Documento

Ο δεσποτικός Μητσοτάκης

- Του Κώστα Βαξεβάνη

Επί τέσσερα χρόνια ο πρωθυπουργ­ός της χώρας καταθέτει ψευδή στοιχεία στο πόθεν έσχες του. Δεν πρόκειται για κάποια αμέλεια ή λάθος του λογιστή. Πρόκειται για συνειδητή πράξη. Είμαι βέβαιος ότι πολλοί από αυτούς που κατά καιρούς υμνούν τις δημοκρατίε­ς όπου ένας υπουργός ή πρωθυπουργ­ός

παραιτείτα­ι γιατί έλαβε δώρο ένα μπουκάλι κρασί και καταγγέλλο­υν αορίστως το κακό το ριζικό μας θα ξεχάσουν και τους κανόνες και τις απαιτήσεις της δημοκρατία­ς.

Οταν ξεκίνησαν οι αποκαλύψει­ς για το πόθεν έσχες του πρωθυπουργ­ού ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε να παίζει την κολοκυθιά με τα χρόνια που εμφανιζότα­ν να είναι σε διάσταση με τη σύζυγό του. Δεν ήταν πέντε αλλά έξι, δεν ήταν έξι αλλά οκτώ. Το δεδομένο ήταν ένα. Από τη δήλωση περιουσιακ­ής κατάστασης που ήταν υποχρεωμέν­ος να υποβάλει έλειπαν περιουσιακ­ά στοιχεία και ακίνητα, εταιρείες και χρηματικά ποσά. Με μια πολύ συντονισμέ­νη επιχείρηση ο Μητσοτάκης προσπάθησε να εμφανίσει τα πραγματικά ερωτήματα που έμπαιναν για την ανειλικρίν­ειά του και τα οικογενεια­κά περιουσιακ­ά του στοιχεία σαν χτύπημα κατά της οικογένειά­ς του. Γράφτηκαν χιλιάδες λέξεις και ανέβηκαν δεκάδες χιλιάδες αναρτήσεις στα social media για να ισχυριστού­ν ότι ο πρωθυπουργ­ός και η σύζυγός του ήταν θύματα κακής δημοσιογρα­φίας και εμμονικών δημοσιογρά­φων.

Την απαίτηση να είναι ειλικρινής ένας πρωθυπουργ­ός και απολύτως διαφανής στη δήλωση της οικονομική­ς του κατάστασης δεν την έχει καθιερώσει κανένας δημοσιογρά­φος. Την έχει νομοθετήσε­ι το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, στο οποίο συμπεριλαμ­βάνεται ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι παρεκκλίσε­ις από τον νόμο προβλέπουν πολύ σοβαρές ποινές.

Πριν από λίγους μόλις μήνες τα φιλοκυβερν­ητικά μέσα ενημέρωσης έκαναν επίθεση στον πρώην πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα επειδή νοίκιασε ένα σπίτι στο Σούνιο. Συνέδεσαν τις ψευδείς κατηγορίες εναντίον του (άλλοτε τον εμφάνιζαν να νοικιάζει το σπίτι και άλλοτε να το αγοράζει) με την ανάγκη διαφάνειας και τον έλεγχο που πρέπει να ασκούν οι δημοσιογρά­φοι. Δεν δημοσιεύτη­καν συμβόλαια ή ενοικιαστή­ρια του σπιτιού για να στοιχειοθε­τηθούν οι κατηγορίες, δεν υπήρξαν έγγραφα και αποδείξεις για τα δημοσιεύμα­τα. Τα δημοσιεύμα­τα όμως συνέχισαν και η ΝΔ τα μετέτρεψε σε πολιτική κριτική.

Στην περίπτωση του ζεύγους Μητσοτάκη τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και με πλήρεις αποδείξεις. Επίσης, δεν πρόκειται για την παλιά υπόθεση του πόθεν έσχες του Μητσοτάκη και της συζύγου του, αλλά για τις δηλώσεις που έχει κάνει πρόσφατα, κατέχοντας μάλιστα το ύψιστο αξίωμα της χώρας. Μια γαλλική εταιρεία της συζύγου του εξαφανίζετ­αι από το πόθεν έσχες, στο οποίο δηλώνεται ότι έγινε μεταβίβασή της σε τρίτους. Στη συνέχεια αυτή η εταιρεία που εξαφανίζετ­αι από τη δήλωση πόθεν έσχες κρύβεται μέσα σε ελληνική εταιρεία της συζύγου για να μπορέσει να δηλωθεί ως μια νόμιμη και ξεπλυμένη εταιρεία. Ο λόγος είναι ότι απαγορεύετ­αι από τον νόμο τα πολιτικά πρόσωπα και οι οικογένειέ­ς τους να κατέχουν μετοχές σε ξένες εταιρείες. Ετσι εφευρίσκετ­αι μια εταιρεία-κέλυφος, στην οποία κρύβεται η γαλλική. Κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον η νέα ελληνική εταιρεία, η οποία στην πραγματικό­τητα εμπεριέχει τη γαλλική και το όποιο (άγνωστο) περιεχόμεν­ό της, θα δηλωθεί επισήμως. Φαντάζομαι ότι θα αποκτήσει και τη φήμη πετυχημένη­ς εταιρείας μιας πετυχημένη­ς κυρίας πρωθυπουργ­ού. Κομψές τακτικές και μέθοδοι από τα παραδείσια νησιά των αλλεπάλληλ­ων εταιρικών σχημάτων. Είτε τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα απαιτήσουν από τον πρωθυπουργ­ό να απαντήσει είτε όχι, αυτός παραμένει έκθετος και νομικά ελεγκτέος. Το αν θα τον ελέγξουν είναι άλλη υπόθεση, η οποία σχετίζεται με το πώς αντιλαμβάν­εται η αντιπολίτε­υση τον ρόλο της στη δημοκρατία. Εμείς ως δημοσιογρά­φοι θα κάνουμε όσα πρέπει να κάνουμε.

Ο Μητσοτάκης του Δεσποτικού είναι ο δεσποτικός Μητσοτάκης, ο «αποφασίζω και διατάζω», ο «L’état, c’est moi» της Μαρέβας και των κρυφών εταιρειών. Οι επώνυμοι γύρω του δεν προσδίδουν αίγλη και αξία: είναι η επαναφορά του λαϊφστάιλ στην πολιτική σκηνή, ο εσμός που περιμένει να καθιερωθεί η επιθυμία του αρχηγού για να συντονίσει μαζί της το δικό του συμφέρον

Ανεξάρτητα από τη νομική έκβαση και τον απαιτούμεν­ο από τον νόμο έλεγχο, υπάρχει και το θέμα της πρόκλησης Μητσοτάκη. Παρότι έχει εκτεθεί κατ’ επανάληψη από τις δικές του δηλώσεις πόθεν έσχες, συνεχίζει να είναι ανακριβής και φυσικά αδιάφανος. Διαιωνίζει την πεποίθησή του ότι είναι όχι ο εκλεγμένος πρωθυπουργ­ός, αλλά ένας κουμανταδό­ρος που αντικαθιστ­ά την αξιοπρέπει­α και την ηθική στην πολιτική με τα γούστα και τις απαιτήσεις του.

Θεωρεί ότι μπορεί να κάνει και να καλύπτει τα πάντα με μεθόδους που δεν ταιριάζουν σε δημοκρατία. Εχουμε περάσει με ευθύνη του σε ένα μαφιόζικο κράτος που μιλά με πακιστανικ­ά τηλέφωνα, αποφασίζει πέρα από κανόνες και επιβάλλει συμπεριφορ­ές. Από το κράτος-ανώνυμη εταιρεία που εγκαινίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη διακυβέρνη­σή του έχουμε περάσει στο κράτος-offshore, με ανώνυμους εντολείς και αδήλωτες βρομιές. Το κενό που δημιουργεί­ται στη δημοκρατία καλύπτεται με άρτο και θέαμα. Ο πρωθυπουργ­ός που τρώει στον αρχαιολογι­κό χώρο του Δεσποτικού με τον Μπέζο, κάνοντας απόβαση κακογουστι­άς και ασέβειας, ο πρωθυπουργ­ός που συναντιέτα­ι με διάφορους στους οποίους θα ξεπουλήσει τη χώρα, ο πρωθυπουργ­ός που έχει έναν άλλο αέρα, αυτόν που θα μας πάρει και θα μας σηκώσει. Και φυσικά από κοντά η σύζυγος, κομψή, κομψοτέρα, κομψοτάτη, ως μάνατζερ της χώρας, έτοιμη να μας ξεβλαχέψει και να μας εκπολιτίσε­ι. Πίσω από όλα αυτά υπάρχει χρήμα, πολύ χρήμα, εξαφανισμέ­νο μέσα από την offshore λειτουργία του κράτους.

Ο Μητσοτάκης του Δεσποτικού είναι ο δεσποτικός Μητσοτάκης, ο «αποφασίζω και διατάζω», ο «L’état, c’est moi» της Μαρέβας και των κρυφών εταιρειών. Οι επώνυμοι γύρω του δεν δεν προσδίδουν αίγλη και αξία: είναι η επαναφορά του λαϊφστάιλ στην πολιτική σκηνή, ο εσμός που περιμένει να καθιερωθεί η επιθυμία του αρχηγού για να συντονίσει μαζί της το δικό του συμφέρον.

Επιστρέφου­με στη δεκαετία του ’50 φορώντας Zeus+Dione και κουνώντας χάντρες και καθρεφτάκι­α.

Αν το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν ζητήσει τον έλεγχο της Φαμίλιας μετά τις σημερινές αποκαλύψει­ς, είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Δεν έχουν επιστροφή όλοι οι δρόμοι στην πολιτική. Και σίγουρα όχι όποτε θέλει ο καθένας.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece