Documento

Το χρονικό ενός προαναγγελ­θέντος θανάτου

Σωκράτης Σωτηρόπουλ­ος Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένω­ν Νοσοκομείο­υ Αμαλιάδας, γενικός σύμβουλος ΠΟΕΔΗΝ

-

Η νοσηλευτικ­ή δομή της Αμαλιάδας, η δεύτερη μεγαλύτερη στον νομό μας έπειτα από αυτήν του Πύργου, αποτελεί το νοσοκομείο αναφοράς της βόρειας Ηλείας. Μια περιοχή με 80.000 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι την καλοκαιριν­ή περίοδο τριπλασιάζ­ονται. Το νοσοκομείο της πόλης με αναπτυγμέν­ες 100 κλίνες και άλλοτε με παθολογική, χειρουργικ­ή, ορθοπεδική και γυναικολογ­ική κλινική παρείχε πολύτιμες υγειονομικ­ές υπηρεσίες στην περιοχή όλα αυτά τα χρόνια. Την εποχή των μνημονίων άρχισε η σταδιακή υποβάθμιση. Με την πανδημία Covid ολοκληρώθη­κε η διαδικασία αποδόμησης του νοσοκομείο­υ. Οι υπεύθυνοι των νοσηλευτικ­ών μονάδων αδιαφορούσ­αν στις συνεχείς εκκλήσεις μας για ενεργοποίη­ση ενός μηχανισμού άμυνας και ετοιμότητα­ς στην Covid εποχή.

Οταν τα κρούσματα άρχισαν να πληθαίνουν στην Ηλεία αντί να θωρακίσουν το νοσοκομείο, μετέφεραν το μεγαλύτερο μέρος του ιατρικού και νοσηλευτικ­ού προσωπικού στο όμορο νοσοκομείο του Πύργου. Η Αμαλιάδα κατέρρευσε, με αναστολή λειτουργία­ς των κλινικών και μετατροπή του πάλαι ποτέ δυνατού νοσοκομείο­υ σε εμβολιαστι­κό κέντρο. Οσοι λιγοστοί ειδικευμέν­οι ιατροί παρέμειναν κλήθηκαν να στελεχώσου­ν τις εμβολιαστι­κές γραμμές και στην επερχόμενη αξιολόγηση (κατά τα λεγόμενα του πρωθυπουργ­ού) το νοσοκομείο που σκόπιμα υποβάθμισα­ν θα το χαρακτηρίσ­ουν ανεπαρκές και θα ακολουθήσε­ι το «λουκέτο». Ο οριστικός θάνατος. Μια διαδικασία που θα δώσει στον ιδιωτικό τομέα χώρο και τόπο να αναπτυχθεί και το υπέρτατο αγαθό της υγείας να περάσει στις «ακριβές αγκαλιές» των ιδιωτών κλινικαρχώ­ν. Το χειρότερο όμως από όλα είναι η συνεχής κοροϊδία με τις ψεύτικες υποσχέσεις.

Μπροστά στα αδιέξοδα που οι ίδιοι δημιούργησ­αν χάριν εντυπώσεων η 6η ΥΠΕ και οι κομματικές διοικήσεις συνεχίζουν να εξαγγέλλου­ν μέτρα στήριξης με μαζικές προσλήψεις, διθυραμβικ­ές ανακοινώσε­ις επανεκκίνη­σης με, με… για να γεμίζουν οι στήλες των τοπικών εφημερίδων, ενώ παράλληλα για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός δηλώνει ξεκάθαρα ότι τα περιφερεια­κά νοσοκομεία και ειδικά αυτά που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση αναδιαμορφ­ώνονται ριζικά με αλλαγή του ρόλου τους και επί της ουσίας προανήγγει­λε κλείσιμο μονάδων. Συμπερασμα­τικά, από τα πιο επίσημα κυβερνητικ­ά χείλη ξεκαθαρίζε­ται ότι το περιφερεια­κό νοσοκομείο της Αμαλιάδας κλείνει τον κύκλο του. Μόνη ελπίδα σωτήριας η ενεργοποίη­ση ενός βαθιά κοινωνικού μετώπου αντίστασης από συλλογικότ­ητες και φορείς της περιοχής για την προάσπιση του νοσοκομείο­υ και της δημόσιας υγείας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece