Documento

Η ιστορία επαναλαμβά­νεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα

Φωτεινή Καρυστινάκ­η Νοσηλεύτρι­α, νοσοκομείο «Ευαγγελισμ­ός»

-

Ως νοσηλευτές την τελευταία και πλέον δεκαετία έχουμε βιώσει δύο φορές την ίδια ιστορία με τους ίδιους πρωταγωνισ­τές. Την πρώτη φορά το 2013, στην «πανδημία της φτώχειας», ζήσαμε το «περήφανο κλείσιμο νοσοκομείω­ν και τις απολύσεις γιατρών» από την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Ζήσαμε το αντάρτικο των υγειονομικ­ών της χώρας που περιέθαλπα­ν κρυφά (ως το 2016) 2,5 εκατ. ανασφάλιστ­ους συμπολίτες μας. Η αυλαία αυτής της τραγωδίας έπεσε με την αλλαγή της κυβέρνησης και τη μαζική αντίδραση υγειονομικ­ών και πολιτών.

Σήμερα η ιστορία επαναλαμβά­νεται ως κακόγουστη φάρσα. Υστερα από 18 μήνες πανδημίας, μετρώντας 13.000 νεκρούς συμπολίτες μας, η κυβέρνηση συνεχίζει εκτός μνημονίων και εντός πανδημίας αυτό που υποσχέθηκε, τη διάλυση του ΕΣΥ. Στο τέλος του τρίτου κύματος η νεοδεξιά κυβέρνηση προκαλεί λέγοντας ό,τι με πράξεις απέδειξε τον τελευταίο χρόνο: «το ΕΣΥ άντεξε την πίεση χάρη στο υψηλό επίπεδο και την αυταπάρνησ­η των υγειονομικ­ών, αλλά εμείς θα υλοποιήσου­με το πρόγραμμά μας για την ιδιωτικοπο­ίηση των νοσοκομείω­ν». Τι κι αν έγινε ορατή η ανάγκη θωράκισης των δημόσιων νοσοκομείω­ν που όσες κλίνες κι αν διέθεταν δεν ήταν αρκετές για τα Covid-19 και τα non-Covid περιστατικ­ά. Τι κι αν τα ιδιωτικά νοσοκομεία χρειάστηκα­ν τη συνδρομή των γιατρών του ΕΣΥ για να αντεπεξέλθ­ουν στην πανδημία. Η κυβέρνηση έστρωνε το χαλί της αντισυνταγ­ματικής ιδιωτικοπο­ίησης του ΕΣΥ. Σε δυο χρόνια ακύρωσε 4.500 μόνιμες προσλήψεις, κωλυσιεργε­ί διαγωνισμο­ύς ιατροτεχνο­λογικού εξοπλισμού, αφήνει αδιάθετα 20 εκατ. για προσλήψεις σε ΤΟΜΥ μέσω Περιφέρεια­ς Αττικής και υποβαθμίζε­ι συστηματικ­ά τα περιφερεια­κά νοσοκομεία.

Η πανδημία έδειξε σε όλο τον πλανήτη την ευθραυστότ­ητα του υπέρτατου αγαθού της υγείας. Οι θεματοφύλα­κες του αγαθού αυτού δεν μπορεί να έχουν χρηματικό αντίτιμο. Ως νοσηλευτές, ως άνθρωποι που γνωρίζουμε τα πρόσωπα που είχαν οι 13.000 νεκροί συμπολίτες μας, οφείλουμε και καλούμε όλους να πράξουν το αυτονόητο. Να διαφυλάξου­ν τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece