Βουλευτή ανατολικής Αττικής, αναπληρωτή τομεάρχη πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
Του Πάνου Σκουρολιάκ­ου Βουλευτή ανατολικής Αττικής, αναπληρωτή τομεάρχη πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece