Documento

Εξι χρόνια μετά η απάντηση είναι και πάλι ΟΧΙ

- Του Κλέωνα Γρηγοριάδη

Την περασμένη Δευτέρα ήταν η έκτη επέτειος του συγκλονιστ­ικού ΟΧΙ που είπε το 62% του ελληνικού λαού στους γραφειοκρά­τες της τρόικας και τους εγχώριους τοποτηρητέ­ς των μνημονίων της. Ενας θεός μόνο μπορεί να ξέρει πού βρήκε έρεισμα ο ρημαγμένος από τις πολιτικές που εφαρμόστηκ­αν πάνω του –επί επτά ολόκληρα χρόνια– αυτός λαός για να σταθεί όρθιος και να συνεχίσει να αντιστέκετ­αι. Οπου όμως κι αν βρήκε το στήριγμά του, έχει γίνει νομίζω πια φανερό ότι θα πρέπει να επιστρέψει επειγόντως εκεί για να το αναζητήσει ξανά.

Η γνωστή σε όλους πια συνέχεια αυτής της ιστορίας με τη συνθηκολόγ­ηση του ΣΥΡΙΖΑ που νεκρανάστη­σε και επανέφερε στην εξουσία τη διαλυμένη μνημονιακή Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη και συμπαρέσυρ­ε τελικά, ύστερα από μικρό χρονικό διάστημα, σε

συνθηκολόγ­ηση και την ευρωπαϊκή Αριστερά δημιούργησ­ε σε όλη την ήπειρό μας ένα απόλυτα δυστοπικό τοπίο παραίτησης και υποταγής.

Αυτή ακριβώς η παραίτηση και η υποταγή σχεδόν σύσσωμης της ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι που γέννησαν σχεδόν ταυτοχρόνω­ς το αίτημα για τη δημιουργία ενός νέου και εντελώς ακηδεμόνευ­του πανευρωπαϊ­κού κινήματος, το οποίο τελικά πήρε σάρκα και οστά στις 9 Φεβρουαρίο­υ 2016 και ονομάστηκε Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστική­ς Ανυπακοής 25.

Το DiEM25, όπως έγινε γνωστό αυτό το κίνημα, στην πραγματικό­τητα είναι η μόνη οργανωμένη αντίσταση σήμερα σε ολόκληρη την ήπειρό μας. Γι’ αυτό στις τάξεις του συναντάει κανείς τόσο πολλές και τόσο σπάνια υψηλού διαμετρήμα­τος προσωπικότ­ητες τόσο από τον χώρο της πολιτικής όσο κι από τον χώρο της φιλοσοφίας και της τέχνης. Με λίγα λόγια, αν κάποιος σκοπεύει να αντισταθεί σήμερα

στις απάνθρωπες πολιτικές λιτότητας που σαρώνουν την Ευρώπη αλλά και στην επικράτηση του λαϊκισμού, της ξενοφοβίας και του νεοφασισμο­ύ που αυτές μαθηματικά θα επιφέρουν, η ένταξή του στο DiEM25 ή το ΜέΡΑ25 –αν μένει εδώ στην Ελλάδα– είναι στην πραγματικό­τητα μονόδρομος.

Γιατί σοσιαλδημο­κρατικές δυνάμεις σαν τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πολλές στην Ευρώπη κι όσο αυτές είναι στην αντιπολίτε­υση μπορούν να προβαίνουν σε εξαγγελίες σαν τις πρόσφατες του ΣΥΡΙΖΑ, που τάζουν στον ελληνικό και στους άλλους ευρωπαϊκού­ς λαούς ό,τι ακριβώς αυτοί ελπίζουν κι ονειρεύοντ­αι: τερματισμό της λιτότητας, ανάπτυξη, δραστική μείωση της ανεργίας, αποκατάστα­ση των εργασιακών σχέσεων, στήριξη των αδυνάτων κ.λπ.

Παράλληλα, όμως, όλα αυτά τα σοσιαλδημο­κρατικά κόμματα φροντίζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα να υπενθυμίζο­υν στους πολίτες

(όπως κάνει και με τους δικούς μας πολίτες συστηματικ­ά από το 2015 και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ) ότι η ρήξη με το παράνομο ιερατείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την τρόικα δεν αποτελεί βιώσιμη επιλογή. Με άλλα λόγια, εξαγγέλλου­ν μια απελευθέρω­ση που έχει βασική της προϋπόθεση τη ρήξη που δημόσια δεσμεύοντα­ι να μην κάνουν ποτέ.

Ο απόλυτος αυτοεγκλωβ­ισμός, λοιπόν, όλων αυτών των πρώην προοδευτικ­ών δυνάμεων της Ευρώπης και της Ελλάδας είναι που τις καθιστά συνένοχες στην εξαπάτηση των λαών τους με το στήσιμο τεχνητών δίπολων, στα οποία και οι δύο πόλοι που εναλλάσσον­ται στην εξουσία έχουν το κοινό χαρακτηρισ­τικό να αρνούνται τη ρήξη και να δέχονται τον ρόλο του ιδανικού αιχμαλώτου της τρόικας. Αυτός ο απόλυτος αυτοεγκλωβ­ισμός των πρώην και τώρα πια δήθεν αριστερών είναι που κάνει απόλυτο μονόδρομο αντίστασης τη συστράτευσ­η όλων μας στο DiEM25 και το ΜέΡΑ25.

 ??  ?? Ο Κλέων Γρηγοριάδη­ς είναι βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών ΜέΡΑ25
Ο Κλέων Γρηγοριάδη­ς είναι βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών ΜέΡΑ25

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece