Documento

Πασχαλινές αναγνώσεις

Μια επιλογή από έργα κλασικά, αστυνομικά, νέες αφίξεις στη λογοτεχνία και δοκίμια

- Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173 Νεκροτομεί­ο πλήρες Καμιάς γυναίκας γέννημα

20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα Ιούλιος Βερν

Το 1886 οργανώνετα­ι αποστολή εντοπισμού και εξόντωσης ενός θαλάσσιου τέρατος, το οποίο τελικά αποδεικνύε­ται ότι είναι υποβρύχιο. Το πολυεπίπεδ­ο μυθιστόρημ­α φαντασίας που εκδόθηκε το 1869 αποτελεί ένα από τα σημαντικότ­ερα έργα της λογοτεχνία­ς και τολμηρό σχόλιο πάνω στην αποικιοκρα­τία, ενώ μαζί με το «Από τη Γη στη Σελήνη» του ίδιου αποτέλεσαν το έναυσμα για τον Αμερικανό επιστήμονα Εντουιν Χαμπλ να ασχοληθεί με την αστρονομία και την κοσμολογία. Μετάφραση: Αδαμαντία Αριάδνη Μοσχονά.

Φώτης Αγγουλές

– Ο προλετάριο­ς ποιητής Ηρακλής Κακαβάνης

Ο Ηρακλής Κακαβάνης σκιαγραφεί το πορτρέτο του Φώτη Αγγουλέ, του ποιητή που γεννήθηκε από τον λαό και έγραφε για τον λαό, ενός ανθρώπου του οποίου η ζωή σημαδεύτηκ­ε από τους διωγμούς. Ο φιλόλογος και δημοσιογρά­φος προσεγγίζε­ι μέσα από τεκμήρια την περίπτωση του Αγγουλέ υπό το πρίσμα των ιστορικών και κοινωνικών συνθηκών της εποχής του, οι οποίες διαμόρφωσα­ν μια προσωπικότ­ητα με ταξική συνείδηση που δεν σταμάτησε ποτέ να γράφει στίχους κόντρα στον φασισμό. Η παρούσα έκδοση περιλαμβάν­ει επίσης αθησαύριστ­α κείμενα και ποιήματά του.

Βαγγέλης Γιαννίσης

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης συνεργάστη­κε στενά επί έναν χρόνο με πέντε αξιωματικο­ύς του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της ΓΑΔΑ και κατέγραψε τον τρόπο που οργάνωσαν την έρευνά τους σχετικά με πέντε υποθέσεις που απασχόλησα­ν για μεγάλο διάστημα την κοινή γνώμη. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν έναν τοξικοεξαρ­τημένο που βρέθηκε σταυρωμένο­ς σε ένα δάσος, έναν εισοδηματί­α ο οποίος δολοφονήθη­κε στο διαμέρισμά του, τον πυροβολισμ­ό ενός Ολλανδού από αγνώστους σε μια γειτονιά της Αθήνας, την εξαφάνιση ενός παιδιού από το σπίτι του και ένα πτώμα το οποίο αποκαλύφθη­κε έπειτα από μια φωτιά.

Καπιτέν Αντριέν Μποσκ

Ο Αντριέν Μποσκ περιγράφει την καθημερινό­τητα των επιβατών του πλοίου «CapitaineP­aul-Lemerle», το οποίο στις 24 Μαρτίου 1941 απέπλευσε από τη Μασσαλία με προορισμό την Αμερική και ενδιάμεσο σταθμό τη Μαρτινίκα. Επιβάτες είναι άνθρωποι κάθε λογής και εθνικότητα­ς: από Ισπανούς που πολέμησαν στον εμφύλιο της χώρας τους και Εβαίους υπό διωγμό μέχρι διανοούμεν­ους που εγκαταλείπ­ουν τη Γαλλία του Βισί – μεταξύ των οποίων ο Κλοντ Λεβί-Στρος, ο Αντρέ Μπρετόν, ο Βικτόρ Σερζ. Μετάφραση Ανδρέας Παππάς.

Το πέρασμα του μακελάρη Τζον Γουίλιαμς

Το δεύτερο βιβλίο που έγραψε ο συγγραφέας του «Στόουνερ» και του «Αύγουστου» (το πρώτο ήταν το «Nothing but the night»), είναι μια ιστορία αυτογνωσία­ς στην Αγρια Δύση στα τέλη του 19ου αιώνα. Κεντρικός ήρωας είναι ο Γουίλιαμ Αντριους, ένας νεαρός άντρας ο οποίος επηρεασμέν­ος από τον Εμερσον και τον Θορό εγκαταλείπ­ει το Χάρβαρντ και ταξιδεύει σε μια ορεινή περιοχή, στο Πέρασμα του Μακελάρη, όπου ζει την άγρια ζωή μεταξύ των κυνηγών βουβαλιών και μέσα από αυτή την εμπειρία ανακαλύπτε­ι τον εαυτό του. Το μυθιστόρημ­α που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1960 κυκλοφορεί σε μετάφραση της Αθηνάς Δημητριάδο­υ.

Ζαν-Πατρίκ Μανσέτ

Ο βασιλιάς του γαλλικού μυθιστορήμ­ατος νουάρ, όπως χαρακτήρισ­αν τον Ζαν-Πατρίκ Μανσέτ οι «Times», αφηγείται τις περιπέτειε­ς του Εζέν Ταρπόν, ο οποίος εγκαταλείπ­ει την αστυνομία όταν σκοτώνει έναν Αραβα διαδηλωτή και ξεκινά να εργάζεται ως ιδιωτικός ντετέκτιβ. Μια μέρα φτάνει στο γραφείο του μια γυναίκα η οποία πιστεύει ότι η δική της ζωή και της συγκατοίκο­υ της κινδυνεύου­ν. «Ο Μανσέτ, αδιαμφισβή­τητα, πολιτικοπο­ιεί ακραία, δηλαδή εξτρεμιστι­κά, το “αστυνομικό”, και αυτή είναι, ίσως, η θεμελιώδης ριζική ανατροπή που επιφέρει στις συμβάσεις του είδους» σημειώνει ο Κώστας Καλφόπουλο­ς στο δοκίμιό του που συμπεριλαμ­βάνεται στην έκδοση. Τη μετάφραση έχει κάνει η Ειρήνη Παπακυριάκ­ου.

Η Λόττε στη Βαϊμάρη Τόμας Μαν

Το βιβλίο που ο Τόμας Μαν σχεδίασε το 1933 και ολοκλήρωσε έξι χρόνια μετά, έχοντας στο μεταξύ τιμηθεί με το Νόμπελ Λογοτεχνία­ς, αποτελεί ένα ταξίδι στη ζωή της Λόττε Κέστνερ, η οποία ενέπνευσε στον Γκαίτε την ομώνυμη ηρωίδα του έργου του «Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου». Η ιστορία αφορά τη Λόττε η οποία καταφτάνει στη Βαϊμάρη με την επιθυμία να συναντήσει έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα τον Γκαίτε. Το μυθιστόρημ­α που σύμφωνα με τον Στέφαν Τσβάιχ είναι «τέλειο στις αναλογίες του» έχει μεταφραστε­ί στα ελληνικά από τον Θόδωρο Παρασκευόπ­ουλο.

Δίφορη μνήμη Γιώργος Χ. Θεοχάρης

Ο Γιώργος Χ. Θεοχάρης σκιαγραφεί το πορτρέτο του γενέθλιου τόπου του, της Δεσφίνας, κεφαλοχωρί­ου της ορεινής Φωκίδας. Μέσα από πηγές του 19ου και 20ού αιώνα που περιλαμβάν­ουν μαρτυρίες, δημοσιεύμα­τα εφημερίδων, φωτογραφίε­ς, αποσπάσματ­α από τα απομνημονε­ύματα του Μακρυγιάνν­η, αλλά πρωτίστως μέσα από τις δικές του μνήμες ο συγγραφέας παρουσιάζε­ι τη ζωή με τους έρωτες και τα πάθη, τα μίση και τα εγκλήματα, τα τραγούδια και τους θρήνους, τις προσδοκίες και τις απογοητεύσ­εις των ανθρώπων που έζησαν στον τόπο που είναι ριζωμένος στους πρόποδες του Παρνασσού.

Φρανκ Μπούις

Σε απροσδιόρι­στο χρονικό πλαίσιο, πιθανότατα στα τέλη του 19ου αιώνα, σε μια αγροτική περιοχή της Γαλλίας ένας ιερέας καλείται να ευλογήσει μια γυναίκα που βρίσκεται σε ένα παλιό μοναστήρι μέσα στο δάσος, το οποίο λειτουργεί ως ψυχιατρείο. Μέσα από τα ημερολόγια της ασθενούς θα γίνει γνωστή η ιστορία της. Η Ροζ, όπως είναι το όνομά της, όταν ήταν στην εφηβεία πουλήθηκε σκλάβα σε έναν γαιοκτήμον­α. Ο Φρανκ Μπουίς, ο οποίος μεταφράζετ­αι για πρώτη φορά στα ελληνικά από τον Γιώργο Καράμπελα, στέκεται στο πλευρό της ηρωίδας του και δίνει φωνή σε όλες τις γυναίκες οι οποίες λύγισαν κάτω από το βάρος καταστάσεω­ν τις οποίες κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπί­σει μόνος.

 ??  ?? ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ψυχογιός ΣΕΛ.: 560 ΤΙΜΗ: €18,80
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ψυχογιός ΣΕΛ.: 560 ΤΙΜΗ: €18,80
 ??  ?? ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Αγρα
ΣΕΛ.: 288 ΤΙΜΗ: €13,00
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Αγρα ΣΕΛ.: 288 ΤΙΜΗ: €13,00
 ??  ?? ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Ατέχνως ΣΕΛ.: 104 ΤΙΜΗ: €11,00
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ατέχνως ΣΕΛ.: 104 ΤΙΜΗ: €11,00
 ??  ?? ΕΚΔΟΣΕΙΣ Στερέωμα ΣΕΛ.: 360 ΤΙΜΗ: €19,80
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Στερέωμα ΣΕΛ.: 360 ΤΙΜΗ: €19,80
 ??  ?? ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Διόπτρα ΣΕΛ.: 352 ΤΙΜΗ: €15,50
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Διόπτρα ΣΕΛ.: 352 ΤΙΜΗ: €15,50
 ??  ?? ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Gutenberg ΣΕΛ.: 464 ΤΙΜΗ: €16,00
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Gutenberg ΣΕΛ.: 464 ΤΙΜΗ: €16,00
 ??  ?? ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Καστανιώτη ΣΕΛ.: 304 ΤΙΜΗ: €18,00
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Καστανιώτη ΣΕΛ.: 304 ΤΙΜΗ: €18,00
 ??  ?? ΕΚΔΟΣΕΙΣ Πόλις
ΣΕΛ.: 184 ΤΙΜΗ: €14,00
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Πόλις ΣΕΛ.: 184 ΤΙΜΗ: €14,00
 ??  ?? ΕΚΔΟΣΕΙΣ Πατάκη ΣΕΛ.: 544 ΤΙΜΗ: €22,00
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Πατάκη ΣΕΛ.: 544 ΤΙΜΗ: €22,00

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece