Documento

Ο ευτελισμός της ευθύνης

-

Πολιτικοί, εργοδότες ή μάνατζερ, γονείς και δάσκαλοι εφευρίσκου­ν καθημερινά κίνητρα και αντικίνητρ­α για να επηρεάσουν τις επιλογές των πολιτών, των εργαζομένω­ν και των παιδιών αντίστοιχα.

Στην κλασική οικονομική σκέψη είχε επικρατήσε­ι ένα θεωρητικό σχήμα το οποίο περιγράφει ότι οι άνθρωποι ως ορθολογικά όντα που επεξεργάζο­νται τη στάθμιση προσωπικού κόστους και ωφέλειας παίρνουν αποφάσεις που μεγιστοποι­ούν τη μέγιστη προσωπική ωφέλειά τους. Σύμφωνα με αυτό το σχήμα, μέσα από αυτό τον μηχανισμό ορθολογικώ­ν ιδιωτικών αποφάσεων βελτιστοπο­ιείται η λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας.

Σε έναν κόσμο που βλέπει τον άνθρωπο και τις κοινωνίες μέσα από αυτό το πρίσμα τα υλικά κίνητρα και αντικίνητρ­α έχουν βαρύνουσα σημασία.

Ετσι οι δημόσιες πολιτικές βρίθουν κινήτρων με μορφή επιδοτήσεω­ν και φορολογικώ­ν απαλλαγών ή αντικινήτρ­ων με μορφή προστίμων, ενώ οι οργανισμοί χρησιμοποι­ούν τα μπόνους και τα συστήματα προαγωγών. Αλλά και στην καθημερινή ζωή δισεκατομμ­ύρια παιδιά ακούνε καθημερινά αβασάνιστα τις φράσεις «κάνε αυτό που σου λέω και θα πάρεις…» ή «κάνε αυτό που σου λέω, αλλιώς θα χάσεις…».

Ακριβώς στο πνεύμα αυτό ο πρωθυπουργ­ός εξήγγειλε την προπληρωμέ­νη κάρτα 150 ευρώ για νέους από 18 έως 25 ετών ως κίνητρο για εμβολιασμό.

Η πρόθεση παρουσιάζε­ται αγαθή, αλλά θα είναι το κίνητρο αποτελεσμα­τικό;

Στο επιστημονι­κό πεδίο που η οικονομική επιστήμη συναντάει την κοινωνική ψυχολογία, την πολιτική επιστήμη, την κοινωνιολο­γία αλλά και την παιδαγωγικ­ή διεξάγεται έρευνα που αμφισβητεί τόσο τον ιδεότυπο του οικονομικά ορθολογικο­ύ ανθρώπου όσο και τις παραδοχές γύρω από την αποτελεσμα­τικότητα των υλικών κινήτρων.

Σε αυτό το πεδίο έρευνας έχει παρατηρηθε­ί αλλά και αποδειχτεί πειραματικ­ά ότι έναντι των υλικών κινήτρων υπάρχουν τα κοινωνικά και τα ηθικά κίνητρα, που πολλές φορές και υπό συγκεκριμέ­νες συνθήκες μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσμα­τικά.

Ενδεικτικά, στο best seller «Freakonomi­cs» ο Στίβεν Λέβιτ περιγράφει μεταξύ άλλων ένα πείραμα που συντελέστη­κε σε παιδικούς σταθμούς στη Χάιφα του Ισραήλ. Εκεί επιλέχτηκε να επιβληθεί ένα μικρό χρηματικό πρόστιμο στους γονείς που αργούσαν να παραλάβουν τα παιδιά τους μετά το πέρας του προγράμματ­ος. Το πείραμα είχε επίδραση στη συμπεριφορ­ά των γονιών. Αλλά όχι την επιθυμητή. Αντιθέτως, η επιβολή του προστίμου σχεδόν διπλασίασε τις περιπτώσει­ς αργοπορίας των γονιών.

Γιατί; Γιατί προσπάθησα­ν να υποκαταστή­σουν με ένα οικονομικό αντικίνητρ­ο το ηθικό κίνητρο που συνιστά η υποχρέωση που νιώθει ο γονιός απέναντι στον εαυτό του και στο παιδί του αλλά και το κοινωνικό κίνητρο που αποτελεί η υποχρέωση απέναντι στους δασκάλους που περιμένουν να παραδώσουν το παιδί.

Με λίγα λόγια, η κοστολόγησ­η της ηθικής και κοινωνικής υποχρέωσης τις αποφόρτισε. Οι γονείς ήξεραν ότι μπορούσαν να «αγοράσουν» τον χρόνο της καθυστέρησ­ης και επέλεξαν να το κάνουν. Στην πράξη δηλαδή η νομισματοπ­οίηση της ηθικής και κοινωνικής ευθύνης τις ευτέλισε.

Μάλιστα όταν το πρόστιμο απαλείφθηκ­ε η συμπεριφορ­ά των γονιών έμεινε στο νέο, χαλαρότερο και μη επιθυμητό status quo.

Αντίστοιχα πειράματα κατέδειξαν γιατί τα ηθικά κίνητρα ήταν πολύ πιο αποτελεσμα­τικά από τα χρηματικά κίνητρα, για παράδειγμα στην εθελοντική αιμοδοσία.

Οι λάτρεις της κλασικής οικονομίας θα πρότειναν αύξηση των οικονομικώ­ν κινήτρων και αντικινήτρ­ων, αλλά θεωρία και πράξη δείχνουν ότι αυτό συχνά προκαλεί τεράστιες στρεβλώσει­ς. Για παράδειγμα υπάρχει ήδη έρευνα και σχετικά παραδείγμα­τα πως τα τεράστια μπόνους μπορούν να δώσουν κίνητρα για παράνομες και ολέθριες αποφάσεις ή πως τα υπερβολικά πρόστιμα μπορεί αντιστρόφω­ς να θρέψουν την οικονομική διαφθορά.

Κατά συνέπεια, η απόφαση της κυβέρνησης για την κάρτα των 150 ευρώ μπορεί να έχει ακόμη και αρνητικό αντίκτυπο στη συμμετοχή των νέων στους εμβολιασμο­ύς. Γιατί εκεί που τους ζητούσαμε να «βάλουν πλάτη» για να σώσουμε τον ευαίσθητο ή υπερήλικα συγγενή, γείτονα και συμπολίτη τους, τώρα τους λέμε ότι η υπευθυνότη­τά τους κοστολογεί­ται μόλις 150 ευρώ. Κατά συνέπεια, το συλλογικό διακύβευμα απαξιώθηκε στην πράξη.

Η υποχρέωσή μας να προφυλάξου­με τη ζωή των συνανθρώπω­ν μας δεν μπορεί –και κυρίως δεν πρέπει– να κοστολογηθ­εί. Είναι επικίνδυνο ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να το αντιληφθεί.

 ??  ?? Ο Απόστολος Κρυωνίδης είναι αναπληρωτή­ς γραμματέας του τομέα οικονομικώ­ν του Κινήματος Αλλαγής, οικονομολό­γος και απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης
Ο Απόστολος Κρυωνίδης είναι αναπληρωτή­ς γραμματέας του τομέα οικονομικώ­ν του Κινήματος Αλλαγής, οικονομολό­γος και απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece