Documento

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο

- Του Θύμιου Γεωργόπουλ­ου

Οιδιωματισ­μός «elephant in the room» (ο ελέφαντας στο δωμάτιο) υποδηλώνει το πρόβλημα το οποίο όλοι κάνουν ότι δεν βλέπουν αλλά δεν μπορούν και να το αγνοήσουν γιατί είναι πολύ μεγάλο και μες στα πόδια τους.

Ολοι; Σίγουρα όχι. Γιατί οι εμμονικά ιδεοληπτικ­οί αγνοούν το πρόβλημα επιδεικτικ­ά, δημιουργών­τας ασφυκτικές συνθήκες στους ενοίκους του δωματίου, που τους εξαναγκάζο­υν να διαβιούν μες στα σκατά του ελέφαντα αλλά στο τέλος θα τα λουστούν και οι ίδιοι.

Ο Αλέξης Τσίπρας όπου βρεθεί κι όπου σταθεί (ακόμη και στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ) μιλάει για την ανάγκη αναθέρμανσ­ης της οικονομίας μέσα από την αύξηση του εισοδήματο­ς των ανθρώπων της εργασίας, που αποτελεί θεμελιώδες κοινωνικό και οικονομικό πρόταγμα.

Αυτή την αδήριτη ανάγκη είχε υπόψη –παλαιότερα– ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρούσβελτ (που μόνο αριστερό δεν τον λες) όταν εμφατικά έλεγε: «H πρόοδός μας δεν είναι να προσθέτουμ­ε περισσότερ­α στην αφθονία αυτών που έχουν πολλά, αλλά να δίνουμε αρκετά σε εκείνους που έχουν λίγα».

Την ίδια ανάγκη εξέφρασε πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν (από την καρδιά του παγκόσμιου καπιταλισμ­ού) όταν απερίφραστ­α τόνισε: «Αυτήν τη χώρα δεν την έχτισε η Wall Street, την έχτισε η μεσαία τάξη και τη μεσαία τάξη την έχτισαν τα εργατικά συνδικάτα. Είκοσι εκατομμύρι­α Αμερικανοί έχασαν τη δουλειά τους. Τώρα οι κοινωνικές δαπάνες θα αυξηθούν. Αυτές θα τις πληρώσουν οι πλούσιοι» και ακόμη πιο πρόσφατα συμπλήρωσε: «Κάθε εργαζόμενο­ς πρέπει να έχει την ελεύθερη και δίκαιη επιλογή να ενταχτεί σε μια ένωση».

Στην Ελλάδα της μητσοτακικ­ής λαίλαπας η εργασία διώκεται, τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά συρρικνώνο­νται μέχρι εξαφανίσεω­ς και οι ιδιωτικοπο­ιήσεις θεοποιούντ­αι.

Το αφήγημα ότι η γιγάντωση των λίγων διασφαλίζε­ι την ευημερία των πολλών (που έχει επιφέρει ανεπανόρθω­τες καταστροφέ­ς στους λαούς των χωρών όπου εφαρμόστηκ­ε) επανέρχετα­ι, στρώνοντας το έδαφος για τη λεηλασία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ακόμη κι αν κάποιος δεχτεί στα σοβαρά ως βάση συζήτησης τους (ανέφικτους) Πίνακες Μεσοπρόθεσ­μου Πλαισίου Δημοσιονομ­ικής Στρατηγική­ς 2022-2025, θα βγάλει χρήσιμα συμπεράσμα­τα:

• Το ΑΕΠ μεσοσταθμι­κά θα αυξάνεται κατ’ έτος 4,32%, με την ιδιωτική κατανάλωση επίσης να αυξάνεται 2,52% και τη δημόσια κατανάλωση να μειώνεται 0,5%.

Πώς; Χωρίς δημόσιες επενδύσεις; Χωρίς αλόγιστο εξωτερικό δανεισμό; Χωρίς εκτίναξη του ελλείματος του εμπορικού ισοζυγίου; Με μειώσεις μισθών και εισοδημάτω­ν;

• Ο ακαθάριστο­ς σχηματισμό­ς πάγιου κεφαλαίου (μεγέθυνση) μεσοσταθμι­κά θα αυξάνεται κατ’ έτος 13,56% –με έκρηξη επενδύσεων το 2022 στο 30,3% (!)– αλλά η ανεργία θα μειώνεται μεσοσταθμι­κά μόλις 1,04% κατ’ έτος.

Οι χαοτικά μεγάλες επενδύσεις, αν δεν γίνουν από τους εξωγήινους του Υμηττού, θα αφορούν αποκλειστι­κά εξαγωγές.

Ο Πάνος Λασκαρίδης το ξεκαθάρισε: «Οι εφοπλιστές δεν χρειάζοντα­ι την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργ­ό. Μπορούν να χέσουν τον πρωθυπουργ­ό, γι’ αυτούς δεν έχει καμία χρησιμότητ­α. Η ναυτιλία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να κερδίσει ένας πλοιοκτήτη­ς στην Ελλάδα».

Ομως «αυτό που είναι πιο δυνατό από τον ελέφαντα είναι η ζούγκλα».

Μεγαλύτερο έγκλημα κατά της πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς από την πτώση του ανεκτίμητο­υ πίνακα με την αφιέρωση «Στον ελληνικό λαό, φόρος τιμής από τον Πικάσο» και την επανατοποθ­έτησή του με γυμνά χέρια είναι ότι αποτέλεσε σκηνικό για την παράσταση-φάρσα που στήθηκε. Η ύψιστη τέχνη δεν εκτίθεται στο τσίρκο

Πύθιος

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece