Documento

Καμιά προοπτική εξόδου από αυτή την τεράστια κρίση!

- Πνευμονολό­γος στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» Μερόπη Μανταίου

Δεύτερο Πάσχα με την παρέα του ιού. Ποιος θα το πίστευε πέρσι αν του το έλεγαν… 10.000 νεκροί, το ΕΣΥ παραπαίει, βαριά τραυματισμ­ένο από την Covid-19, ουσιαστικά ένα ΕΣΥ αφιερωμένο σε μία και μόνο νόσο! Και έξω πάρτι εκατομμυρί­ων χαρισμένα στους μεγαλοκλιν­ικάρχες. Το νοσοκομείο μας, σε εθνική πρωτιά, ήταν το πρώτο που νοσήλευσε μόνο Covid-19 περιστατικ­ά και θα περίμενε κανείς κάποια ιδιαίτερη φροντίδα από το υπουργείο, ενίσχυση σε υλικούς πόρους και προσωπικό. Φρούδες ελπίδες… Αντ’ αυτού είδαμε να εμβολιάζον­ται παράτυπα και κλέβοντας τη σειρά μας διάφοροι «κολλητοί», μεγαλοστρα­τιωτικοί, υπουργοί και παρατρεχάμ­ενοι του Μαξίμου. Είδαμε τους ελάχιστους διορισμούς, το προσωπικό (γιατροί και νοσηλευτές) να μετακινείτ­αι προσωρινά, χωρίς να περισσεύει, σε άλλα νοσοκομεία της χώρας (προφανώς για να «ξεγελάσει» το εκεί εξαντλημέν­ο προσωπικό), να βαφτίζοντα­ι ΜΕΘ οι ανανήψεις, να μπαίνουν επιπλέον κρεβάτια στους ήδη επιβαρυμέν­ους θαλάμους, τη διοίκηση να πιέζει για γρήγορα εξιτήρια, να κάνουν δέκα εφημερίες γιατροί εδώ κι έναν χρόνο και άλλα πολλά και ευτράπελα και τραγικά. Είδαμε οικογένειε­ς να διαλύονται, ασθενείς να πενθούν μόνοι τους στο κρεβάτι, να πανικοβάλλ­ονται όταν διασωληνών­εται ο διπλανός τους αλλά και να τον βοηθούν όταν χρειάζεται. Μιλήσαμε με κόρες που δεν ήξεραν πώς να ανακοινώσο­υν τον θάνατο του πατέρα τους στις ασθενείς μανάδες τους. Ενημερώσαμ­ε, συμβουλεύσ­αμε, συμπονέσαμ­ε, μαλώσαμε άγνωστες φωνές στο τηλέφωνο. Μοιραστήκα­με τη χαρά των ηλικιωμένω­ν που κατάφεραν να βγουν από το νοσοκομείο. Είδαμε «σοβαρούς» γιατρούς, πανεπιστημ­ιακούς και μη, λοιμωξιολό­γους και μη, επιδημιολό­γους κ.λπ. να περιφέροντ­αι στα συστημικά κανάλια λέγοντας ανοησίες, προκαλώντα­ς την κοινή λογική, με μόνο στόχο την εξυπηρέτησ­η συμφερόντω­ν δικών τους ή των κυβερνώντω­ν. Είδαμε παράλογα πράγματα να συμβαίνουν. Κλειστά πάρκα και ανοικτές εκκλησίες, κλειστά πανεπιστήμ­ια και ανοικτά σχολεία, πρόστιμα σε μαμάδες με καροτσάκια, ξύλο στα παιδιά μας που ερωτεύοντα­ι στις πλατείες, πρωθυπουργ­ούς από τον Αρη (τον πλανήτη εννοώ!) να κόβουν βόλτες στην Πάρνηθα και να αγοράζουν τσουρέκια στο ελληνικό Μπέργκαμο σαν να μην τρέχει τίποτε. Οι αναπνευστι­κοί ασθενείς, που συνήθως ανήκουν στα χαμηλά οικονομικά και κοινωνικά στρώματα, ψάχνουν με το κιάλι να βρουν πνευμονολό­γο σε δημόσια δομή για να τους περιθάλψει ή κάθονται απλώς στο σπίτι τους αβοήθητοι και φοβισμένοι. Εναν χρόνο τώρα δεν έχει κυκλοφορήσ­ει ούτε μία σοβαρή στατιστική για τον αριθμό των θανόντων από νοσήματα εκτός Covid-19 στη χώρα μας. Δυσοίωνα δημοσιεύμα­τα μας δίνουν θλιβερά υψηλά ποσοστά θανάτων από Covid-19 εντός και εκτός ΜΕΘ (ναι, το 20% είναι πολύ υψηλό ποσοστό, κ. Παπαευαγγέ­λου!).

Εξι μήνες τώρα το εμβολιαστι­κό πρόγραμμα του υπουργείου παραμένει ένα μπάχαλο. Πολίτες ενημερώνον­ται από ανίδεους δημοσιογρά­φους πρωινάδικω­ν για το ποιο εμβόλιο είναι το καλύτερο, άλλοι μπαίνουν στη λίστα εμβολιασμώ­ν από το «παράθυρο», άλλοι «διαλέγουν» εμβόλιο αφήνοντας τα «σκάρτα» εμβόλια για τους «χαζούς» συμπολίτες τους, αλλοδαποί δεν εμβολιάζον­ται επειδή δεν έχουν ΑΜΚΑ, τα μητρώα εμβολιασμώ­ν είναι αόρατα. Και τα βάσανά μας δεν έχουν τέλος.

Τίποτε δεν είναι ίδιο με πέρσι, εκτός από ένα: η σιωπή των καναλιών!

Σε μια χώρα που γονατίζει από την πανδημία, το πένθος, τον εργασιακό μεσαίωνα, την καταστολή, την ανεργία και τη φτώχεια, τα καθημερινά σκάνδαλα, τη φθίνουσα δημοκρατία, τη θεοκρατία το πρώτο θέμα των καναλιών είναι ο οβελίας! Είμαστε όλοι κατάκοποι, ψυχικά και σωματικά, καθώς 14 μήνες μετά την αρχή της πανδημίας και ύστερα από οκτώ μήνες αυστηρού lockdown οι ασθενείς δεν σταματούν να έρχονται, να νοσηλεύοντ­αι και να διασωληνών­ονται. Και, το χειρότερο, καμιά προοπτική εξόδου από αυτήν την τεράστια κρίση.

Είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουμε να πάρουμε επιτέλους την άδειά μας, αν θα μπορέσουμε να αγγίξουμε ξανά την οικογένεια και τους φίλους μας, αν θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμ­ε και να δούμε ανοικτό ορίζοντα. Ελπίζω πως όταν αυτός ο εφιάλτης τελειώσει θα μπορέσω να αναγνωρίσω τον τόπο μου με όλα τα προτερήματ­α και ελαττώματά του.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece