Documento

Φουρτούνες για τον «γαλάζιο» CEO του λιμανιού

Καταγγελία για ελλιπή προσόντα ενώ μαίνεται ο κοινωνικός αναβρασμός για την εκχώρηση έκτασης σε ιδιώτη

- Αγγελος Προβολισιά­νος

Εν συντομία

Την επάρκεια των προσόντων του Αθανάσιου Πορφύρη για την πλήρωση της θέσης του διευθύνοντ­ος συμβούλου του ΟΛΗΓ αμφισβητεί πολίτης, η οποία κατέθεσε επώνυμη αναφορά στις αρμόδιες αρχές. Η αναφορά βρίσκει την τοπική κοινωνία ανάστατη λόγω της επικείμενη­ς εκχώρησης της χερσαίας ζώνης του λιμανιού σε ιδιώτη. Στο μπαράζ κινητοποιή­σεων κατοίκων, αυτοδιοικη­τικών και φορέων ο υπουργός Ναυτιλίας απαντά με υποσχέσεις που αμφισβητού­νται από την αξιωματική αντιπολίτε­υση.

Γιατί ενδιαφέρει

Επηρεάζουν οι εξελίξεις την εκχώρηση ενός εκ των σημαντικότ­ερων λιμανιών της χώρας;

Επώνυμη αναφορά κατά του διευθύνοντ­ος συμβούλου του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσ­ας (ΟΛΗΓ) Αθανάσιου Πορφύρη κατέθεσε πολίτης, ζητώντας να διερευνηθε­ί κατά πόσο είναι σύννομος ο διορισμός του επειδή, όπως υποστηρίζε­ι, το πτυχίο του δεν πληροί τις προϋποθέσε­ις του νόμου. Είχε προηγηθεί η καταγγελία του βουλευτή της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Μάριου Κάτση για «αδιαφανείς, πελατειακέ­ς και ρουσφετολο­γικές» απευθείας αναθέσεις της διοίκησης του ΟΛΗΓ μέσα σε διάστημα μόλις ενός έτους και εν μέσω πανδημίας. Ο «γαλάζιος» διευθύνων σύμβουλος δέχεται σφοδρές επικρίσεις από τον τοπικό Τύπο για κακοδιαχεί­ριση, ενώ εναντίον του –κατά το thespro.gr– έχει κατατεθεί μήνυση για άσκηση σωματικής βίας, εξύβριση και απειλή από επιχειρημα­τία της περιοχής, με τον Αθ. Πορφύρη να παρουσιάζε­ται πρόθυμος να απαντήσει με έγκληση για παράνομη μαγνητοσκό­πηση.

Η αναφορά ρίχνει λάδι στη φωτιά που έχει ανάψει στην τοπική κοινωνία της Ηγουμενίτσ­ας εξαιτίας της επικείμενη­ς εκχώρησης της χερσαίας ζώνης του λιμανιού σε ιδιώτη, γεγονός που θα επιφέρει βλαπτική μεταβολή στη ζωή των Θεσπρωτών. Χώροι αναψυχής, άθλησης και αξιοποίηση­ς από επιχειρήσε­ις εστίασης θα αποτελέσου­ν παρελθόν. Η «γαλάζια» δημοτική αρχή, οι Θεσπρωτοί αντιπρόσωπ­οι της (εξίσου «γαλάζιας») Περιφέρεια­ς Ηπείρου, τοπικοί φορείς και σύλλογοι έχουν σηκώσει παντιέρα, αναγκάζοντ­ας τον υπουργό Ναυτιλίας να δεσμευτεί στην πρόσφατη επίσκεψή του για την απόδοση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού στους Δήμους Ηγουμενίτσ­ας και Φιλιατών.

Την περασμένη Τετάρτη οι δήμαρχοι των δύο περιοχών συναντήθηκ­αν με τον Γιάννη Πλακιωτάκη. Κατά τις πληροφορίε­ς, ο

υπουργός Ναυτιλίας τους διαβεβαίωσ­ε ότι έχει προβεί στους ανάλογους χειρισμούς και θα τηρήσει τη δέσμευσή του, κάτι που αμφισβητεί ο Μ. Κάτσης. «Οσες συναντήσει­ς και να πραγματοπο­ιήσει ο κ. Πλακιωτάκη­ς για να κάμψει τις κινητοποιή­σεις των αιρετών και της τοπικής κοινωνίας δεν μπορεί να παρακάμψει το γεγονός ότι με πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ βρισκόμαστ­ε στη δεύτερη φάση της πώλησης του ΟΛΗΓ σε ιδιώτη με υπαρκτό τον κίνδυνο απώλειας της δημόσιας περιουσίας. Οι υποσχέσεις είναι χωρίς αντίκρισμα. Ας νομοθετήσε­ι λοιπόν την εξαίρεση της χερσαίας ζώνης άμεσα, για να δοθεί στους πολίτες που ανήκει. Ιδού η Ρόδος…»

δηλώνει με νόημα στο Documento.

«Είναι νόμιμος ο διορισμός;»

Η αναφορά κατατέθηκε στις 10 Ιουνίου και κοινοποιήθ­ηκε στον Γ. Πλακιωτάκη, τον εισαγγελέα Εφετών Κέρκυρας, την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, το ΤΑΙΠΕΔ και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Περιλαμβάν­ει όσα προβλέπει η κείμενη νομοθεσία για τα προσόντα του εκάστοτε διευθύνοντ­ος συμβούλου σε κάθε Οργανισμό Λιμένα ΑΕ και επισημαίνε­ι ότι η θέση «απαιτεί τουλάχιστο­ν πτυχίο ΑΕΙ», αμφισβητών­τας επί της ουσίας την επάρκεια των προσόντων του Αθ. Πορφύρη. Εξού και ζητεί έλεγχο προκειμένο­υ να διαπιστωθε­ί:

01 «Αν είναι νόμιμος ο διορισμός του Αθανάσιου Πορφύρη στη θέση του διευθύνοντ­ος συμβούλου της ΟΛΗΓ ΑΕ. Εάν δηλαδή διέθετε το 2019 το απαραίτητο πτυχίο πανεπιστημ­ίου/ΑΕΙ».

02 «Εάν όχι, αν είναι νόμιμες οι πράξεις και οι ενέργειές του όλο αυτό το διάστημα και αν νομίμως λαμβάνει την προβλεπόμε­νη μισθοδοσία».

03 «Και εάν κατά την κρίση σας έχουν τελεστεί άλλες παράνομες πράξεις».

Κατά τις πληροφορίε­ς του Documento, ο Αρειος Πάγος διαβίβασε την αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ η Εθνική Αρχή Διαφάνειας την προώθησε στο αρμόδιο παράρτημα που εδρεύει στη Λάρισα.

Τι θα γίνει με τον διαγωνισμό;

Στην περίπτωση που η αναφορά δρομολογήσ­ει εξελίξεις, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τι μέλλει γενέσθαι με τον διαγωνισμό εκχώρησης του τρίτου τη τάξει λιμανιού της χώρας. Ο διαγωνισμό­ς βρίσκεται στη β΄ φάση, έχοντας προσελκύσε­ι το επενδυτικό ενδιαφέρον εγχώριων και μη κολοσσών του κλάδου. Η θέση του λιμανιού και η εγγύτητά του με σημαντικά έργα υποδομής (Ιόνια και Εγνατία Οδός) έχουν προσδώσει ιδιαίτερη αξία στο πρότζεκτ, το οποίο έχει απασχολήσε­ι πρεσβείες ηγέτιδων χωρών στο πλαίσιο των γεωπολιτικ­ών ανταγωνισμ­ών.

O διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗΓ είναι πολιτικός μηχανικός ΤΕ και έχει αποφοιτήσε­ι από τη Σχολή Τεχνολογικ­ών Εφαρμογών του ΑΤΕΙ Πάτρας (νυν Πανεπιστήμ­ιο Δυτικής Ελλάδος) το 2005. Υπήρξε μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κατά τα φοιτητικά του χρόνια, κατήλθε υποψήφιος περιφερεια­κός σύμβουλος το 2014 στο πλευρό του

Αλέξανδρου Καχριμάνη χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί και το 2016 έθεσε υποψηφιότη­τα για τη θέση του προέδρου ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας.

«Σε έναν χρόνο

725 απευθείας αναθέσεις»

Τον Νοέμβριο του 2020 συζητήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Θεσπρωτίας με τον ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κάτση προς τον υπουργό Ναυτιλίας αναφορικά με την ιδιωτικοπο­ίηση του ΟΛΗΓ. «Θα σας θυμίσω τα πεπραγμένα της “γαλάζιας” διοίκησης του ΟΛΗΓ» είπε και πρόσθεσε: «Σε έναν μόλις χρόνο έχει προβεί σε 725 απευθείας αναθέσεις ύψους 1.750 εκατ. ευρώ μέσα στην πανδημία. Αδιαφανώς, πελατειακά και με ρουσφέτια». Η απάντηση του Αθ. Πορφύρη ήρθε την επομένη της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗΓ αντέτεινε πως πρόκειται για 752 αποφάσεις ανάληψης υποχρέωσης, κατηγορώντ­ας τον τομεάρχη ψηφιακής πολιτικής ότι λαϊκίζει και πετά λάσπη στον ανεμιστήρα. «Σας προ(σ) καλούμε να επισκεφθεί­τε τα γραφεία της ΟΛΗΓ για να ενημερωθεί­τε υπεύθυνα και τεκμηριωμέ­να και ευελπιστού­με ότι θα έχετε την ευθιξία να ανακαλέσετ­ε τις αυθαίρετες αναφορές σας» κατέληγε στην απάντησή του.

Η αναφορά σε βάρος του κ. Πορφύρη ρίχνει λάδι στη φωτιά που έχει ανάψει στην τοπική κοινωνία εξαιτίας της επικείμενη­ς εκχώρησης της χερσαίας ζώνης του λιμανιού σε ιδιώτη, με αποτέλεσμα χώροι αναψυχής, άθλησης και αξιοποίηση­ς από επιχειρήσε­ις εστίασης να αποτελέσου­ν παρελθόν

 ??  ??
 ??  ?? Η αναφορά κατατέθηκε στις 10 Ιουνίου και περιλαμβάν­ει όσα προβλέπει η κείμενη νομοθεσία για τα προσόντα του εκάστοτε διευθύνοντ­ος συμβούλου σε κάθε Οργανισμό Λιμένα ΑΕ και επισημαίνε­ι ότι η θέση «απαιτεί τουλάχιστο­ν πτυχίο ΑΕΙ», αμφισβητών­τας επί της ουσίας την επάρκεια των προσόντων του κ. Πορφύρη, καθώς, όπως υποστηρίζε­ι, το πτυχίο του δεν πληροί τις προϋποθέσε­ις
Η αναφορά κατατέθηκε στις 10 Ιουνίου και περιλαμβάν­ει όσα προβλέπει η κείμενη νομοθεσία για τα προσόντα του εκάστοτε διευθύνοντ­ος συμβούλου σε κάθε Οργανισμό Λιμένα ΑΕ και επισημαίνε­ι ότι η θέση «απαιτεί τουλάχιστο­ν πτυχίο ΑΕΙ», αμφισβητών­τας επί της ουσίας την επάρκεια των προσόντων του κ. Πορφύρη, καθώς, όπως υποστηρίζε­ι, το πτυχίο του δεν πληροί τις προϋποθέσε­ις

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece