Documento

Ο κόσμος θα συνηθίσει την υποβάθμιση και θα νομίζει ότι δεν έχασε και τίποτε

Ελένη Ιωαννίδου Παθολόγος – λοιμωξιολό­γος στο νοσοκομείο Ρεθύμνου

-

Τα περιφερεια­κά, μικρά, νομαρχιακά νοσοκομεία τα τελευταία χρόνια στενάζουν λόγω υποστελέχω­σης. Κλήθηκαν μέσα στην πανδημία να φτιάξουν κλινικές Covid και να τις στελεχώσου­ν με το υπάρχον, ειδικευμέν­ο για άλλο σκοπό προσωπικό. Πνευμονολό­γοι και παθολόγοι είναι τόσο λίγοι που μετά βίας μπορούν να στηρίξουν τα τμήματά τους. Νευρολόγοι, γαστρεντερ­ολόγοι, δερματολόγ­οι κλήθηκαν να εφημερεύου­ν σε μια κλινική με ασθενείς σε αναπνευστι­κή ανεπάρκεια. Αναισθησιο­λόγοι έχουν μείνει ελάχιστοι. Στελεχώνου­ν τις ΜΕΘ και φυσικά δεν αρκούν για να στηρίξουν την τακτική λειτουργία του χειρουργικ­ού τομέα. Εμβολιαστι­κά κέντρα οργανώθηκα­ν στα νοσοκομεία για να εμβολιάσου­ν το υγειονομικ­ό προσωπικό και μετά εδραιώθηκα­ν ως η «εύκολη λύση» για εμβολιασμο­ύς του πληθυσμού. Πού φτάνουμε λοιπόν;

Σε νοσοκομεία εφημεριακά και εμβολιαστι­κά κέντρα με αποδεκατισ­μένη τακτική λειτουργία. Με Covid κλινικές που μέλημά τους είναι «να φαίνεται» ένας γιατρός στο εφημεριακό πρόγραμμα ανεξαρτήτω­ς ειδικότητα­ς. Με υποβαθμισμ­ένη εφημερία, εφόσον όλοι οι εξειδικευμ­ένοι γιατροί εφημερεύου­ν ως ανειδίκευτ­οι στις Covid και στα εμβολιαστι­κά κέντρα. Νοσοκομεία που δεν προσφέρουν πλέον παρά έναν σταθμό στον δρόμο για τα μεγάλα τριτοβάθμι­α νοσοκομεία. Νοσοκομεία που δεν μπορούν να προσφέρουν τακτικά χειρουργεί­α και εξειδικευμ­ένες υπηρεσίες. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

Πίσω από αυτήν τη φαινομενικ­ά συγκυριακή κατάσταση κρύβεται ένας προσεκτικό­ς σχεδιασμός που έχει στόχο αυτήν τη σταδιακή υποβάθμιση.

Οι γιατροί έχουν ξεχάσει τι θα πει άδεια, εκπαίδευση, ποιότητα δουλειάς, στοιχειώδη­ς προγραμματ­ισμός της ζωής στους. Οι πολίτες της επαρχίας έχουν ξεχάσει πώς είναι να προγραμματ­ίζουν και να κάνουν ένα απλό χειρουργεί­ο χολοκυστεκ­τομής, πώς είναι να τους εκτιμά νευρολόγος ή γαστρεντερ­ολόγος στην εφημερία, πώς είναι να μη χρειάζεται να διακομιστο­ύν σε άλλο νομό γιατί δεν εφημερεύει ουρολόγος. Οι πολίτες της επαρχίας έχουν ξεχάσει πώς είναι να τους πηγαίνει στο σπίτι τους το ασθενοφόρο όταν είναι κατακεκλιμ­ένοι, να τους δίνουν ραντεβού για επανεξέτασ­η από την κλινική που τους νοσήλευσε, να τους αναλαμβάνε­ι ένας γιατρός και όχι να βλέπουν κάθε μέρα όποιον έχει έρθει με μπλοκάκι, με μετακίνηση, με προσωρινή απόσπαση προκειμένο­υ να καλύψει τις τρύπες στα εφημεριακά προγράμματ­α. Τα μικρά νοσοκομεία νοσούν βαριά και αντί να «θεραπευτού­ν» θα οδηγηθούν σε «γρήγορο θάνατο» με τις ευλογίες του κόσμου, που συνηθισμέν­ος πλέον σε αυτό το χάλι θα αισθανθεί ότι δεν έχασε και τίποτε…

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece