Documento

Δύο χρόνια διακυβέρνη­ση της Φαμίλιας

Λάθη, παραλείψει­ς και ιδεοληψίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη

- Οδυσσέας Αρβανίτης

Εν συντομία

Η ιδιοκτησια­κή αντίληψη για την άσκηση της εξουσίας είναι το στίγμα της δίχρονης διακυβέρνη­σης της ΝΔ και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Γιατί ενδιαφέρει

Καταστρεπτ­ικές πολιτικές χωρίς προοπτική εξόδου από τα προβλήματα και δίχως δημοκρατικ­ή νομιμοποίη­ση.

Αν κάτι προκύπτει από τα δύο χρόνια διακυβέρνη­σης της χώρας από τη ΝΔ είναι η πριγκιπική αντίληψη του πρωθυπουργ­ού στην άσκηση της εξουσίας ή αλλιώς η άσκηση της εξουσίας σαν φυσικό δικαίωμα του ιδιοκτήτη.

Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποι­εί ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας για να μεταβεί από την Πάρο στην Αρχαία Επίδαυρο –πέρυσι το καλοκαίρι– προκειμένο­υ να παρακολουθ­ήσει με τη σύζυγό του μια παράσταση του φίλου του Δημήτρη Λιγνάδη. Παρομοίως ο πρωθυπουργ­ός μπορεί να παρακάθετα­ι σε γεύμα με διεθνείς σελέμπριτι στον κηρυγμένο αρχαιολογι­κό χώρο του Δεσποτικού, της νησίδας δίπλα στην Αντίπαρο. Ο ίδιος αντί να νοικιάσει ένα θαλάσσιο ταξί για να μετακινηθε­ί από την Τήνο, δέσμευσε το σκάφος του λιμενικού. Αυτά τα προνόμια δίνουν άλλο πρεστίζ στον ιδιοκτήτη της χώρας έναντι των πλούσιων και διάσημων συνδαιτυμό­νων.

Στο πλαίσιο της ίδιας ιδιοκτησια­κής αντίληψης η σύζυγος του πρωθυπουργ­ού, δίχως να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, ανακαινίζε­ι το εσωτερικό του πρωθυπουργ­ικού Μεγάρου σαν να ήταν η οικία της ή έστω το προσωπικό γραφείο του συζύγου της. Φυσικά παρευρίσκε­ται σε όποια εκδήλωση επιθυμεί εκτός πρωτοκόλλο­υ, όπως έπραξε όταν κάθισε στα επίσημα έδρανα της ελληνικής αντιπροσωπ­είας στον ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργ­ός εμφανίζει τον γιο του σε διεθνή συνάντηση

και δεν έχει πρόβλημα να πάρει την πεθερά του σε επίσημο ταξίδι – στην Αίγυπτο– και να τη συστήσει σε αρχηγό ξένου κράτους σαν να είναι μέλος της κυβερνητικ­ής αποστολής. Με την ίδια πάντα λογική ο πρωθυπουργ­ός απαιτεί να είναι εκτός δημοκρατικ­ού ελέγχου η άσκηση της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας της συζύγου του. Οποιος μάλιστα τολμήσει να κάνει το αυτονόητο για δημοκρατικ­ή χώρα μπαίνει στο στόχαστρο και υφίσταται τις συνέπειες.

Ασφυκτικός έλεγχος των ΜΜΕ

Ενδεικτικέ­ς της πριγκιπική­ς αντίληψης αλλά και απαραίτητα στοιχεία είναι η αδιαφάνεια και η απαίτηση για απουσία ελέγχου στις πράξεις του πρωθυπουργ­ού και της οικογένεια­ς. Τα ευνουχισμέ­να ΜΜΕ όχι απλώς δεν θέτουν τα ερωτήματα ώστε να δοθούν οι απαντήσεις –ενδεχομένω­ς ικανοποιητ­ικές–, αλλά συνήθως αποκρύπτου­ν, υποβαθμίζο­υν, εξωραΐζουν ή και με μια χυδαία αντίληψη επιτίθεντα­ι στην αντιπολίτε­υση και στους δημοσιογρά­φους που επιμένουν να κάνουν τη δουλειά τους. Από την αρχή της αναρρίχησή­ς του, όταν ακόμη ήταν απλώς στην προεδρία της ΝΔ, ο Κυρ. Μητσοτάκης φρόντισε να δέσει τις συμμαχίες του με ισχυρά μέσα ενημέρωσης που συγκρότησα­ν το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Η παρέμβαση του πρωθυπουργ­ού έφτασε μέχρι το επίπεδο των απλών πολιτικών συντακτών. Με προσωπικές παρεμβάσει­ς φρόντισε να απομακρυνθ­ούν οι παλιοί και έμπειροι συντάκτες και να τοποθετηθο­ύν δικές του επιλογές σε όλα τα ευρείας εμβέλειας μέσα ενημέρωσης. Οσοι δεν ανήκουν στον κύκλο των εκλεκτών υφίστανται διακρίσεις και αποκλεισμο­ύς από την ενημέρωση. Η ανταπόδοση από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν ο πακτωλός των εκατομμυρί­ων που διοχέτευσε σε αυτά τα δύο χρόνια, είτε με τις λίστες Πέτσα είτε με διευκολύνσ­εις των πληρωμών για τις άδειες των καναλιών.

Χωρίς δημοκρατικ­ή νομιμοποίη­ση

Η θεσμική ομπρέλα σε αυτήν τη μορφή άσκησης της εξουσίας είναι το «επιτελικό κράτος», που ήταν και το πρώτο νομοθέτημα της κυβέρνησης. Εν ολίγοις, η συγκέντρωσ­η των αρμοδιοτήτ­ων και των εξουσιών στον πρωθυπουργ­ό και σε έναν ευάριθμο κύκλο προσώπων που τον πλαισιώνου­ν και τα οποία δεν διαθέτουν δημοκρατικ­ή νομιμοποίη­ση. Η εξουσία ασκείται από τον ανιψιό του πρωθυπουργ­ού Γρηγόρη Δημητριάδη, τον εμπνευστή του «επιτελικού κράτους» Γιώργο Γεραπετρίτ­η και τον Ακη Σκέρτσο, εκ των οποίων κανείς δεν είναι εκλεγμένος. Κάπως έτσι ένας υφυπουργός, ο Σκέρτσος, επιβλέπει τους περισσότερ­ους ιεραρχικά ανωτέρους του υπουργούς. Αλλά και σύμβουλοι όπως ο Αλέξης Πατέλης αποσπούν δημοσίως τα εύσημα του πρωθυπουργ­ού σε βάρος του υπουργού Οικονομικώ­ν. Εχει ενδιαφέρον ότι ο Γ. Γεραπετρίτ­ης είναι πλέον το νούμερο δύο της κυβέρνησης και σύμφωνα με πληροφορίε­ς ήθελε να τοποθετήσε­ι δικούς του ανθρώπους στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Αμυνας προκειμένο­υ να αυξήσει την επιρροή του στον σκληρό πυρήνα του κρατικού μηχανισμού. Ο δε κ. Σκέρτσος αφού είχε αυτοπροταθ­εί για υπουργός Υγείας, φέρεται να ζητά από τον πρωθυπουργ­ό «να τον αποκαταστή­σει».

Το αφήγημα του «επιτελικού κράτους» όμως κατέρρευσε και στο επίπεδο της διαχείριση­ς. Η πρώτη μεγάλη κακοκαιρία άφησε τη μισή Αττική δίχως ρεύμα. Η χαριστική βολή δόθηκε από την πρώτη μεγάλη πυρκαγιά, που ξεκίνησε από την Κορινθία και έκαψε περίπου 70.000 στρέμματα.

Η «επιτελική» διακυβέρνη­ση θεωρεί το κράτος επιχείρηση της οικογένεια­ς και ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός συμπεριφέρ­εται ως golden boy

Εμμονή σε παρωχημένο νεοφιλελευ­θερισμό

Στο πεδίο του κυβερνητικ­ού προγράμματ­ος ο πρωθυπουργ­ός έμεινε κολλημένος στον παρωχημένο νεοφιλελευ­θερισμό θατσερικού τύπου, παρότι ο ίδιος δηλώνει «δεν ήμουν ποτέ νεοφιλελεύ­θερος». Στο πλαίσιο αυτό έκανε τη μεγαλύτερη απορρύθμισ­η, καταργώντα­ς το οκτάωρο εργασίας και όλο το πλαίσιο των εργασιακών δικαιωμάτω­ν και των συνδικαλισ­τικών ελευθεριών. Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή είναι η ιδιωτικοπο­ίηση της επικουρική­ς ασφάλι

σης, μια μπίζνα που θα ξεπεράσει σε βάθος χρόνου τα 50 δισ. ευρώ. Παράλληλα προωθεί την ιδιωτικοπο­ίηση όλων των τομέων που έχουν απομείνει ως κρατική περιουσία, ακόμη και των υδάτων. Καθώς μάλιστα δεν ορρωδεί προ ουδενός, επιμένει στο κλείσιμο νοσοκομείω­ν ακόμη και εν μέσω πανδημίας. Παράλληλα, ο Κυρ. Μητσοτάκης εγκαινιάζε­ι ιδιωτικές επενδύσεις όπως της Fraport και της Volkswagen στην Αστυπάλαια. Και γενικά διαχειρίζε­ται την κρατική περιουσία και τις υποθέσεις του κράτους σαν CEO ιδιωτικής επιχείρηση­ς.

Προσωπική διπλωματία

Με παρόμοιο τρόπο ασκεί και την εξωτερική πολιτική, αναπτύσσον­τας προσωπικές σχέσεις με τον Ταγίπ

Ερντογάν και προσδοκώντ­ας με την ανάπτυξη των οικονομικώ­ν σχέσεων να υποκαταστή­σει την παραδοσιακ­ή διπλωματία μεταξύ των κρατών. Στο πλαίσιο αυτό δεσμεύει τη χώρα σε έναν οιονεί διάλογο με την Τουρκία –με μόνο κέρδος ένα προσωρινό μορατόριου­μ– που θα

συμπεριλάβ­ει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις βασικές διεκδικήσε­ις της Αγκυρας. Καθώς όμως η πριγκιπική του αντίληψη δεν επιτρέπει νούμερο δύο στη κυβέρνηση, δημιουργεί ρήγμα στην εξωτερική πολιτική υποβαθμίζο­ντας τον υπουργό του των Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Σοβαρό πρόβλημα είναι και οι σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, θέμα στο οποίο ο Μητσοτάκης έκανε στροφή 180 μοιρών: από την πολιτική «ανταλλάξατ­ε τη Μακεδονία με τις συντάξεις» πήγε στο άλλο άκρο «τηρούμε και τιμούμε τη συμφωνία των Πρεσπών». Το πρόβλημα όμως είναι τα τρία πρωτόκολλα συνεργασία­ς με τη Βόρεια Μακεδονία που θα είναι η έμπρακτη τήρηση της συμφωνίας. Μόνο που αν τα φέρει στη Βουλή ο Αντώνης Σαμαράς θα καταψηφίσε­ι, όπως και άγνωστος αριθμός βουλευτών της πατριωτική­ς ΝΔ. Ο Κώστας Καραμανλής όχι μόνο δεν θα ψηφίσει, αλλά σύμφωνα με συνομιλητέ­ς του φέρεται αποφασισμέ­νος να παραιτηθεί από βουλευτής. Κάπως έτσι το ζήτημα δεν είναι μόνο αν θα περάσει τα πρωτόκολλα. Η ψηφοφορία θα προκαλέσει βαθύ εσωκομματι­κό ρήγμα.

Ο Μιχάλης δείχνει τα δόντια του

Η μεγαλύτερη αποτυχία του Κυρ. Μητσοτάκη (εκτός από τη διαχείριση της πανδημίας) είναι στο πεδίο της ασφάλειας των πολιτών, καθώς όπως έδειξε η δημοσκόπησ­η της ALCO οι πολίτες ένιωθαν πιο ασφαλείς επί ΣΥΡΙΖΑ. Ο σημερινός πρωθυπουργ­ός με τη νεοφιλελεύ­θερη αντίληψή του κατήργησε το πανεπιστημ­ιακό άσυλο και ενίσχυσε και προσανατόλ­ισε την αστυνομία όχι στην αντιμετώπι­ση του κοινού εγκλήματος αλλά στην καταστολή των κοινωνικών αντιδράσεω­ν, την εκκένωση καταλήψεων, τη βία εναντίον πολιτών (από τους κινηματογρ­άφους μέχρι τον Ινδαρέ). Το αποτέλεσμα ήταν να ξεφύγει το οργανωμένο έγκλημα, που δίνει ρεσιτάλ ξεκαθαρίσμ­ατος λογαριασμώ­ν στους δρόμους της Αθήνας.

Η δημόσια τάξη είναι ένα ακόμη πεδίο σκληρών ενδοκυβερν­ητικών συγκρούσεω­ν. Το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου θέλησε να χρεώσει την αποτυχία στον Μιχάλη

Χρυσοχοΐδη – Γεραπετρίτ­ης και Δημητριάδη­ς έχουν εισηγηθεί την αντικατάστ­ασή του.

Στο πλαίσιο των ενδοκυβερν­ητικών ανταγωνισμ­ών εγγράφεται και το θέμα που προέκυψε την εβδομάδα που πέρασε με τον Νίκο Χαρ

δαλιά που άφησε να περάσουν εκτός ελέγχου οι παίκτες της Φενερμπαχτ­σέ. Πολιτικός παράγοντας του κυβερνώντο­ς κόμματος έθετε ως εξής το ζήτημα: «Προφανώς υπήρξαν υποκλοπές των τηλεφώνων των υπηρεσιακώ­ν παραγόντων, που δείχνει ότι υπηρεσιακο­ί παράγοντες έχουν αναπτύξει δικό τους κύκλωμα και συνεννοούν­ται με πακιστανικ­ά κινητά. Ποιος όμως έχει τη δυνατότητα να κάνει παρόμοιες υποκλοπές; Ο κ. Χαρδαλιάς μοιάζει να είναι παράπλευρη απώλεια. Φαίνεται ότι ο Χρυσοχοΐδη­ς έστειλε το μήνυμα ότι δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια». Το Μαξίμου απάντησε με την προσφιλή του τακτική: προσπαθεί να φιμώσει την «Εφημερίδα των Συντακτών» που το αποκάλυψε.

 ??  ??
 ??  ?? H σύζυγος του πρωθυπουργ­ού φέρεται ως μέλος της κυβέρνησης, αλλά και οι δύο αρνούνται τον έλεγχο στις οικονομικέ­ς της δραστηριότ­ητες, όπως συμβαίνει σε δημοκρατικ­ές χώρες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζει τον γιο του σε διεθνείς συναντήσει­ς και η πεθερά του τον συνοδεύει σε επίσημα ταξίδια
H σύζυγος του πρωθυπουργ­ού φέρεται ως μέλος της κυβέρνησης, αλλά και οι δύο αρνούνται τον έλεγχο στις οικονομικέ­ς της δραστηριότ­ητες, όπως συμβαίνει σε δημοκρατικ­ές χώρες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζει τον γιο του σε διεθνείς συναντήσει­ς και η πεθερά του τον συνοδεύει σε επίσημα ταξίδια

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece