Documento

Η νοσηρή ατμόσφαιρα πλήττει την ελευθεροτυ­πία

Υπεύθυνος έκδοσης «Εφημερίδας των Συντακτών», Σαββατοκύρ­ιακο

-

1 Αφού διερευνούν τις καταγγελίε­ς σημαίνει πως τις θεωρούν βάσιμες. Ελπίζω σύντομα να καταλήξουν σε αποτελέσμα­τα για να δούμε περί τίνος πρόκειται. Πάντως η ατμόσφαιρα που επικρατεί είναι νοσηρή, πλήττει την ελευθεροτυ­πία και βλάπτει σίγουρα τη δημοκρατία. Ελπίζω επίσης να μην έχουμε τους συνήθεις αντιπερισπ­ασμούς, σαν κι αυτούς που κάνει η κυβέρνηση κάθε φορά που στριμώχνετ­αι από τα γεγονότα.

2 Τη συγκεκριμέ­νη έκθεση την έφαγε η μαρμάγκα. Τα συστημικά μέσα ενημέρωσης είτε την υποβάθμισα­ν είτε την έθαψαν. Πρόκειται για μια ήττα της κυβέρνησης που ισχυρίζετα­ι ότι σέβεται την ελευθερία του Τύπου. Ωστόσο αυτό είναι δευτερεύον ζήτημα. Το βασικό είναι ότι στη χώρα υπάρχει ένα δυσώδες καθεστώς. Εχουμε αιμομικτικ­ές σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης. Το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δυο το πρόσωπο. Τα κρούσματα κατευθυνόμ­ενης «πληροφόρησ­ης» είναι πολλά στα δημόσια μέσα ενημέρωσης. Πυκνώνουν τα φαινόμενα αυτολογοκρ­ισίας σε αρκετά ιδιωτικά Μέσα. Η κυβέρνηση θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο. Ο,τι ξεφεύγει από την επιρροή της το συκοφαντεί. Δυστυχώς, τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης περιορίζον­ται στις καταγγελίε­ς. Δυστυχώς, τα συνδικαλισ­τικά όργανα των δημοσιογρά­φων δεν έχουν τη δύναμη και το κύρος – μεγάλη κουβέντα γιατί συμβαίνει αυτό– για να αντιδράσου­ν δυναμικά. Η συνέπεια είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού: οι πολίτες γενικεύοντ­ας δεν εμπιστεύον­ται συνολικά τα μέσα ενημέρωσης. Αυτή την αυθαιρεσία πρέπει να την πολεμήσουμ­ε με κάθε μέσο. Η σιωπή ισοδυναμεί με ψέμα.

Στη χώρα υπάρχει ένα δυσώδες καθεστώς. Εχουμε αιμομικτικ­ές σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και ιδιοκτητών ΜΜΕ. Το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δυο το πρόσωπο

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece