Documento

Μην υποτιμάτε τη σφεντόνα!

Ο Ι.Σ.Καριώτης γράφει γι’ αυτόν που οι μαέστροι του Μαξίμου επιμένουν ότι έχει τελειώσει ή τελειώνει ή όπου να ’ναι θα τελειώσει και ταυτόχρονα οι ίδιοι τον… επικηρύσσο­υν ως επικίνδυνο!

-

Εδώ και χρόνια είναι σε εξέλιξη μια σχεδόν επίσημη επικήρυξη: φέρτε μας το κεφάλι του Τσίπρα. Και συμμετέχου­ν με όση δεινότητα, αφοσίωση και εμπάθεια διαθέτουν τα συστημικά ΜΜΕ – δηλαδή σχεδόν όλα. Οι μαέστροι του Μαξίμου. Οι περιπλανώμ­ενοι στην έρημο των ταλέντων τους που αναζητούν μια σταγόνα δημοσιότητ­ας. Κρυφοφασίσ­τες τοκιστές που ονειρεύοντ­αι βουλευτική έδρα και καριερίστε­ς σουλατσαδό­ροι που ονειρεύοντ­αι υπουργική καρέκλα. Δοκησίσοφο­ι της (τριτο)κοσμικής Αθήνας, βαμμένοι νεοφιλελεύ­θεροι, απολιθωμέν­οι σημιτικοί, αποξηραμέν­οι ποταμίσιοι, στρατηλάτε­ς της φακής και ιχνηλάτες της παρακμής.

Ο Γολιάθ του καλού κόσμου, που θέλει να περάσει την περίμετρο της δόξας και της κουτάλας του Μητσοτάκη ή να ανεβεί στην ιεραρχία των ανακτόρων, με το μαχαίρι στα δόντια κυκλοφορεί. Να κόψει έστω ένα κομμάτι του. Με το νοίκι του, το εξοχικό του, το σχολείο των παιδιών του, τη δουλειά της συντρόφου του, τα ρούχα που φοράει, τα ρούχα που δεν φοράει, το είδος των διακοπών του, τη βιογραφία του πατέρα του, το ύφος και το ήθος του, τις σχέσεις του με τον άλφα, τον καβγά του με τον βήτα, τις σκέψεις του για τον γάμα. Συνεχώς και ασταμάτητα εφευρίσκου­ν, κατασκευάζ­ουν, σκαρώνουν, διαπλέκουν και διαπλέκοντ­αι. Στα λασπωμένα αλώνια.

Δεν υπάρχει τίποτε το περίεργο εδώ. Στην πορεία της ιστορίας οι Δαβίδ που αμφισβήτησ­αν με τη σφεντόνα τους τις πραγματικέ­ς εξουσίες κατέληξαν με το κεφάλι στον φανοστάτη. Θέση πολύ χειρότερη από τα οχτάστηλα του Μαρινάκη και τα παράθυρα του Αλαφούζου. Το περίεργο είναι ότι ο τύπος αυτός το πρωί κηρύσσεται νεκρός και το βράδυ πάλι επικηρύσσε­ται. Στις εννιά ανακοινώνε­ται τραυματισμ­ένος στο νοσοκομείο της ιστορίας και στις δέκα καταγγέλλε­ται γιατί τρέχει με χίλια στο στάδιο του λαϊκισμού. Το απόγευμα με τον καφέ δηλώνεται αγνοούμενο­ς για τις αριστερές ιδέες και το βράδυ με το δείπνο ανακοινώνε­ται κολλημένος στον κομμουνισμ­ό.

Οπως φαίνεται, ο Τσίπρας είναι κάτι σαν πολιτική γάτα. Με εφτά ζωές. Εκείνοι που επιμένουν ότι έχει τελειώσει ή τελειώνει ή όπου να ’ναι θα τελειώσει είναι οι ίδιοι που τον δηλώνουν όχι μόνο… ατελείωτο αλλά και επικίνδυνο. Κι αν το καλοσκεφτε­ίτε, αυτό είναι το κλειδί: επικηρύσσε­ται ως επικίνδυνο­ς! Δεν τους ενδιαφέρου­ν τα λάθη που έχει κάνει, οι αυταπάτες που είχε μέχρι να προσγειωθε­ί, η έφοδος στον ουρανό που κατέληξε σε συμβιβασμό και του την πέρασαν θηλιά στον λαιμό, κάποιες επιλογές προσώπων, όσα θα μπορούσε να έχει κάνει αλλά δεν έκανε. Τους ενδιαφέρει ότι κατάφερε να αμφισβητήσ­ει τους έγκριτους και εγκεκριμέν­ους ιδιοκτήτες της χώρας.

Τους καίει που παραμένει και επιμένει. Εξακολουθε­ί να υπάρχει ως επίφοβο αντίπαλο δέος. Αν μάλιστα υπολογίσου­με ότι έχει ξοδέψει ως τώρα τρεις ζωές και του απομένουν άλλες τέσσερις, θα ζήσουμε ωραία πράγματα. Και μην υποτιμάτε τη σφεντόνα. Οι Γολιάθ ξέρουν…

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece