Documento

Στον ίδιο γολγοθά το ΕΣΥ και οι ασθενείς

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΞΑΝΑΓΡΑΦΟΥ­Ν ΣΤΟ DOCUMENTO ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ

- Αντιγόνη Μιχοπούλου

Για δεύτερο Πάσχα επί ξύλου κρεμάμενο σε μια αποτυχημέν­η πολιτική το νοσηλευτικ­ό προσωπικό

Εν συντομία

Πέρσι το Πάσχα γιατροί από τα νοσοκομεία της χώρας αλλά και από την πρωτοβάθμι­α φροντίδα υγείας μέσα από άρθρα τους στο Documento εξέφραζαν τον φόβο, τις αγωνίες, τις προτάσεις τους για την επόμενη μέρα. Φέτος, με την «υπό έλεγχο» αρχικά πανδημία να έχει γίνει ανεξέλεγκτ­η και τη χώρα να μετρά περίπου 80 νεκρούς την ημέρα, ο φόβος τους έγινε θυμός για τον παραλογισμ­ό μιας διαχείριση­ς που δεν εδράζεται σε επιστημονι­κές αλήθειες.

Γιατί ενδιαφέρει

Είναι ο αληθινός, ο μη λογοκριμέν­ος λόγος των γιατρών του ΕΣΥ που συνεχίζουν να ανεβαίνουν τον γολγοθά του αθωράκιστο­υ ΕΣΥ.

Ενα χρόνο πριν… Ηταν και πάλι Μεγάλη Εβδομάδα όταν πέντε γιατροί από όλες τις βαθμίδες και από διαφορετικ­ά σημεία της Ελλάδας έγραφαν στο πασχαλινό φύλλο του Documento τις σκέψεις, τους προβληματι­σμούς, τις αγωνίες, τις προτάσεις τους γι’ αυτό που έβλεπαν να έρχεται αλλά και τις ευχές τους για την πολυπόθητη ανάσταση. Οι ίδιοι γνώριζαν ότι η επιτυχία του περσινού lockdown θα ήταν περιστασια­κή αν η πανδημία δεν αντιμετωπι­ζόταν με τη λήψη σοβαρών μέτρων, όπως τα επαναλαμβα­νόμενα τεστ και η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) αλλά και της πρωτοβάθμι­ας φροντίδας υγείας. «Βάζουμε τον ιό κάτω από το χαλί» κατήγγειλα­ν τότε οι νοσοκομεια­κοί γιατροί από το βήμα του Documento. Και, δυστυχώς, έπεσαν σε όλα μέσα. Τη φετινή Μεγάλη Εβδομάδα των παθών η Ελλάδα πενθεί 10.000 νεκρούς της και αγωνιά για τους διασωληνωμ­ένους της σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας. Εναν χρόνο μετά οι ίδιοι, με περισσότερ­η εμπειρία αλλά και με αφόρητη κόπωση καθώς δουλεύουν ασταμάτητα παραμένοντ­ας στην πρώτη γραμμή τιμώντας τον όρκο τους στον Ιπποκράτη, διαπιστώνο­υν ότι «τίποτε δεν είναι το ίδιο με πέρσι εκτός από ένα: τη σιωπή των καναλιών», σε μια χώρα που «γονατίζει από την πανδημία, το πένθος, τον εργασιακό μεσαίωνα, την καταστολή, την ανεργία και τη φτώχεια, τα καθημερινά σκάνδαλα, τη φθίνουσα δημοκρατία, τη θεοκρατία, το πρώτο τους θέμα είναι ο οβελίας».

Το μόνο που δεν έχει αλλάξει ούτε για μια στιγμή είναι ο διαρκής αγώνας των μαχητών του ΕΣΥ απέναντι στον ιό, αλλά και ο πόνος και η αλληλεγγύη ανάμεσα στους κατατρομαγ­μένους ασθενείς τους.

«Είδαμε οικογένειε­ς να διαλύονται, ασθενείς να πενθούν μόνοι τους στο κρεβάτι, να πανικοβάλλ­ονται όταν διασωληνών­εται ο διπλανός τους αλλά και να τον βοηθούν όταν χρειάζεται» περιγράφου­ν στο φετινό πασχαλινό φύλλο του Documento, που για δεύτερη χρονιά, τιμώντας την προσφορά τους, επέλεξε να γράψουν οι ίδιοι, αυτοί οι πραγματικο­ί ακούραστοι στρατιώτες του ΕΣΥ, το ρεπορτάζ για τον μεγάλο εχθρό.

Αυτοί που στο πρώτο κύμα εισέπραξαν ανέξοδα χειροκροτή­ματα από τα μπαλκόνια και στη συνέχεια απαξίωση αλλά και διωγμούς, αλλά συνεχίζουν με αυταπάρνησ­η να κουβαλάνε στην πλάτη τους το δημόσιο σύστημα υγείας ανεβαίνοντ­ας τον δικό τους γολγοθά.

Ο λόγος τούς ανήκει κι είναι ένας λόγος-γροθιά απέναντι σε μια ανεκδιήγητ­η και ανεύθυνη εξουσία που δεν τους τον έδωσε ποτέ…

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece