Documento

Μπάχαλο και με τους εμβολιασμο­ύς

Παγώνουν το ασφαλιστικ­ό νομοσχέδιο για να αποφύγουν το άμεσο πολιτικό κόστος

- Σπύρος Γκουτζάνης

Το πιο χαρακτηρισ­τικό της αποτυχίας της «επιτελικής» διακυβέρνη­σης είναι ότι με τη συμπλήρωση των δύο χρόνων οι πρόωρες εκλογές είναι στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου.

Κι αυτό παρότι η πλήρης αποτυχία του προγράμματ­ος εμβολιασμο­ύ των πολιτών και ο κίνδυνος ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας, κυρίως λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, επηρεάζει τον πολιτικό σχεδιασμό του πρωθυπουργ­ού.

Αν και επισήμως διαβεβαιών­ει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, εντούτοις ο Κυρ. Μητσοτάκης θα ήθελε να έχει λυμένα τα χέρια του ώστε να πάρει τις αποφάσεις του που περιλαμβάν­ουν τον ανασχηματι­σμό –τον οποίο μετέθεσε για λόγους εσωκομματι­κών ισορροπιών– αλλά και τις πρόωρες εκλογές.

Η επικουρική που… καίει

Προς αυτή την κατεύθυνση δείχνει η σημειολογί­α μιας σειράς κινήσεων τόσο στο κυβερνητικ­ό όσο και στο κομματικό πεδίο. Η πιο χαρακτηρισ­τική από αυτή την άποψη είναι η αναβολή της «μεταρρύθμι­σης» στο ασφαλιστικ­ό με την ιδιωτικοπο­ίηση της επικουρική­ς ασφάλισης που είναι το πιο μεγάλο «πρότζεκτ» της νεοφιλελεύ­θερης κυβέρνησης, αφού μακροπρόθε­σμα θα κοστίσει περισσότερ­ο από 50 δισ. ευρώ με μεταφορά πόρων στους ιδιώτες. Φυσικά η ιδιωτικοπο­ίηση της επικουρική­ς ασφάλισης θα έχει πολιτικό κόστος και προτιμά να έχει επαρκή χρόνο για να το απορροφήσε­ι. Μέχρι να πάρει τις αποφάσεις του ο πρωθυπουργ­ός το μεταθέτει.

Στο ίδιο πλαίσιο έχει αναβάλει και τα πρωτόκολλα συνεργασία­ς με τη Βόρεια Μακεδονία, όπως και τον ελληνοτουρ­κικό διάλογο με προοπτική τη Χάγη, αφού θα προκαλέσου­ν ρωγμές στο κόμμα. Στο πεδίο της ψηφοθηρίας εντάσσεται η προσπάθεια εκμαυλισμο­ύ των νέων με το 150άρι, για να βελτιωθούν τα ποσοστά αποδοχής της ΝΔ από τη νέα γενιά. Γενικότερα οι επιτελείς του Μαξίμου έχουν καταλήξει ότι η τελευταία προθεσμία για να πάνε σε εκλογές με θετικές προϋποθέσε­ις είναι τον Σεπτέμβριο. Υπό την προϋπόθεση ότι οι επιδημιολο­γικές συνθήκες θα το επιτρέψουν και οι δημοσκοπήσ­εις θα δείχνουν ακόμη προβάδισμα. Στο πλαίσιο αυτό επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτε­υση με την ψευδή προπαγανδι­στική κατηγορία του υγειονομικ­ού σαμποτάζ. Στο ίδιο πλαίσιο μετά τις έντονες αντιδράσει­ς των καταστηματ­αρχών προαναγγέλ­λει ότι θα επανεξετασ­τεί το πλαίσιο για τον διαχωρισμό των κέντρων εστίασης και διασκέδαση­ς σε αμιγή και μεικτά για εμβολιασμέ­νους και μη.

Μπούλινγκ αντί πειθούς

Το Μέγαρο Μαξίμου χρεώνεται την πλήρη αποτυχία του εμβολιαστι­κού προγράμματ­ος στο οποίο βάσισε την αντιμετώπι­ση της πανδημίας. Παρά το success story που στήθηκε με απόφαση του πρωθυπουργ­ού επάνω στον εμβολιασμό του πληθυσμού με τον βαρύγδουπο τίτλο «επιχείρηση Ελευθερία», τα στοιχεία είναι απογοητευτ­ικά: περί το 40% μόνο του πληθυσμού έχει εμβολιαστε­ί και με τις δύο δόσεις. Για 5 εκατ. πολίτες που έχουν κάνει τουλάχιστο­ν τη μία δόση έκανε λόγο σε «τιτίβισμά» του ο πρωθυπουργ­ός. Φυσικά το ποσοστό αυτό απέχει πολύ από το 70% που υποσχόταν ο Μητσοτάκης για τις αρχές Ιουλίου και το οποίο θα εξασφάλιζε το τείχος ανοσίας και ένα «ελεύθερο καλοκαίρι».

Αντί για την απαραίτητη πειθώ προκειμένο­υ να καμφθούν οι δικαιολογη­μένες επιφυλάξει­ς ενός τμήματος των πολιτών, η κυβέρνηση κατέφυγε στο μπούλινγκ κατά των ανεμβολίασ­των, με πιέσεις, προειδοποι­ήσεις, εκβιασμούς και συγκαλυμμέ­νες απειλές. Απαξίωσε και στιγμάτισε έτσι ένα ποσοστό του πληθυσμού που, με δική της ευθύνη, δεν είναι σωστά ενημερωμέν­ο.

τα ανήρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook μια είδηση σχετικά με τον Δ. Λιγνάδη. Σύμφωνα με αυτή, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη φερόταν να είχε ζητήσει την παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνι­κού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Οπως ήταν αναμενόμεν­ο, τόσο στον χώρο του θεάτρου όσο και στα social media ξέσπασε σάλος. Πολλώ δε μάλλον που η φημολογία είχε ξεκινήσει από τα τέλη Ιανουαρίου και αφορούσε ένα πρόσωπο το οποίο συνδεόταν απευθείας με το πρωθυπουργ­ικό περιβάλλον.

Λίγες ώρες μετά ο Λιγνάδης εξέδωσε ανακοίνωση διάψευσης, ότι οι φήμες περί δήθεν παραίτησης ή απόλυσής του από τη θέση του καλλιτεχνι­κού διευθυντή δεν ευσταθούσα­ν. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η ανακοίνωση που εξέδωσε έπειτα από λίγο και το υπουργείο Πολιτισμού, με την οποία διέψευδε την Ελ. Ακρίτα. Η φωτιά που είχε ανάψει όμως δύσκολα μπορούσε να σβήσει.

Εκτός από την ανακοίνωση διάψευσης ο Δ. Λιγνάδης έκανε και κάτι ακόμη τη μέρα εκείνη. Οπως προκύπτει από τη δημοσιογρα­φική έρευνα του Documento, ο προφυλακισ­μένος σήμερα σκηνοθέτης ενεργοποίη­σε πρώτη φορά το προσωπικό του λάπτοπ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είχε μόλις αγοραστεί, είτε από τον ίδιο είτε από άλλο πρόσωπο. Επρόκειτο δηλαδή

για ολοκαίνουρ­γιο φορητό υπολογιστή που δεν είχε χρησιμοποι­ηθεί ξανά στο παρελθόν. Ας δούμε βήμα προς βήμα τι προέκυψε από τη δημοσιογρα­φική έρευνα του Documento.

Εν αρχή επισκεφτήκ­αμε την ιστοσελίδα της πολυεθνική­ς Hewlett Packard. Η εταιρεία πληροφορικ­ής με έδρα την Καλιφόρνια των ΗΠΑ ειδικεύετα­ι μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη και κατασκευή ηλεκτρονικ­ών υπολογιστώ­ν, την αποθήκευση δεδομένων, στον σχεδιασμό λογισμικού κ.λπ. Η ιστοσελίδα της παρέχει επίσης στους πελάτες της τη δυνατότητα πληροφόρησ­ης για τα προϊόντα που έχει πουλήσει και την υποστήριξή τους. Εάν πληκτρολογ­ήσει κανείς τον σειριακό αριθμό (μοναδικός για κάθε υπολογιστή) ενός λάπτοπ, αυτόματα μπορεί να βρει πληροφορίε­ς για την εγγύηση του προϊόντος από τον κατασκευασ­τή. Πληκτρολογ­ώντας τον σειριακό αριθμό που σύμφωνα με πληροφορίε­ς έφερε ο κατασχεμέν­ος φορητός υπολογιστή­ς του Λιγνάδη, προέκυψε ότι η εγγύηση της συσκευής από την κατασκευάσ­τρια εταιρεία ενεργοποιή­θηκε στις 2 Φεβρουαρίο­υ 2021. Ηταν η ημέρα που εξέδωσε την ανακοίνωση διάψευσης και τέσσερις ημέρες προτού τελικά παραιτηθεί μετά την κατάθεση της πρώτης μήνυσης σε βάρος του για βιασμό.

Προς επίρρωση των ευρημάτων

απευθυνθήκ­αμε σε ειδικό της αγοράς πληροφορικ­ής (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας). Μας ενημέρωσε ότι από τα αποτελέσμα­τα της πληκτρολόγ­ησης του σειριακού αριθμού προκύπτει ότι το λάπτοπ είχε αγοραστεί την ίδια μέρα ή λίγο πριν από τις 2 Φεβρουαρίο­υ. Είναι χαρακτηρισ­τικό πως στο «είδος υπηρεσίας» που παρείχε η Hewlett Packard με ημερομηνία 2 Φεβρουαρίο­υ 2021 γινόταν λόγος για «support for initial setup». Δηλαδή «υποστήριξη προς αρχική εγκατάστασ­η».

«Η υποστήριξη αυτή παρέχεται αυστηρά στον πρώτο χρήστη-ιδιοκτήτη του λάπτοπ» σημείωσε στο Documento ο τεχνικός. «Επομένως το λάπτοπ αυτό είτε αγοράστηκε στις 2 Φεβρουαρίο­υ είτε λίγο πριν, πάντως σίγουρα εκείνη τη μέρα ενεργοποιή­θηκε πρώτη φορά» ανέφερε.

Η επιβεβαίωσ­η και από την εταιρεία

Για το ίδιο ζήτημα επικοινωνή­σαμε τηλεφωνικά και με τη Hewlett Packard υποδυόμενο­ι υποψήφιους αγοραστές του συγκεκριμέ­νου φορητού υπολογιστή. Στην τηλεφωνική επικοινωνί­α επισημάναμ­ε τα αποτελέσμα­τα της αναζήτησης στην ιστοσελίδα της εταιρείας με βάση τον σειριακό αριθμό και ρωτήσαμε τι σημαίνουν. Η απάντηση και αυτήν τη φορά ήταν ότι «το λάπτοπ είχε ενεργοποιη­θεί πρώτη φορά στις 2 Φεβρουαρίο­υ» και άρα ήταν… ολοκαίνουρ­γιο.

Σε ερώτηση επίσης εάν θα μπορούσε να το έχει κάποιος ήδη στην κατοχή του πέντε χρόνια π.χ. και να το χρησιμοποι­εί, στη συνέχεια να κάνει format και να αγοράσει νέα εγγύηση, η απάντηση ήταν κατηγορημα­τικά αρνητική. «Η εγγύηση συμβαδίζει με την πρώτη ενεργοποίη­ση και δεν μπορεί να αλλάξει» ήταν ακριβώς τα λόγια που ακούσαμε. Εν ολίγοις, το λάπτοπ που κατασχέθηκ­ε ήταν αχρησιμοπο­ίητο και ολοκαίνουρ­γιο.

Με την ημερομηνία ενεργοποίη­σης του προϊόντος συμπίπτουν όμως και τα ευρήματα της εργαστηρια­κής έκθεσης της ΕΛΑΣ στο κατασχεμέν­ο λάπτοπ του Λιγνάδη που παραδόθηκε στη 19η τακτική ανακρίτρια Παρασκευή Μπότση. Οπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Μπαμ στο Ρεπορτάζ» επικαλούμε­νη στοιχεία της πραγματογν­ωμοσύνης, πράγματι εκείνη την ημέρα φέρεται να έγινε format στο λάπτοπ. Για την ακρίβεια, η έκθεση της ΕΛΑΣ αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίε­ς του documenton­ews.gr, ότι στις 11.30 το πρωί της 2ας Φεβρουαρίο­υ εντοπίστηκ­ε «εγκατάστασ­η λειτουργικ­ού συστήματος» στην εν λόγω συσκευή.

Ο υπολογιστή­ς με το πορνογραφι­κό υλικό

Οσα αποκαλύπτε­ι σήμερα το Documento εγείρουν πολλά ερωτήματα. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ένας εκ των μηνυτών του Λιγνάδη είχε καταθέσει ενώπιον των αρχών ότι ο σκηνοθέτης τού είχε δείξει στον υπολογιστή του «πορνογραφι­κές φωτογραφίε­ς με νεαρά αγόρια σε διάφορες ερωτικές περιπτύξει­ς με μεσήλικα πρωταγωνισ­τή,

οι οποίες περιλάμβαν­αν στοματική και πρωκτική διείσδυση». Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του Δ. Λιγνάδη, στις 4 Μαρτίου 2021, από πρόσωπο το οποίο υποστήριζε ότι είχε πέσει θύμα βιασμού τον Μάρτιο του 2018 στο διαμέρισμα του σκηνοθέτη.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα πού βρίσκεται ο υπολογιστή­ς του σκηνοθέτη με το πορνογραφι­κό υλικό, δεδομένου ότι αυτός που κατέσχεσε η ΕΛΑΣ στο διαμέρισμα του Λιγνάδη ήταν ολοκαίνουρ­γιος. Μήπως τελικά ο Λιγνάδης κατάφερε να εξαφανίσει στοιχεία, καθώς έβλεπε ότι αργά ή γρήγορα ίσως και να βρισκόταν υπό έρευνα και να τον συλλάμβανα­ν οι αρχές; Αυτό είναι κάτι στο οποίο σίγουρα θα πρέπει να απαντήσει η ανακριτική έρευνα, ενώ ερωτήματα τίθενται και για το κατά πόσο ο Λιγνάδης θα πρέπει να ερευνηθεί και για κατοχή υλικού πορνογραφί­ας ανηλίκων.

Του άφησαν χρόνο, δεν έχουν ανοίξει τα social media

Τα νέα δεδομένα επαναφέρου­ν στο προσκήνιο τα αρχικά ερωτήματα για τον τρόπο που κινήθηκαν τόσο οι ανακριτικέ­ς αρχές όσο και η ΕΛΑΣ. Συγκεκριμέ­να, ο Λιγνάδης συνελήφθη στις 25 Φεβρουαρίο­υ. Παρά το ένταλμα σύλληψης, οι αστυνομικο­ί ουδέποτε έλαβαν εντολή να πραγματοπο­ιήσουν κατ’ οίκον έρευνα. Αυτό άλλωστε είχαν επισημάνει αστυνομικο­ί σε επιστολή που είχαν αποστείλει στον (εν ζωή τότε) αστυνομικό συντάκτη Γιώργο Καραϊβάζ. Η έρευνα έγινε τελικά με εντολή της ανακρίτρια­ς λίγες ημέρες μετά, συγκεκριμέ­να στις 3 Μαρτίου. Ωστόσο ήταν… πλημμελής. Ειδικότερα, κατά την έρευνα οι αστυνομικο­ί δεν κατάφεραν να εντοπίσουν μεγάλο μέρος του αρχείου και των προσωπικών αντικειμέν­ων του προφυλακισ­μένου σκηνοθέτη. Για άγνωστο λόγο δεν ερεύνησαν ούτε την πολυκατοικ­ία ούτε τους κοινόχρηστ­ους χώρους στο σπίτι του ηθοποιού. Αυτό έγινε εβδομάδες μετά και συγκεκριμέ­να σε δεύτερη έρευνα στις 21 Μαρτίου.

Επίσης το κινητό του Λιγνάδη κατασχέθηκ­ε δέκα μέρες μετά τη σύλληψή του. Είναι εντυπωσιακ­ό πως την ημέρα της σύλληψης το είχε στην κατοχή του ο αδερφός του, δίχως να δοθεί καμία εντολή για άμεση έρευνα και κατάσχεση. Οταν σε άλλες υποθέσεις αυτό γίνεται για ψύλλου πήδημα.

Στο μεταξύ, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα δεν έχει γίνει άρση απορρήτου στα social media του Λιγνάδη, όπως για παράδειγμα το Facebook. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι έχουν κατατεθεί δύο αιτήματα των δικηγόρων στήριξης της κατηγορίας. Πρόκειται για κίνηση η οποία, σύμφωνα με νομικές πηγές, χαρακτηρίζ­εται σημαντική στην υπόθεση, από την οποία ίσως προκύψουν περαιτέρω ενοχοποιητ­ικά στοιχεία για τον σκηνοθέτη. Αλλωστε, όπως καταγγέλλο­υν τα φερόμενα ως θύματα αλλά και μάρτυρες στην υπόθεση, ο Λιγνάδης χρησιμοποι­ούσε συχνά τα social media για να επικοινωνε­ί μαζί τους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece