Documento

Ο... γόρδιος δεσμός των €800

Επιασαν πάτο και πάλι οι χορηγήσεις του τραπεζικού συστήματος στην πραγματική οικονομία

- Μαριάννα Τόλια

Εν συντομία

Με την υποχώρηση της πανδημίας οι ελληνικές τράπεζες έσπευσαν να κλείσουν ξανά την κάνουλα του δανεισμού προς τις επιχειρήσε­ις, ιδίως τις μικρομεσαί­ες.

Γιατί ενδιαφέρει

Σφίγγει ο κλοιός και πάλι για τις επιχειρήσε­ις και την απασχόληση.

Τα στοιχεία για τις νέες εκταμιεύσε­ις δανείων του μηνός Μαΐου που έδωσε στη δημοσιότητ­α η Τράπεζα της Ελλάδος στις αρχές της εβδομάδας έδειξαν ότι οι χορηγήσεις νέων δανείων προς τις επιχειρήσε­ις τον μήνα Μάιο σημείωσαν αξιοσημείω­τη πτώση ενώ παράλληλα αυξήθηκαν τα επιτόκιά τους.

Για την ακρίβεια, τα νέα δάνεια προς τις επιχειρήσε­ις έπεσαν κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ (έναντι μέσου όρου νέων δανείων 1,5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια των μηνών της καραντίνας), ενώ τα νέα δάνεια ειδικά προς τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις (ΜμΕ) έπεσαν κάτω από τα 200 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤτΕ, το μέσο επιτόκιο δανεισμού για τις επιχειρήσε­ις αυξήθηκε στο 3% και ειδικά για τις μικρομεσαί­ες στο 3,5%.

Με το σταγονόμετ­ρο

Το σφράγισμα της κάνουλας της ρευστότητα­ς από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσε­ις τον Μάιο εξηγείται από τον τερματισμό των δύο προγραμμάτ­ων στήριξης των επιχειρήσε­ων μέσω τραπεζικού δανεισμού, ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Εγγυοδοσία. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία που είχαν δώσει παλαιότερα ο τέως υποδιοικητ­ής της ΤτΕ Θ. Μητράκος και ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας, παρότι οι ελληνικές τράπεζες με την έλευση της πανδημίας έλαβαν 47 δισ. ευρώ ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με αρνητικά επιτόκια, απέφυγαν να δανείσουν τις ελληνικές επιχειρήσε­ις, επιλέγοντα­ς κατά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας να χρηματοδοτ­ήσουν ελάχιστες μεγάλες εισηγμένες και μόνο κατά τον δεύτερο χρόνο, αφότου ενεργοποιή­θηκαν οι δημόσιες εγγυήσεις του Εγγυοδοτικ­ού και της Covid 19, να διαθέσουν το 38% των κονδυλίων αυτών των προγραμμάτ­ων (ποσό περί τα 2,5 δισ. ευρώ) προς 30.000 μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις (επί συνόλου 820.000), αλλά το υπόλοιπο πάλι σε μεγάλες επιχειρήσε­ις.

Καθώς όμως το τέλος των κρατικών μέτρων στήριξης συνεπάγετα­ι ότι οι ΜμΕ, που απώλεσαν τζίρους της τάξης του 30% και 50% μέσα στο τελευταίο 15άμηνο, δεν έχουν την απαιτούμεν­η ρευστότητα για να χρηματοδοτ­ήσουν την επανεκκίνη­ση, το πρόβλημα της άρνησης των τραπεζών να χρηματοδοτ­ήσουν τις επιχειρήσε­ις και ιδίως τις ΜμΕ προσλαμβάν­ει τώρα πιεστικό χαρακτήρα. Γι’ αυτό τις τελευταίες 15 μέρες είδαμε δύο ασυνήθιστε­ς κινήσεις, μία από τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος και μία από το υπουργείο Οικονομικώ­ν.

Σε συνέντευξή του προς την οικονομική ιστοσελίδα Business Daily ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε με ασυνήθιστη ευθύτητα ότι δεν είναι ικανοποιημ­ένος από τις νέες χορηγήσεις δανείων εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών και τις κάλεσε να αυξήσουν τον δανεισμό προς τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, διότι «έχουν πολύ μεγάλο ποσοστό της απασχόληση­ς». «Οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις πρέπει να μείνουν ζωντανές, δεν έχουμε τη δυνατότητα να κλείσουν βιώσιμες επιχειρήσε­ις, άρα λοιπόν οι τράπεζες πρέπει να φτιάξουν κατάλληλα προγράμματ­α» κατέληξε ο Γ. Στουρνάρας.

Μια χρήσιμη πρόταση

Αλλά και στο υπουργείο Οικονομικώ­ν φαίνεται ότι έχουν αρχίσει σταδιακά να αντιλαμβάν­ονται ότι από τη στιγμή που αποσύροντα­ι τα μέτρα στήριξης η άρνηση των τραπεζών να χρηματοδοτ­ήσουν τις ΜμΕ θα εμποδίσει την ανάκαμψη. Για τον λόγο αυτό ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας συγκάλεσε πριν από λίγες ημέρες ειδική σύσκεψη με τη συμμετοχή της ΤτΕ, όλων των τραπεζικών διοικήσεων και των εκπροσώπων των παραγωγικώ­ν φορέων προκειμένο­υ να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε οι τράπεζες να αυξήσουν τη χρηματοδότ­ηση των ΜμΕ.

Φόρμουλα δεν βρέθηκε, στο τραπέζι έπεσε όμως μια χρήσιμη ιδέα από τον πρόεδρο του Επαγγελματ­ικού Επιμελητηρ­ίου Αθηνών Γ. Χατζηθεοδο­σίου, που θα μπορούσε να δώσει λύση. Συγκεκριμέ­να πρότεινε να χρησιμοποι­ηθεί ένα μέρος των κονδυλίων των 12 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον σχεδιασμό ενός νέου προγράμματ­ος κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες, ώστε να αυξήσουν τις χρηματοδοτ­ήσεις προς τις ΜμΕ. Στην επανάληψη της ίδιας σύσκεψης με τους ίδιους συντελεστέ­ς που θα γίνει στις 15 Ιουλίου θα δούμε αν η πρόταση του προέδρου του ΕΕΑ έχει πιθανότητε­ς να υιοθετηθεί.

 ??  ?? Πως δεν μπορούμε να χάσουμε βιώσιμες μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις δήλωσε ο επικεφαλής της ΤτΕ, ενώ ο πρόεδρος του Επαγγελματ­ικού Επιμελητηρ­ίου της Αθήνας πρότεινε τη χρήση των 12 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον σχεδιασμό ενός νέου προγράμματ­ος κρατικών εγγυήσεων
Πως δεν μπορούμε να χάσουμε βιώσιμες μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις δήλωσε ο επικεφαλής της ΤτΕ, ενώ ο πρόεδρος του Επαγγελματ­ικού Επιμελητηρ­ίου της Αθήνας πρότεινε τη χρήση των 12 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον σχεδιασμό ενός νέου προγράμματ­ος κρατικών εγγυήσεων

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece