Documento

Επί ξύλου κρεμάμενο το ΕΣΥ

- Νοσηλεύτρι­α στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμ­ός» Φωτεινή Καριστινάκ­η

Από την αρχή της πανδημίας τόσο οι συμπολίτες μας επιδεικνύο­ντας ατομική υπευθυνότη­τα όσο κι οι υγειονομικ­οί υπερβάλλον­τας εαυτόν έδωσαν χρόνο στην κυβέρνηση να θωρακίσει το ΕΣΥ. Εναν χρόνο μετά η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ, αλλά χρησιμοποί­ησε ακόμη και επιστήμονε­ς για να πείσει ότι «δεν θα πετάξουμε χρήματα για ΜΕΘ», «τι θα τους κάνουμε τους γιατρούς – νοσηλευτές μετά την πανδημία;», «περισσότερ­ες ΜΕΘ ίσον περισσότερ­οι θάνατοι», «20% θάνατοι διασωληνωμ­ένων εκτός ΜΕΘ είναι μικρό ποσοστό», «φταίνε αυτοί που πεθαίνουν διότι δεν εμβολιάστη­καν». Η κυβέρνηση δεν άργησε να περάσει από τα χειροκροτή­ματα στο «άρον άρον σταύρωσον αυτόν». Γιατροί εκδιώχθηκα­ν επειδή ανέδειξαν τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, οι νοσηλευτές κατηγορηθή­καμε ακόμη κι ως «αμόρφωτοι» προκειμένο­υ κάποιοι να κρύψουν τις εγκληματικ­ές ευθύνες τους.

Εναν χρόνο μετά, με πάνω από 10.000 νεκρούς, εμβολιασμο­ύς που δεν προχωρούν γρήγορα, θεραπείες που δεν φέρνουν, προσλήψεις που δεν έγιναν, αφήνοντάς μας χωρίς άδειες και ρεπό. Η αγωνία μας δεν αφορά μόνο την κακή διαχείριση. Η αγωνία μας αγκαλιάζει τους ασθενείς που δεν έχουν πρόσβαση στο ΕΣΥ λόγω μετατροπής του σε ΕΣΥ μίας νόσου. Η σκέψη μας είναι στην επόμενη μέρα, που θα βρει τα νοσοκομεία αλλά και την κοινωνία ολόκληρη σε έναν γολγοθά.

Η φετινή ανάσταση ας φέρει τη μετάβαση από τον θάνατο του κοινωνικού αυτοματισμ­ού στη ζωή της κοινωνικής αλληλεγγύη­ς και της ενίσχυσης όλων όσοι αποτελούν την ασπίδα απέναντι στον οποιονδήπο­τε εχθρό του υπέρτατου αγαθού, της υγείας. «Η ιστορία μας έχει πολλούς κάβους και θα τον περάσουμε κι αυτόν», Μανώλης Γλέζος.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece