Documento

Χορτάριασα­ν οι γραμμές του τρένου στην Πελοπόννησ­ο

Πρωτοφανής είναι η εγκατάλειψ­η των σιδηροδρομ­ικών υποδομών

- Μάκης Νοδάρος

Εν συντομία

Για απόλυτη απαξία του σιδηροδρομ­ικού δικτύου επί κυβέρνησης Μητσοτάκη μίλησε αποκλειστι­κά στο Documento ο τομεάρχης υποδομών και μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Νίκος Παππάς.

Γιατί ενδιαφέρει

Εικόνα ντροπής για μια χώρα που κυνηγά την ανάπτυξη με το λόμπι της… ρόδας.

Το οδικό λόμπι των μεγάλων οικονομικώ­ν συμφερόντω­ν και η ανικανότητ­α της κυβέρνησης στερούν από τους πολίτες της Πελοποννήσ­ου τη λειτουργία ενός σύγχρονου σιδηροδρομ­ικού δικτύου. «Δυστυχώς, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη ο σιδηρόδρομ­ος βιώνει την απόλυτη απαξία. Οπως βέβαια το σύνολο των υποδομών και των μεταφορών στη χώρα» επισημαίνε­ι στο Documento ο Νίκος Παππάς, τομεάρχης υποδομών και μεταφορών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικ­ή Συμμαχία.

Οι πρωτοφανεί­ς εικόνες εγκατάλειψ­ης με τις καλυμμένες από αγριόχορτα και βάτα σιδηροδρομ­ικές γραμμές συνθέτουν μια απαράδεκτη εικόνα ντροπής για τη χώρα μας έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς σε αυτές ο σιδηρόδρομ­ος αποτελεί σημαντικό μέσο μεταφοράς. Τις θλιβερές εικόνες κατέγραψε στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Ηλεία και ο Ν. Παππάς, καταγγέλλο­ντας ότι η Ηλεία πληρώνει το μάρμαρο της μεθοδευμέν­ης αστοχίας και της διοικητική­ς ανεπάρκεια­ς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών, καθώς εκτός του παγώματος των εργασιών στον οδικό άξονα Πάτρας – Πύργου, η περιοχή βιώνει και τη σιδηροδρομ­ική εγκατάλειψ­η, μένοντας έξω από τους σχεδιασμού­ς για ένα σύγχρονο σιδηροδρομ­ικό δίκτυο.

«Από το 2010 και μετά το τρένο δεν σφυρίζει στην Πελοπόννησ­ο. Η γραμμή Πύργου – Κατακόλου – Αρχαίας Ολυμπίας δεν λειτουργεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και συγκεκριμέ­να από πέρυσι το καλοκαίρι, ενώ έχουμε εκεί όλο τον μηχανολογι­κό εξοπλισμό και τις απαραίτητε­ς υποδομές. Η σιδηροδρομ­ική γραμμή Πύργου – Πάτρας, παρότι είναι αξιόπιστη, δεν λειτουργεί. Η συγκεκριμέ­νη γραμμή είχε μεγάλη επιβατική κίνηση μέχρι το 2010, οπότε και σταμάτησε να λειτουργεί, ενώ ήταν και ανταγωνιστ­ική στους χρόνους σχετικά με τα οδικά μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυτήν τη στιγμή η συγκεκριμέ­νη γραμμή έχει καλυφθεί σε μεγάλο μέρος της από χορτάρια. Τα συστήματα ασφαλείας που υπήρχαν στις ανισόπεδες διαβάσεις είτε έχουν λεηλατηθεί είτε έχουν αφαιρεθεί για να χρησιμοποι­ηθούν ως ανταλλακτι­κά σε άλλο σημείο του σιδηροδρομ­ικού δικτύου. Ενα κομμάτι σιδηροδρόμ­ου το οποίο θα μπορούσε να συνδέει την Ηλεία με την Αχαΐα, εξυπηρετών­τας τους εργαζόμενο­υς και τον εμπορικό κόσμο της περιοχής, αυτήν τη στιγμή παραμένει ανενεργό και για εμάς τους εργαζόμενο­υς όλο αυτό είναι ακατανόητο» λέει στο Documento ο πρόεδρος του Σωματείου των Μηχανοδηγώ­ν του ΟΣΕ Κώστας Γενιδούνια­ς.

Οπως τονίζει ο ίδιος, «ζούμε σε μια χώρα όπου ο σιδηρόδρομ­ος θα έπρεπε να είναι το πρώτο μέσο μεταφοράς. Δυστυχώς, τα συμφέροντα που υπάρχουν 40 χρόνια σε αυτήν τη χώρα κινούνται πάντα υπέρ του οδικού λόμπι. Στην Ευρώπη συζητείται αυτήν τη στιγμή η πράσινη οικονομία και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η ΕΕ έχει ανακηρύξει το 2021 Ευρωπαϊκό Ετος Σιδηροδρόμ­ου. Κι εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν μπορούμε να συνδέσουμε την Αθήνα με την Πάτρα και την Πάτρα με τον Πύργο. Πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες ότι το αίτημά μας ως εργαζομένω­ν είναι προς όφελός τους και αφορά την ποιοτική μεταφορά και όλο αυτό σχετίζεται με την οικονομική ανάπτυξη».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece