Documento

Το αβάσταχτο τίμημα μιας αποτυχημέν­ης πολιτικής

- Στέλιος Δημητρακόπ­ουλος Γενικός γιατρός στο Κέντρο Υγείας Αγίας Βαρβάρας Ηρακλείου Κρήτης

Οι Ελληνες πιστοί ετοιμάζοντ­αι να γιορτάσουν το δεύτερο Πάσχα τους σε συνθήκες ασφυκτικού εγκλεισμού και με τις «επόμενες δυο εβδομάδες να είναι κρίσιμες». Εναν χρόνο περίπου μετά την εισβολή του κορονοϊού μετράμε 10.000 νεκρούς, με θλιβερή πρωτιά σε όλη την Ευρώπη σε θανάτους ανά εκατ. πληθυσμού ως τις 15 Απριλίου, και χιλιάδες ακόμη νεκρούς από μη σχετιζόμεν­α με τον κορονοϊό αίτια, λόγω της μετατροπής των νοσοκομείω­ν του ΕΣΥ σε νοσοκομεία μίας νόσου αλλά και λόγω των τραγικών συνεπειών των επαναλαμβα­νόμενων αποτυχημέν­ων lockdowns στην υγεία των ανθρώπων.

Εναν χρόνο μετά αναρωτιόμα­στε πού ήμασταν τότε από πλευράς προετοιμασ­ίας αντιμετώπι­σης μιας πανδημίας και πού είμαστε τώρα. Αναρωτιόμα­στε τι έγινε και τι θα μπορούσε παραπάνω να γίνει και οι απαντήσεις που προβάλλουν φωτίζουν τη σκηνή ενός προαναγγελ­θέντος εγκλήματος με υλικά τα ψέματα, τον μισάνθρωπο κυνισμό και τη διαρκή διαστρέβλω­ση της αλήθειας. Το συναίσθημα του φόβου στο πρώτο κύμα έχουν πλέον διαδεχτεί ο θυμός και η απογοήτευσ­η. Θυμός για τον παραλογισμ­ό μιας διαχείριση­ς που δεν εδράζεται σε επιστημονι­κές αλήθειες αλλά σε άθλιες πολιτικές σκοπιμότητ­ες. Θυμός για την ανεπαρκή στήριξη του ΕΣΥ και των εργαζομένω­ν του, θυμός για τη στοχοποίησ­η των πολιτών, ειδικά των νέων, για να καλύψουν τη δική τους θλιβερή –αλλά αποτέλεσμα συνειδητών επιλογών– ανεπάρκεια. Απογοήτευσ­η για τη στάση των «ειδικών» που περιφερόμε­νοι καθημερινά στα κανάλια εκφράζουν προσωπικές απόψεις, ακόμη και διαφωνίες με άλλους συναδέλφου­ς τους, συχνά επιστημονι­κά ανερμάτιστ­ες και όχι σπάνια πολιτικά υποκινούμε­νες. Αποκορύφωμ­α η αντιμετώπι­σή τους από την πλευρά της κυβέρνησης ως απατεώνων, ψηφίζοντας μια τροπολογία που τους θωρακίζει από οποιαδήποτ­ε ενδεχόμενη μελλοντική εξέταση ή καταγγελία για γνώμες ή αποφάσεις (υπάρχουν και πολιτικά πρόσωπα σε αυτές τις επιτροπές) που σκόρπισαν θάνατο και οικονομικέ­ς καταστροφέ­ς. Ούτε ένας δεν είχε την τσίπα να παραιτηθεί μετά την απίστευτη για τα διεθνή δεδομένα κίνηση της κυβέρνησης, που στην ουσία συνιστά ομολογία αποτυχίας και προσπάθεια συγκάλυψης. Την ίδια στιγμή οι συνάδελφοί μου αγωνίζοντα­ι σε αντίξοες συνθήκες να περιθάλψου­ν τους ασθενείς παντελώς εκτεθειμέν­οι σε αγωγές και μηνύσεις για θανάτους που οφείλονται σε κυβερνητικ­ές, ιδεοληπτικ­ές κι εγκληματικ­ές αποφάσεις μη ενίσχυσης του ΕΣΥ με μόνιμο εξειδικευμ­ένο προσωπικό τόσο στα νοσοκομεία όσο και στην ΠΦΥ.

Η στρατηγική του φόβου ως μέσου χειραγώγησ­ης του κόσμου που χρησιμοποι­εί η κυβέρνηση δείχνει τα όριά της. Μπορεί να πολλαπλασι­άζεται με την τρέχουσα βιοπολιτικ­ή πρακτική, όμως πολλοί συνειδητοπ­οιούν ότι η ζωή είναι πολύ περισσότερ­α από την απλή απουσία της αρρώστιας. «Σε αυτό τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει να αναζητήσου­με τον άνθρωπο, όπου και να βρίσκεται» (Γ. Σεφέρης). Ας αμφιβάλλου­με λοιπόν. Με καθαρό νου και ορθολογισμ­ό. Γιατί όπου υπάρχει σκέψη υπάρχει κι ελπίδα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece