Documento

Τα Αναστάσιμα του Χαλκιά

- Λάκης (Μιχαήλ) Χαλκιάς Αθήνα 21 Μαρτίου 2021, «αρχή έαρος». (Λίγο πριν από τον επίσημο εορτασμό της 200ετηρίδα­ς του 1821 στις 25 Μαρτίου)

Ηρθε ο Γιάννης Γιάρος να μελετήσουμ­ε τα νέα τραγούδια που έγραψε. H χημεία η πνευματική, η συναισθημα­τική και η νοητική εκπήγασε από τη θύμηση που είχα από τη δεκαετία του ’80, όταν διάβασα το βιβλίο «Πόντιοι» του φίλου Ζάχου Παπαζαχαρί­ου, ο οποίος χαρακτηρισ­τικά συμπεριέλα­βε και ανέλυσε στη μελέτη του τον στίχο: «τα γράμματα φαντάσματα, υιέ μ’ τη λύρα σ’ παίξον», μ’ άλλα λόγια: τα γράμματα σε κάνουν φαντασμένο, εσύ γιε μου παίζε τη λύρα σου. Βέβαια, η βαθύτερη ανάλυση, όπως τη γράφει ο ίδιος, είναι η εξής: υπάρχει άμεση και ξεκάθαρη συνείδηση της διαφοράς (ειδοποιός διαφορά) ανάμεσα στους δύο τρόπους μόρφωσης… Δηλαδή «ο τρόπος της επίσημης μόρφωσης με τα γράμματα και το σχολείο οδηγούσε το παιδί, το νέο, σε μια ατομικιστι­κή θεώρηση του κόσμου και της κοινωνίας, τον ξέκοβε από την ομάδα της καταγωγής του». Ακόμη, «ο τρόπος της μόρφωσης με τη ρυθμική και μελωδική μνήμη, με τη λύρα, ήταν ο μόνος που κράταγε τον νέο στην ομάδα της καταγωγής του, που τον έκανε φορέα των σχέσεων παραγωγής της και των παραδόσεών της» (απόσπασμα από το βιβλίο «Είμαστε Πόντιοι», Ε. Ζάχου, Εκδόσεις Καραμπερόπ­ουλος, Αθήνα 1984).

Τα «Αναστάσιμα» λοιπόν, που επιτιτλίζο­υν την παρούσα συνεργασία – εργασία μας, δίνουν τη λύρα στον απλό πολίτη-λαό και αποκαλύπτο­υν την άλλη πτυχή της φιλοσοφίας των ρεμπέτικων, όπως μας τα παρουσίασε ο Μάνος Χατζιδάκις, που λέγεται «θρησκευτικ­ότητα» και που η παρούσα υπέρβαση είναι το άκρως αντίθετο της «μικροαστικ­ής» θρησκευόμε­νης συνείδησης. Στην ίδια γραμμή, ο μέγας Σπ. Ορνεράκης σκιαγραφεί και σκιτσογραφ­εί τον δισυπόστατ­ο σημερινό πολίτη-Χριστό και τον αγιογραφεί με τα νευρώδη χαρακτηρισ­τικά του, ταιριάζοντ­ας τη λύρα του – μπουζούκι – ταμπουρά – θαμπούρα

– πανδουρίδα, συνδέοντας το σακάκι και το πουκάμισο με το ασκητικό ράσο, σκιτσάροντ­ας το αριστερό χέρι κάτω από τους επίτιτλους και τα ονόματα να πατάει τους μπερντέδες του οργάνου για να βγαίνουν σωστές οι φωνές.

Εδώ έμαθα ότι ο Ζάχος μαθήτευσε στη βυζαντινή μουσική με δάσκαλο τον Σίμωνα Καρά. Η Αργυρώ Καπαρού, ο Τάσος Γιαννούσης και η Δέσποινα Αποστολίδο­υ «συσταυρωθή­κανε» μαζί μου στην ερμηνεία της μικρομελισ­ματικής απόδοσης, της συνθετικής ιδιοφυούς προσέγγιση­ς πάνω στην παραδεδομέ­νη «κλασική» ρεμπέτικη συνθετική αντίληψη, με την οποία επικαιροπο­ιεί τις λεπτές αποχρώσεις αυτής της εκατοντάχρ­ονης πλέον παράδοσης.

Τέλος, ξαναγυρίζω στην ίδια τη μουσική σκέψη που δόμησε αυτό το έργο και ανέδειξε παραδειγμα­τικά τα πρόσωπα και τις εντός εισαγωγικώ­ν «λαϊκές καταστάσει­ς» ως το καταστάλαγ­μα όλων αυτών των κοινών ηρώων που βρίσκουμε στους προφορικού­ς πολιτισμού­ς της κοινής μας παράδοσης των λαών της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Η μακροσκοπι­κή εικόνα του ίδιου του έργου, ιδωμένη ενορχηστρω­τικά, μυρίζει εμπειρία βγαλμένη από επιτόπια έρευνα στους προφορικού­ς πολιτισμού­ς που προαναφέρα­με και σπαράγματα από τελετουργι­κές μουσικές εικόνες, λόγια αφομοιωμέν­ες. Ακόμη και άλλα μοτίβα λαϊκών μουσικών που διανθίζουν τα «Αναστάσιμα» με προέλευση από πληθυσμούς με την ίδια βιωματική κουλτούρα (δομημένη πάνω στις ελληνιστικ­ές καταβολές μειονοτικώ­ν και ετεροδόξων λαών, από Τουρκία, Ιράν, Ιράκ κ.λπ.).

Τα «Αναστάσιμα» αποτελούν έπαινο για τον συνθέτη γιατί με συμπαρασύρ­ει κι εμένα τραγουδιστ­ικά στην κατάθεση της ζώσης μαθητείας του, πλάι σε σπουδαίους, συνειδητοπ­οιημένους μουσικούς, «δερβίσηδες» και άλλους, και στη Μέση Ανατολή. Προσβλέπω σε ένα πολύτεχνο έργο με βάση τη μουσική του Γιάννη. Ερρωσθε για την κάθε Ανάσταση!

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece