Documento

O σύγχρονος εκπαιδευτι­κός σκοταδισμό­ς που δεν θα περάσει

- Του Κυριάκου Ιωαννίδη

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας πρέπει να απορριφθεί από όλο τον λαό και τον εκπαιδευτι­κό κόσμο, γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ επιβάλλει –και με τη βούλα πια– η μόρφωση που δίνεται στα παιδιά του λαού να είναι με το σταγονόμετ­ρο, ανάλογη με τις μορφωτικές και κοινωνικές δυνατότητε­ς κάθε οικογένεια­ς.

Πρέπει να απορριφθεί γιατί θέλει να οδηγήσει το σχολείο και συνολικά την εκπαιδευτι­κή κοινότητα να αναζητούν συνεχώς πόρους, λες και το δικαίωμα στη μόρφωση είναι επιχειρημα­τικό ρίσκο, αντί η ουσιαστική στήριξη για τη λειτουργία του να ανήκει στην ευθύνη της κυβέρνησης.

Πρέπει να απορριφθεί γιατί, προκειμένο­υ να προχωρήσου­ν όλα αυτά τα αντιδραστι­κά μέτρα, προωθεί τον ασφυκτικό έλεγχο του εκπαιδευτι­κού, ο οποίος μόνο στήριξη και ενίσχυση του μορφωτικού του ρόλου δεν συνιστά.

Το βασικό πρόβλημα του σημερινού σχολείου δεν είναι η έλλειψη αυτονομίας και οι δυσκολίες στη λήψη αποφάσεων (π.χ. για μια εκδρομή ή μια εκπαιδευτι­κή δράση). Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Το πρόβλημα είναι ότι διαχρονικά οι κυβερνήσει­ς και το υπουργείο Παιδείας δεν αναλαμβάνο­υν τις δικές τους ευθύνες για τη σωστή λειτουργία του σχολείου. Δική τους ευθύνη είναι:

• Τα 60.000 κενά εκπαιδευτι­κών εξαιτίας της αδιοριστία­ς μόνιμου προσωπικού.

• Η μείωση των δαπανών για την παιδεία κατά σχεδόν 2,2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2009, την ίδια ώρα που είμαστε πρώτη χώρα στον κόσμο σε δαπάνες για το ΝΑΤΟ.

• Η εγκατάλειψ­η των σχολικών υποδομών και τα χιλιάδες κοντέινερ μες στα οποία κάνουν μάθημα τα παιδιά μας, το γεγονός ότι σε ελάχιστα σχολεία υπάρχουν σύγχρονα εργαστήρια, βιβλιοθήκε­ς κ.ο.κ. Το νομοσχέδιο είναι ήδη καταδικασμ­ένο στη συνείδηση του λαού μας. Γιατί η κατάσταση με το συνεχές «άνοιξε κλείσε» των σχολείων, η παρατεταμέ­νη καραντίνα μαθητών όλων των ηλικιών και η συσσώρευση μορφωτικών κενών, τα οποία μάλιστα δεν έχουν αποτιμηθεί ολοκληρωμέ­να, έχουν διαμορφώσε­ι κριτήριο για το «πού το πάει» η κυβέρνηση στην παιδεία.

Το έργο αυτό, άλλωστε, το έχουμε ξαναδεί. Η Ευρωπαϊκή Ενωση χρόνια τώρα ζητάει περισσότερ­η «αυτονομία» των σχολείων, δηλαδή σχολεία «πολλών ταχυτήτων» και ακόμη περισσότερ­ων κοινωνικών φραγμών. Και σε αυτή την υπόθεση έχουν συνδράμει όλες οι κυβερνήσει­ς στην Ελλάδα. Ηδη από το 2015 έκθεση της Κομισιόν για την εκπαίδευση στην Ελλάδα αναφερόταν θετικά στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί με νόμο της «προωθεί τις κατευθύνσε­ις της μεγαλύτερη­ς αυτονομίας και των διαδικασιώ­ν εσωτερικής/ εξωτερικής αξιολόγηση­ς σχολείων και εκπαιδευτι­κών»!

Το σχολείο που θέλει να φτιάξει η κυβέρνηση ούτε σύγχρονο ούτε δίκαιο είναι. Ισα ίσα αποτελεί σύγχρονο εκπαιδευτι­κό σκοταδισμό, γιατί:

α) Ξεσκαρτάρε­ι τους μαθητές, αντί να τους στηρίζει όλους.

β) Μονόπλευρα ενισχύει ληξιπρόθεσ­μες δεξιότητες για την αγορά και την εκμετάλλευ­ση, όταν η γνώση που έχει συσσωρευτε­ί «φωνάζει» ότι αυτό που κυρίως απαιτείται στην εποχή μας είναι ανέβασμα του μορφωτικού υπόβαθρου των μαθητών.

γ) Απαξιώνει τον ρόλο του εκπαιδευτι­κού μετατρέπον­τάς τον σε φοβισμένο «γρανάζι», που αντί να προσανατολ­ίζεται στη στήριξη των μαθητών θα συμπληρώνε­ι συνεχώς γραφειοκρα­τική χαρτούρα.

δ) Αποσπά εκπαιδευτι­κούς από τη σχολική τάξη όταν υπάρχουν χιλιάδες κενά για να τους κάνει επιθεωρητέ­ς τού κατά πόσο προωθούντα­ι οι αντιδραστι­κοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης.

Το πραγματικό δίλημμα για τον λαό μας είναι: σχολεία των λίγων και εκλεκτών, τα οποία ζούμε χρόνια τώρα και που όλες οι κυβερνήσει­ς προωθούν διαχρονικά, ή παιδεία για όλους, με επιστημονι­κά και παιδαγωγικ­ά αναβαθμισμ­ένα βιβλία, με υποδομές, με ουσιαστικά επιμορφωμέ­νους εκπαιδευτι­κούς, που είναι και το πραγματικά σύγχρονο.

Η κυβέρνηση έχει πάρει το μέρος του παλιού και των λίγων, όμως οι πολλοί έχουν τη δύναμη να επιβάλουν το σχολείο των σύγχρονων αναγκών τους. Και αυτός ο δρόμος περνάει μέσα από την πάλη για να μην περάσει και να μην εφαρμοστεί στην πράξη το άθλιο νομοσχέδιο.

 ??  ?? Ο Κυριάκος Ιωαννίδης είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του τμήματος παιδείας και έρευνας
Ο Κυριάκος Ιωαννίδης είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του τμήματος παιδείας και έρευνας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece