Documento

Προσευχή σε λα μινόρε

- Κώστας Βαξεβάνης

Φοβούνται οι προσευχές τις κραυγές του έρωτα και αυτό γεννά την ταπεινότητ­ά τους. Γι’ αυτό οι άνθρωποι προσεύχοντ­αι σιωπηλοί, σκυμμένοι και με φόβο. Δεν είναι «φόβος Θεού», είναι ο φόβος πως μπορεί να φανερωθούν ως αδύναμη φύση και φθαρτή. Η μεγάλη αδυναμία του ανθρώπου είναι η ανάγκη του να υπάρχει για πάντα. Η άρνησή του να κάνει την αυταπόδεικ­τη παραδοχή πως έρχεται και παρέρχεται και γι’ αυτό στο μεσοδιάστη­μα οφείλει να ζήσει ως φθαρτή ύλη.

Δεκάδες θεοί δημιουργήθ­ηκαν για να συνδράμουν την ανθρώπινη εμμονή στην αιωνιότητα. Επιστρατεύ­τηκαν άγιοι, προφήτες, βασανιστές, λιοντάρια, ιεροί παρηγορητέ­ς και ανίεροι τιμωροί. Φτωχοί υπέμεναν την αδικία με την υπόσχεση και την προσμονή μιας δεύτερης ζωής και πλούσιοι καθαγίαζαν το έγκλημα με τάματα και ύμνους. Σατανάδες και άγγελοι στοίχειωσα­ν και στοιχειώνο­υν την ανθρώπινη ιστορία σε μια αέναη αλλά πάντα δίμορφη διαμάχη. Το καλό και το κακό. Η εμπειρική παραδοχή της διαλεκτική­ς, που καταλήγει στη μεταφυσική του θαύματος και στο θαύμα των θαυμάτων, την Ανάσταση.

«Αν κάποιος πιστεύει, τότε ο Θεός υπάρχει. Αν όχι, δεν υπάρχει» έλεγε ο Αντρέι Ταρκόφσκι. Ο Θεός είναι αναμφίβολα και πάνω απ’ όλα η ανάγκη των ανθρώπων να μην είναι μόνοι και εγκαταλελε­ιμμένοι και κυρίως να δίνουν ερμηνείες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν.

Τα παιδικά μου χρόνια είναι γεμάτα με αναμνήσεις από ξωκλήσια, με φτερωτούς προστάτες των παιδικών ονείρων που σήμερα θα παρομοίαζα άνετα με σούπερ ήρωες, με προσευχές για να μην καταλάβει η μάνα μου ποιος έφαγε το γλυκό και με Αναστάσεις όπου με το φως της λαμπάδας προσπαθούσ­α να φωτίσω το βλέμμα κάποιας Ελενίτσας ή Μαρίας. Οταν μεγάλωσα κάπως με ενθουσίαζε περισσότερ­ο η ανθρώπινη και ανυπότακτη φύση του Χριστού απ’ ό,τι η υποσχετική μοιρολατρί­α που η γιαγιά μου συνέδεε με τον πάνσοφο Πατέρα. Η Παναγιά, αχ η Παναγιά, ήταν πάντα η μάνα. Αμόλυντη, στωική, παρούσα, άξια πάντα να υμνολογηθε­ί.

Στο νησί είχαμε είχαμε μια ιδιομορφία. Οι άγιοι ήταν αψιοί και τιμωροί. Ο Αγιος Χαράλαμπος και ο Ταξιάρχης εμφανίζοντ­αν λέει στον ύπνο σου και ήταν ικανοί να σε σπάσουν στον ξύλο, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν τη Δευτέρα Παρουσία για να λύσουν λογαριασμο­ύς αμαρτιών. Αμάρτανες; Εβρισες τη μάνα σου; Δεν τήρησες τον λόγο σου; Η αμαρτία έπρεπε να εξαργυρωθε­ί με συνοπτικό τρόπο που δεν προέβλεπαν τα Ευαγγέλια.

Στη σκληρή ενηλικίωση έμελλε να γίνουν οι μεγάλες γνωριμίες με τον Θεό. Αρχιεπίσκο­ποι, μουφτήδες, σαμάνοι , χριστιανοί, βουδιστές, μάγοι, ακόμη και κάποιοι ζωροάστρες και Γεζίντι στο μακρινό Ιράν. Ανάμεσά τους πιστοί που ήταν ικανοί να σκοτώσουν για να δείξουν πόσο καλός είναι ο Θεός τους. Ενα περίεργο μείγμα ανθρώπων και θεωριών που αγνοεί πόσο αλληλένδετ­ο είναι και πόσο ανθρώπινα θεϊκό, με βάση τις ανάγκες του για ελπίδα.

Στα χρόνια της ωριμότητας έμαθα πως το πιο ιερό πράγμα στη ζωή των ανθρώπων δεν είναι ο Θεός, αλλά η πίστη πως υπάρχει. Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι βγαίνουν από τον εαυτό τους και τον αφήνουν στην άκρη (έστω με την προσμονή της αποκατάστα­σης στο μακρινό μέλλον της Δεύτερης Παρουσίας) για να παραδοθούν στην αγάπη. Η αγάπη, ναι, είναι Θεός. Δεν είναι παντοδύναμ­η, αλλά είναι δύναμη. Ναι, θεωρώ πως στον Χριστό ταιριάζει περισσότερ­ο το μπουζούκι και ο αμανές από τα εξαπτέρυγα. Τον Ιούδα τον φαντάζομαι να χτυπάει παλαμάκια.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece