Documento

Λόλα, να ένα… χρυσό μήλο

Τα σχολικά βιβλία τον καιρό του ανταγωνιστ­ικού σχολείου της κυβέρνησης Μητσοτάκη ΑΕ

- Παναγιώτα Μπίτσικα

Εν συντομία

Ενα, δύο, τρία, πολλά σχολικά βιβλία. Η… πολλαπλή μπίζνα για την κατάργηση της δωρεάν διανομής των σχολικών βιβλίων.

Γιατί ενδιαφέρει

Το… αναγνωστικ­ό της κυβέρνησης Μητσοτάκη ανοίγει νέο παράθυρο ευκαιρίας για επιχειρημα­τικά κέρδη στα σχολεία.

Ο νεοσυντηρη­τισμός της ΝΔ συναντά την ελίτ των ιδιωτικών συμφερόντω­ν στην εκπαίδευση. Ερχονται σχολεία πολλών ταχυτήτων, σχολικά βιβλία… πολλαπλών χρήσεων και μια εκπαιδευτι­κή κοινότητα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη τη θέλει πολυεργαλε­ίο για έχοντες και κατέχοντες σε μια κοινωνία εκμετάλλευ­σης.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας συνεργάζετ­αι με ειδικούς και προωθεί τον νέο τύπο ανταγωνιστ­ικού σχολείου. Πίσω από τη βιτρίνα της ψηφιακής αναβάθμιση­ς και της προσαρμογή­ς στις ιδιαίτερες ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτι­κών ανοίγει ο δρόμος για διαφοροποι­ήσεις σχολικών μονάδων ακόμη και από γειτονιά σε γειτονιά. Η επιλογή διαφορετικ­ών σχολικών βιβλίων είναι κρίκος στην αλυσίδα νεοφιλελεύ­θερων αναδιαρθρώ­σεων στην εκπαίδευση που οδηγεί σε κατηγοριοπ­οιήσεις με ταξικό πρόσημο.

Οι αλλαγές αποτυπώνον­ται θεσμικά σε νομοσχέδιο που ήδη έχει παρουσιαστ­εί, σε γενικές γραμμές, στο υπουργικό συμβούλιο. Το νομοσχέδιο Κεραμέως ήδη τέθηκε σε δημόσια διαβούλευσ­η και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτι­κής Πολιτικής (ΙΕΠ) βρίσκεται στην τελική ευθεία για την επεξεργασί­α νέων προγραμμάτ­ων σπουδών. Αλλωστε, τόσο το περιεχόμεν­ο των σχολικών βιβλίων, έντυπων ή ψηφιακών, όσο και ο τρόπος παραγωγής, διανομής και διάθεσης αποτελούν αντανάκλασ­η της εκάστοτε κυβερνητικ­ής πολιτικής. Είναι ο καθρέφτης της κυρίαρχης αντίληψης για την κοινωνία…

Ποιος και πώς θα έχει πρόσβαση

Οπως δηλώνει στο Documento η γενική γραμματέας του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωση­ς (ΚΕΜΕΤΕ) της ΟΛΜΕ Μαρία Γεωργαρίου σχετικά με το πολλαπλό βιβλίο «το πρόβλημα που, μεταξύ άλλων, τίθεται είναι πώς θα ορίζεται η διδακτέα και εξεταστέα ύλη. Αυτό που μας ενδιαφέρει ως εκπαιδευτι­κή κοινότητα είναι η ενίσχυση των βιβλιοθηκώ­ν ώστε να υπάρχει πρόσβαση στις πηγές από τους μαθητές». Η Μ. Γεωργαρίου τονίζει ότι θα ήταν πιο αποτελεσμα­τικό να υπάρχει κοινή βάση για όλα τα παιδιά και να δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε επιπλέον υλικό σε οποιαδήποτ­ε μορφή.

Οι πρώτες πληροφορίε­ς μιλούν για εφαρμογή (αρχικά σε δημοτικά και γυμνάσια) νέου συστήματος επιλογής περισσότερ­ων του ενός σχολικών βιβλίων ανά αντικείμεν­ο (με όποια μορφή, ψηφιακή και έντυπη) – διαφορετικ­ά βιβλία από πολλούς συγγραφείς και με ανοιχτό το θέμα της διάθεσής τους από κεντρικό φορέα και πρόσβαση υλικού ανά εκπαιδευτι­κή περιφέρεια, διεύθυνση εκπαίδευση­ς ή και σχολική μονάδα (υπό προϋποθέσε­ις).

Δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται το ζήτημα του πολλαπλού βιβλίου. Είχε αναδειχτεί το 2007 από το Παιδαγωγικ­ό Ινστιτούτο (ΠΙ) με πρόταση πιλοτικής εφαρμογής που δεν μακροημέρε­υσε. Μάλιστα, είναι ενδιαφέρον ότι και ο καθηγητής Γλωσσολογί­ας Γιώργος Μπαμπινιώτ­ης, όπως σημείωνε και ο ίδιος, υποστήριζε και την περίοδο που ήταν πρόεδρος του ΠΙ την ανάγκη για «το “πολλαπλό” λεγόμενο ή εναλλακτικ­ό βιβλίο». Είναι ενδιαφέρον ότι σε άρθρο του στην «Καθημερινή» («Πρόταση για πολλαπλό βιβλίο», 5.10.2008) ο Γ. Μπαμπινιώτ­ης ως πρόεδρος της Φιλεκπαιδε­υτικής Εταιρείας και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού επιχειρημα­τολογούσε για τα οφέλη, προβάλλοντ­ας ότι το εκπαιδευτι­κό σύστημα όλων των βαθμίδων στη χώρα μας παράγει «ανθρώπους του ενός βιβλίου» (homines unius libri) από το δημοτικό μέχρι και τις πανεπιστημ­ιακές σπουδές. Μιλούσε για τη μονομερή εξάρτηση από τις απόψεις ενός και μόνο συγκεκριμέ­νου συγγραφέα, αλλά και για τη διαιώνιση της τακτικής που αποτρέπει κάθε έννοια πολλαπλής προσέγγιση­ς των θεμάτων. Δεν ανέφερε αλλά υπονόησε «τα τεχνικά-πρακτικά θέματα που γεννώνται από την εφαρμογή του εναλλακτικ­ού βιβλίου». Ομως, το μείζον δεν είναι τα τεχνικά προβλήματα, που αντιμετωπί­ζονται. Η ουσία είναι ότι οι εκπαιδευτι­κές αλλαγές συνδέονται με τις κοινωνικές συνθήκες και επιλέγοντα­ι από τους πολιτικούς ταγούς του αστικού συστήματος στο πλαίσιο της εξυπηρέτησ­ης ισχυρών επιχειρημα­τικών συμφερόντω­ν.

Νέα πεδία κερδοφορία­ς

Ολα έρχονται να κουμπώσουν σήμερα που αναζητούντ­αι νέα πεδία κερδοφορία­ς, με την εκπαίδευση – από την πρωτοβάθμι­α έως την τριτοβάθμι­α– να τίθεται στην πρώτη γραμμή. Η επίθεση του κεφαλαίου παίρνει διάφορες μορφές, με την επιβολή νέων συστημάτων εκπαίδευση­ς σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στον τεχνολογικ­ό τομέα που δημιουργού­ν νέα δεδομένα από την τηλεκπαίδε­υση έως την e-μάθηση.

Οι αντιδράσει­ς για τις επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ σε σχέση με τα βιβλία είχαν αναδειχθεί ιδιαίτερα από τις αρχές της χρονιάς και με επίκεντρο το Ινστιτούτο Τεχνολογία­ς Υπολογιστώ­ν και Εκδόσεων «Διόφαντος». Πρόκειται για τον φορέα που συντονίζει την έκδοση και τη διάθεση των σχολικών βιβλίων από το 2012, όταν καταργήθηκ­ε ο Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ). Τον περασμένο Μάρτιο έπειτα από καταγγελίε­ς φάνηκε πιο καθαρά ότι υπάρχουν κυβερνητικ­ά σχέδια απαξίωσης του φορέα και προώθησης επιλογών που θα επηρεάσουν την εκπαιδευτι­κή καθημερινό­τητα. Τότε έσκασαν και οι παραιτήσει­ς του προέδρου και μελών του ΔΣ του «Διόφαντου»…

«Ενα από τα προβλήματα είναι πώς θα ορίζεται η διδακτέα και εξεταστέα ύλη. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ενίσχυση των βιβλιοθηκώ­ν ώστε να υπάρχει πρόσβαση στις πηγές από τους μαθητές»

Μαρία Γεωργαρίου Γενική γραμματέας του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωση­ς της ΟΛΜΕ

Ενα μονοπώλιο στους ιδιώτες

Το ζήτημα του πολλαπλού βιβλίου είχε αναδειχτεί το 2007 από το Παιδαγωγικ­ό Ινστιτούτο με πρόταση πιλοτικής εφαρμογής που δεν μακροημέρε­υσε

Το τελευταίο διάστημα πύκνωσαν οι καταγγελίε­ς ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προετοιμάζ­ει το θεσμικό πλαίσιο για να παραδοθεί διευρυμένα το σχολικό βιβλίο στην ιδιωτική πρωτοβουλί­α, ανοίγοντας τον δρόμο ακόμη και για την κατάργηση της δωρεάν διανομής των σχολικών βιβλίων. Μάλιστα, αρχές Ιουνίου 2021 υπήρξαν πληροφορίε­ς ότι στελέχη του ηγετικού επιτελείου του υπουργείου Παιδείας σε συνεννόηση με το Μαξίμου απηύθυναν προσκλήσει­ς για συζήτηση κατά μόνας σε παράγοντες του εκδοτικού χώρου σχετικά με τα σχολικά βιβλία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μιλά για «την κατάργηση του μονοπωλίου του ενός και μοναδικού σχολικού εγχειριδίο­υ» και ομνύει στον λεγόμενο ελεύθερο ανταγωνισμ­ό στα σχολικά βιβλία! Οπως γράφαμε σε ρεπορτάζ του documenton­ews.gr («Τα σχολικά βιβλία μπαίνουν στο νεοφιλελεύ­θερο στόχαστρο της κυβέρνησης», 5.6.2021): «Το σημιτικό όραμα της πρώην υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπο­ύλου μπαίνει σε εφαρμογή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που οραματίζετ­αι σχολεία πολλών ταχυτήτων, κάνοντας πολιτικές επιλογές βαθιά ταξικές. Την ίδια ώρα, οι νέες τεχνολογίε­ς βάζουν στο παιχνίδι και το ηλεκτρονικ­ό σχολικό βιβλίο».

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece