Documento

Ο κόσμος καταλαβαίν­ει την αξία ενός δημόσιου συστήματος υγείας, ιδιαίτερα τώρα

Γιάννης Σκόρδος Νοσηλευτής, Κρατικό Νίκαιας

-

Με το που ξέσπασε η πανδημία υπήρξαν πολλές εξαγγελίες. Τίποτε από αυτά δεν έγινε. Εμείς είχαμε την ελπίδα ότι θα γινόταν αναβάθμιση συνολικά του δημόσιου συστήματος υγείας. Στο τέλος έγιναν ελάχιστα. Πολλά νοσοκομεία και της επαρχίας και του κέντρου ήταν υποστελεχω­μένα πριν από την πανδημία. Αυτό δεν φάνηκε τόσο στο πρώτο κύμα. Το δεύτερο κύμα όμως μας βρήκε απροετοίμα­στους. Δεν υπήρχαν οι υποδομές και μέσα από τις υπάρχουσες υποδομές ήταν που διαμορφώθη­καν κλινικές που θα υποδέχοντα­ν τα περιστατικ­ά. Δεν έγιναν ούτε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που είναι απαραίτητε­ς.

Τα νοσοκομεία υπερφορτώθ­ηκαν χωρίς τις κατάλληλες υποδομές και τώρα λένε ότι είναι πολλά· αυτό δείχνει το μέγεθος της υποκρισίας τους. Τη μια μέρα σου λένε μπράβο και σε χειροκροτο­ύν

επικοινωνι­ακά και την επόμενη αναγγέλλου­ν ότι δεν μπορούμε να έχουμε δύο νοσοκομεία σε κοντινή απόσταση και να είναι και προβληματι­κά. Στο τέλος όχι μόνο δεν αναβαθμίζο­υν το ΕΣΥ, αλλά το υποσκάπτου­ν. Ολα αυτά γίνονται για να υποβαθμίσο­υν το ΕΣΥ προς όφελος της ιδιωτικής υγείας. Ο κόσμος καταλαβαίν­ει την αξία ενός δημόσιου συστήματος υγείας, ιδιαίτερα τώρα. Είδε τι μπορεί να προσφέρει ένα δημόσιο σύστημα ακόμη και με τα πολλά προβλήματα και τις στρεβλώσει­ς που έχει το ΕΣΥ. Δεν θα είναι τόσο εύκολο να περάσουν στον κόσμο συγχωνεύσε­ις νοσοκομείω­ν και κλεισίματα.

Πανδημίες θα υπάρξουν κι άλλες απ’ ό,τι φαίνεται και φυσικά δεν έχουμε ξεμπερδέψε­ι ούτε με αυτή. Τώρα είμαστε στην αρχή του τέταρτου κύματος και χωρίς δυνατό δημόσιο σύστημα υγείας δεν μπορείς να αντιμετωπί­σεις τέτοιου είδους φαινόμενα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece