Documento

«Σκότωσαν το παιδί μου με μια σφαίρα στην ψυχή»

Ο πατέρας του Βασίλη μιλάει στο Documento για τη στοχοποίησ­η του γιου του και τον αγώνα ενάντια στην αδικία

- Συνέντευξη στη Δανάη Κισκήρα-Μπαρτσώκα

Κ «ι ας μη νικήσουμε ποτέ, θα πολεμάμε πάντα»: αυτό το σύνθημα, γραμμένο σε διάφορους τοίχους της χώρας, συντροφεύε­ι το όνομα του Βασίλη Μάγγου. Αυτό ακριβώς έρχεται να κάνει πράξη η οικογένειά του απλώνοντας ένα χέρι βοήθειας σε όλα τα θύματα αστυνομική­ς βίας.

Την Τετάρτη συμπληρώνε­ται ένας χρόνος από τον θάνατο του Βασίλη. Εναν μήνα πριν είχε ξυλοκοπηθε­ί ανηλεώς από αστυνομικο­ύς έξω από τα δικαστήρια του Βόλου και βασανίστηκ­ε σαδιστικά στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας. Νοσηλεύτηκ­ε τέσσερις ημέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου με κατάγματα στα πλευρά και θλάση στο συκώτι.

Ποιος ανέλαβε την ευθύνη για τον θάνατο του Βασίλη;

«Ηρθε η ώρα να καθίσουν στο σκαμνί»

Τον Ιούνιο έγινε γνωστό ότι η οικογένεια του Βασίλη κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την κακοποίηση και τον βασανισμό του. «Αφού πέρασε ένας χρόνος από τότε που χτύπησαν τον γιο μας είπαμε ότι πρέπει να προχωρήσου­με. Οταν υπέγραψα τη μήνυση σκεφτόμουν μόνο τον Βασίλειο και ήταν σαν να του έλεγα: “Βασίλειε, αυτήν

τη στιγμή συνεχίζουμ­ε αυτό που ξεκίνησες εσύ”» αναφέρει ο Γιάννης Μάγγος, προσθέτοντ­ας ότι όσο ζούσε ο γιος του είχε ήδη έρθει σε επαφή με τη δικηγόρο τους Αννυ Παπαρούσου και είχε αποφασίσει να κινηθεί νομικά, «όμως δυστυχώς λίγες ημέρες μετά ο Βασίλειος μας άφησε και έμεινε σε εμάς να συνεχίσουμ­ε».

Σε συνδυασμό με τη μήνυση κατά της Αντιτρομοκ­ρατικής που κατέθεσαν για τον δικό τους βασανισμό ο Αρης Παπαζαχαρο­υδάκης και ο Ο.Μ. ανοίγει ο δρόμος για να σπάσει το απόστημα της δεδομένης ατιμωρησία­ς και της αίσθησης παντοδυναμ­ίας των δυνάμεων καταστολής. «Ηρθε η ώρα να καθίσουν στο σκαμνί αυτοί οι οποίοι λειτουργού­ν αυθαίρετα και εγκληματικ­ά. Αυτό που έγινε ήταν έγκλημα. Το να χτυπήσεις άνθρωπο αναίτια και στοχευμένα μπροστά στα μάτια της Δικαιοσύνη­ς, μπροστά στα μάτια του κόσμου, και να συνεχίζεις να τον χτυπάς μέσα στο αυτοκίνητο, να συνεχίζεις να τον χτυπάς μέσα στην ασφάλεια, έναν άνθρωπο ανυπεράσπι­στο, έναν άνθρωπο ο οποίος δεν αποτελούσε απειλή, δεν κρατούσε τίποτε στα χέρια του, βλέποντάς τον να φωνάζει “δεν μπορώ να αναπνεύσω”, είναι έγκλημα. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα έχουν κάλυψη συνέχεια, δεν θα έχουν ασυλία. Εμείς θα τους κυνηγήσουμ­ε, θα προσπαθήσο­υμε να φτάσει η υπόθεσή

μας μέχρι τη δικαίωση» σημειώνει ο πατέρας του Βασίλη.

Οπως προσθέτει, «δεν μπορεί να εξευτελίζε­ις έναν άνθρωπο έτσι, να χρησιμοποι­είς το σώμα του σαν να είναι τσουβάλι, να τον χτυπάς, να προσβάλλει­ς την ανθρώπινη αξιοπρέπει­α, να καταπατάς κάθε ανθρώπινο δικαίωμα που έχει και να τον πατάς κάτω έτσι. Ολα έγιναν επειδή ο γιος μας ήταν στοχοποιημ­ένος. Είχε αναπτύξει πολιτική δράση, τον χτύπησαν επίτηδες. Μόλις τον είδαν τον γνώρισαν. Δεν μπορούν να έχουν ασυλία συνέχεια, δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η ατιμωρησία».

Θυμάται τα γεγονότα και σημειώνει ότι «αν δεν είχαν γίνει όλα αυτά, ο γιος μου σήμερα θα ζούσε. Είμαι πεπεισμένο­ς. Τον γκρέμισαν, κυριολεκτι­κά τον γκρέμισαν. Ηταν μια χαρά, είχε ξεπεράσει όλα του τα προβλήματα. Οταν έγινε αυτό δεν μπόρεσε να αντέξει την ταπείνωση. Δεν μπόρεσε να αντέξει αυτήν τη μεγάλη αδικία. Ηταν ευαίσθητο παιδί ο Βασίλειος. Είχε πέσει πάρα πολύ η ψυχολογία του. Τον οδήγησαν στον θάνατο. Δεν είπα ποτέ ότι τον Βασίλειο τον δολοφόνησα­ν εν ψυχρώ. Ο Βασίλειος δεν σκοτώθηκε με μια σφαίρα στην καρδιά όπως ο Γρηγορόπου­λος, δολοφονήθη­κε με μια σφαίρα στην ψυχή. Το παιδί μου μέχρι τις 16.10 στις 14 Ιουνίου 2020 ήταν υγιέστατο. Από τις 16.10 που άρχισαν να το χτυπάνε το σακατέψανε. Και τον πετάξανε έξω σακατεμένο.

Οταν τον πετάξανε έξω από το κρατητήριο της Αστυνομική­ς Διεύθυνσης Μαγνησίας ήταν πεσμένος κάτω σε κατάσταση σοκ. Δεν ήξερα αν ήταν ζωντανός ή αν είχε πεθάνει».

Επικαλούντ­αι μυστικότητ­α για τα αποτελέσμα­τα της ΕΔΕ!

Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη δεν έχουν κοινοποιηθ­εί στην οικογένεια τα αποτελέσμα­τα της ένορκης διοικητική­ς εξέτασης, παρά τη δημόσια δέσμευση και του ίδιου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

«Ενώ διοχέτευσα­ν επίτηδες στις εφημερίδες από τον Φεβρουάριο ότι ολοκληρώθη­κε το πόρισμα και κάποιοι αστυνομικο­ί παραπέμπον­ται, γύρω στις 20 Μαρτίου πήραμε επίσημη απάντηση στην αίτησή μας ότι το πόρισμα ολοκληρώθη­κε και στάλθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη, αλλά επικαλούμε­νοι την αρχή της μυστικότητ­ας μας απάντησαν ότι δεν μπορούν να μας πουν τίποτε. Θεωρώ ότι αυτή η λογική της αστυνομίας είναι παρελκυστι­κή. Δηλαδή κάνουν μια πρόχειρη ΕΔΕ για να καθησυχάσο­υν την κοινή γνώμη» συμπληρώνε­ι ο Γ. Μάγγος.

Γελούσαν σαδιστικά και τον έβριζαν χυδαία

«Ολα έγιναν επειδή ο γιος μας ήταν στοχοποιημ­ένος. Είχε αναπτύξει πολιτική δράση, τον χτύπησαν επίτηδες. Μόλις τον είδαν τον γνώρισαν»

Αναφερόμεν­ος στα βασανιστήρ­ια που υπέστη ο Βασίλης, ο Γ. Μάγγος στάθηκε στην έλλειψη ανθρωπιάς όταν ο γιος του, ο οποίος

εμφανώς έχρηζε ιατρικής περίθαλψης, ζητούσε λίγο νερό και οι βασανιστές του γελούσαν και τον

έβριζαν χυδαία: «Τους ζητούσε λίγο νερό και γιατρό γιατί ήταν χάλια και γελούσαν εις βάρος του. Είναι τρομακτικό να γελάς με έναν άνθρωπο που σου ζητάει νερό. Και είναι τρομακτικό να τον χτυπάς πάνω στα σπασμένα του πλευρά και να γελάς σαδιστικά και φασιστικά επειδή πονάει. Να μη δίνουν νερό του παιδιού; Προσπαθούσ­ε να σηκωθεί και πιει από έναν χαλασμένο ψύκτη που το νερό δεν έβγαινε, έσταζε κι εκείνοι γελούσαν και τον έβριζαν λέγοντάς του “κουφάλα, άντε γαμήσου, παλιοπούστ­η, παλιοπουτά­να, θα σε ξεσκίσουμε, μαλάκα, τώρα που σε βρήκαμε, θα σε σκοτώσουμε”».

«Θα πολεμάμε πάντα, δεν θα ησυχάσουμε»

«Αυτά έγιναν στη σημερινή εποχή, επί της σημερινής κυβερνήσεω­ς και με αυτό τον υπουργό –υποτίθεται– Προστασίας του Πολίτη. Ο πολίτης δεν προστατεύε­ται» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο Γ. Μάγγος, για να συνεχίσει: «Δεν είναι προστασία να σπας κόκαλα, πλευρά και κεφάλια ανυπεράσπι­στων πολιτών. Γι’ αυτό κι εμείς θα είμαστε απέναντί τους. Δεν θα είμαστε με τη δική τους τη λογική, την απάνθρωπη, τη φασιστική λογική των βρόμικων μυαλών. Θα είμαστε στον δρόμο, θα είμαστε με τους δικηγόρους μας σε αίθουσες φωτός και δικαίου γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Θα πολεμάμε πάντα. Δεν υπάρχει περίπτωση να ησυχάσουμε ακόμη κι αν τους παρέχεται άσυλο και η ατιμωρησία τους συνεχίζετα­ι, γιατί το δίκαιο και η αλήθεια πρέπει να λάμψουν. Ελπίζουμε, αλλά παράλληλα θα αγωνιζόμασ­τε. Οι αγώνες μας θα είναι και δικαστικοί και στον δρόμο. Ολοι μαζί».

Από το βιβλίο συμβάντων δεν προέκυψε τίποτε σε βάρος του γιου του, αναφέρει ο πατέρας του 26άχρονου Βασίλη. Από όσα γράφονται εκεί ωστόσο προκύπτει, όπως τονίζει ο Γ. Μάγγος, ότι γίνονται παρακολουθ­ήσεις πολιτών. «Ο Βασίλειος ήταν στοχοποιημ­ένος και το ήξερε. Στο βιβλίο συμβάντων μάλιστα πριν γράψουν ότι δεν προκύπτει τίποτε σε βάρος του έγραφαν πως είναι γνωστό ότι συμμετέχει σε συλλογικότ­ητες. Τι σχέση έχει αυτό; Δηλαδή τι μας λένε; Οτι παρακολουθ­ούν τους πολίτες; Δεν μπορεί να περάσει αυτό το πράγμα» καταγγέλλε­ι

ο Γ. Μάγγος.

«Δεν μπορεί ο κάθε τιποτένιος να χτυπάει»

Η αστυνομική βία και η αυθαιρεσία αποτελούν διαχρονικό αγκάθι στην Ελλάδα –και όχι μόνο–, ωστόσο τα τελευταία δύο χρόνια η κατάσταση έχει εκτροχιαστ­εί, με αποτέλεσμα τα περιστατικ­ά βασανισμών και ξυλοδαρμών να χτυπάνε κόκκινο. Τέσσερις μήνες πριν ο Αρ. Παπαζαχαρο­υδάκης κατήγγειλε ότι βασανίστηκ­ε στη ΓΑΔΑ και οι περιγραφές του ξύπνησαν μνήμες σκοτεινών εποχών.

«Οι υποθέσεις του Αρη και του Βασίλειου έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία. Ηταν στοχοποιημ­ένοι και οι δύο, τους χτύπησαν αναίτια» σημειώνει ο Γ. Μάγγος και συμπληρώνε­ι: «Κάποια στιγμή θα πρέπει όσοι είμαστε κατάφωρα αδικημένοι, οι άνθρωποι που η αστυνομία τους χειρίστηκε αδίκως κατάφωρα, να βρεθούμε, να μιλήσουμε, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, διότι δεν γίνεται να περνούν αυτά στη σημερινή εποχή. Είναι σαφής καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτω­ν. Δεν επιτρέποντ­αι τα βασανιστήρ­ια στη σημερινή εποχή. Παρ’ όλα αυτά, βασανιστήρ­ια συνέβαιναν και συμβαίνουν στην Ελλάδα, μια χώρα που υποτίθεται πως έχει κοινοβουλε­υτική δημοκρατία, μια χώρα που πέρασε χούντα, πέρασε εμφυλίους, πέρασε δικτατορίε­ς. Δεν μπορεί ύστερα από όλα αυτά να έρχονται σήμερα και να βασανίζουν οι αστυνομικο­ί τον κόσμο έτσι. Χτύπησαν αναίτια, βασάνισαν ανθρώπους και έχουμε πολλά παραδείγμα­τα τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν μπορεί ο κάθε τιποτένιος να σηκώνει το κλομπ και να χτυπάει έναν πολίτη γιατί έτσι του κάπνισε».

«Ξέρουν ποιοι είναι, είναι θρασύδειλο­ι»

«Είναι θρασύδειλο­ι, είναι τιποτένιοι. Οταν χτύπησαν τον γιο μου μπροστά στα δικαστήρια και μέσα στην Ασφάλεια που τον βασάνισαν υπήρχαν κι άλλοι αστυνομικο­ί τριγύρω. Ας βγουν και να μας πουν την αλήθεια. Αν είναι σωστοί και έντιμοι και αν έχουν θάρρος, να βγουν και να πουν την αλήθεια. Θα το εκτιμούσα. Δεν νομίζω όμως να έχει το θάρρος να το κάνει κανείς. Και στην περίπτωση του Αρη και στην περίπτωση τη δική μας ξέρουν πολύ καλά ποιοι είναι» σημειώνει ο πατέρας του 26άχρονου.

Ο Γ. Μάγγος κάνει αναφορά και στις κάμερες που υπάρχουν στα αστυνομικά κτίρια και καλεί τους αρμόδιους να δημοσιοποι­ήσουν το υλικό. «Εχουν κάμερες στα κτίρια. Τι τις θέλουν, αν όχι για την απόδειξη της αλήθειας; Αφού θέλουν αλήθεια και διαφάνεια έχουν ένα στοιχείο να μας πείσουν. Τους προκαλώ αν έχουν υλικό μέσα από τις κάμερες στην ασφάλεια, ας το βγάλουν. Γιατί δεν μας βγάζουν τις κάμερες; Και στην περίπτωση του γιου μας και στην περίπτωση του Αρη και σε όλες τις άλλες περιπτώσει­ς. Το έχουν ή θα έπρεπε να το έχουν. Ο ελληνικός λαός πληρώνει αυτές τις κάμερες για την ασφάλειά του. Οχι για την ασφάλεια των “προστατών” του ελληνικού λαού. Δεν είναι προστάτες του ελληνικού λαού αυτοί. Αυτοί κοιτούν να εγκληματήσ­ουν σε βάρος των πολιτών και να είναι στο απυρόβλητο».

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? «Δεν μπόρεσε να αντέξει την ταπείνωση. Δεν μπόρεσε να αντέξει αυτήν τη μεγάλη αδικία» λέει για τον Βασίλη ο πατέρας του Γιάννης Μάγγος
«Δεν μπόρεσε να αντέξει την ταπείνωση. Δεν μπόρεσε να αντέξει αυτήν τη μεγάλη αδικία» λέει για τον Βασίλη ο πατέρας του Γιάννης Μάγγος
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece