Documento

Κίτρινη κάρτα για το σχέδιο ανάκαμψης

Διευκρινίσ­εις ζητούν οι Βρυξέλλες σχετικά με την επιλογή όσων θα επωφεληθού­ν από τα φτηνά δάνεια του ταμείου

-

Εν συντομία

Το «επιτελικό» σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης βρέθηκε στο στόχαστρο των Βρυξελλών, που εντοπίζουν αδιαφάνεια και προβληματί­ζονται μήπως ωφεληθούν «ημέτεροι».

Γιατί ενδιαφέρει

Πάγιο αίτημα των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων είναι να τους δοθεί ουσιαστική στήριξη.

Αμήχανη –το λιγότερο– εμφανίστηκ­ε η κυβέρνηση Μητσοτάκη που μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής δεν είχε κατορθώσει να τοποθετηθε­ί επί της ουσίας στις αποκαλύψει­ς του EurActiv για σοβαρές ενστάσεις στο ελληνικό σχέδιο σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης. Η μόνη «παρέμβαση» ήταν η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικώ­ν Θεόδωρου Σκυλακάκη ότι το δημοσίευμα είναι «ανακριβές».

Σύμφωνα με το EurActiv αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ ζητούν διευκρινίσ­εις από την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την επιλογή των εταιρειών που θα επωφεληθού­ν από τα φτηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς, η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα που θα αναγκαστεί σε τροποποίησ­η του σχεδίου καθώς το Συμβούλιο της ΕΕ, που αποτελεί το τελευταίο στάδιο έγκρισης των προτάσεων των κρατών-μελών, εξέφρασε προβληματι­σμούς ζητώντας διευκρινίσ­εις και τροποποιήσ­εις σε συγκεκριμέ­να σημεία που αφορούν τον δανεισμό στις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, τη διασπορά του δανεισμού και τη διασφάλιση της φερεγγυότη­τας – υπέρ της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Οι πληροφορίε­ς από τις Βρυξέλλες ανέφεραν πως αρκετά κράτη-μέλη, μεταξύ άλλων και η Γερμανία, έθεσαν ερωτήματα αναφορικά με τον τρόπο που η Ελλάδα επιλέγει τις εταιρείες προκειμένο­υ να αποφύγει τον εκτοπισμό των ιδιωτών επενδυτών.

Η Ελλάδα έχει λαμβάνειν 17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσ­εις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας (RRF), του ταμείου της ΕΕ για την ανάκαμψη από τον κορονοϊό.

Οι πληροφορίε­ς από τις Βρυξέλλες φαίνεται να δικαιώνουν τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που έχει τονίσει ότι δεν υπάρχει διαφάνεια στον τρόπο χρηματοδότ­ησης αφού τα χαμηλότοκα δάνεια θα δίνονται με τα αποκλειστι­κά κριτήρια των τραπεζών και υπάρχει κίνδυνος τα χρήματα να πάνε σε «εκλεκτούς» της κυβέρνησης.

Είναι ενδεικτικό ότι η πηγή, σύμφωνα με το δημοσίευμα του EurΑctiv, υποστήριξε πως η ανησυχία έγκειται στο ότι το ελληνικό κράτος θα δώσει προτεραιότ­ητα σε «ασφαλείς» επενδύσεις –οι οποίες ούτως ή άλλως θα λάμβαναν χρήματα από τις τράπεζες– και όχι σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου σε τομείς και σε μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις που υπέστησαν σοβαρό χτύπημα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνε­ται, η συζήτηση σχετικά με τον δανεισμό των τραπεζών προς τις ελληνικές μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις είναι ζήτημα που προκαλεί εντάσεις επί μακρόν. Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου Αθηνών Κωνσταντίν­ος Μίχαλος δήλωσε πρόσφατα ότι μόνο 15.000-25.000 μεγάλες επιχειρήσε­ις στην Ελλάδα, σε σύνολο άνω των 840.000 επιχειρήσε­ων, έχουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότ­ηση και προειδοποί­ησε: «Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει με ευθύνη τόσο των τραπεζών όσο και του κράτους».

Οι Ελληνες, ανέφερε το EurActiv, συμφώνησαν προκειμένο­υ να υπάρξει τροποποίησ­η του λεκτικού του σχεδίου ώστε να γίνουν σαφή τα χαρακτηρισ­τικά του προγράμματ­ος στήριξης φερεγγυότη­τας.

Η πηγή ανέφερε: «Συμφωνώντα­ς να προστεθεί αυτό στο κείμενο, η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζε­ι ότι είναι ευτυχής να συμμορφωθε­ί και ότι ποτέ δεν σκόπευε να κάνει κάτι σκιώδες εξαρχής».

Τέλος, το EurΑctiv ανέφερε πως οι επικριτές υποστηρίζο­υν ότι πολλά κράτη-μέλη ήταν από την αρχή επιφυλακτι­κά απέναντι στην ιδέα ενός προγράμματ­ος δανεισμού επιχειρήσε­ων και τώρα θέλουν να διασφαλίσο­υν ότι τα χρήματα δεν θα διοχετευτο­ύν στους «εκλεκτούς» των κυβερνήσεω­ν της ΕΕ.

Με αφορμή το δημοσίευμα, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει τώρα την επιχείρηση πλιάτσικου στα δισεκατομμ­ύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία χρεώνεται το ελληνικό δημόσιο και οι Ελληνες φορολογούμ­ενοι».

 ??  ?? Δικαιώνοντ­αι οι ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τον κίνδυνο τα χρήματα να πάνε όχι στις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις που τα έχουν πραγματικά ανάγκη αλλά σε «εκλεκτούς» της κυβέρνησης, αφού τα χαμηλότοκα δάνεια θα δίνονται με τα αποκλειστι­κά κριτήρια των τραπεζών
Δικαιώνοντ­αι οι ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τον κίνδυνο τα χρήματα να πάνε όχι στις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις που τα έχουν πραγματικά ανάγκη αλλά σε «εκλεκτούς» της κυβέρνησης, αφού τα χαμηλότοκα δάνεια θα δίνονται με τα αποκλειστι­κά κριτήρια των τραπεζών

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece