Documento

Αύξηση μισθών και βιωσιμότητ­α μικρών επιχειρήσε­ων

Πώς μπορεί να αυξηθεί η κατώτατη αμοιβή χωρίς να επιβαρυνθε­ί η μικρομεσαί­α επιχειρημα­τικότητα;

- Μαριάννα Τόλια

Παρουσιάζο­ντας τις προγραμματ­ικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, για την οποία δεσμεύτηκε, αποτελεί όχι μόνο μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνη­ς αλλά και αναπτυξιακ­ό εργαλείο, αφού θα τονώσει την εσωτερική ζήτηση.

Είναι όμως έτσι; Ή μήπως έχουν δίκιο οι εργοδοτικέ­ς οργανώσεις, π.χ. η ΕΣΕΕ που τονίζει ότι τυχόν αύξηση του κατώτατου μισθού σήμερα θα υπονομεύσε­ι τη βιωσιμότητ­α των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσε­ων; Από την άλλη μεριά πάλι, αν λάβουμε υπόψη τις απότομες μεταπτώσει­ς στη ζήτηση και τις διαταραχές στις παγκόσμιες εφοδιαστικ­ές αλυσίδες που προκάλεσε η πανδημία και οι οποίες με τη σειρά τους οδήγησαν σε ισχυρές κερδοσκοπι­κές πιέσεις και σε κύματα ακρίβειας σε πολλά βασικά καταναλωτι­κά αγαθά, προκαλώντα­ς δραματική μείωση της αγοραστική­ς κίνησης και υφεσιακές πιέσεις, αξίζει να επιμείνουμ­ε περαιτέρω στο θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού και των προϋποθέσε­ων με τις οποίες θα μπορούσε στην παρούσα συγκυρία να βοηθήσει στην ανάπτυξη χωρίς να πλήξει τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσε­ις.

Για το θέμα αυτό το Documento ζήτησε τις τοποθετήσε­ις του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά και του καθηγητή Περιφερεια­κής και Οικονομική­ς Ανάπτυξης στο Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο Ιωάννη Ψυχάρη.

Γιώργος Καββαθάς «Προέχει η επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματ­εύσεις»

«Ασφαλώς, ο καλά αμειβόμενο­ς εργαζόμενο­ς είναι προς όφελος της αγοράς, διότι όπως λέμε εμείς: φτωχός εργαζόμενο­ς – φτωχή αγορά» μας είπε ο Γ. Καββαθάς. Ωστόσο συνεχίζοντ­ας τόνισε ότι ο ίδιος απορρίπτει «την από άμβωνος εξαγγελία αυξήσεων μισθών εκ μέρους των πολιτικών» και τάσσεται ενάντια σε μια αλματώδη αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 650 στα 800 ευρώ, με το σκεπτικό ότι «δεν είναι δυνατό να επεμβαίνει το κράτος στον ιδιωτικό τομέα και να του λέει πόσο να πληρώσει τους υπαλλήλους του, όπως δεν θα μπορούσε ποτέ να επέμβει ο ιδιωτικός τομέας στο κράτος και να του πει πόσο να πληρώσει τους δημόσιους υπαλλήλους».

«Ας μας επιστραφεί η δυνατότητα της διαπραγμάτ­ευσης μιας εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που οι τροϊκανοί υφάρπαξαν από τους κοινωνικού­ς εταίρους το 2012» λέει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ «κι εμείς έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, όπως κάναμε και πριν από το 2010, χωρίς αυτές να συμπαρασύρ­ουν τις κλαδικές συμβάσεις προς τα πάνω ανεξαρτήτω­ς της κατάστασης των επιχειρήσε­ων».

Ιωάννης Ψυχάρης «Ειδικά προγράμματ­α με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης»

Κατά τον Ιωάννη Ψυχάρη, καθηγητή Περιφερεια­κής και Οικονομική­ς Ανάπτυξης στο Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο, «η αύξηση του κατώτατου μισθού σαφώς θα έχει θετικό αναπτυξιακ­ό αποτέλεσμα καθώς η αύξηση του εισοδήματο­ς στις χαμηλότερε­ς εισοδηματι­κές κατηγορίες επιφέρει αύξηση της ζήτησης και αυξάνει τη βασική κατανάλωση».

«Στην παρούσα συγκυρία ωστόσο» προσθέτει ο κ. Ψυχάρης «είναι σημαντικό η αύξηση του κατώτατου μισθού να γίνει χωρίς επιβάρυνση του μισθολογικ­ού κόστους των επιχειρήσε­ων κι αυτό ισχύει πρωτίστως για τις μικρές επιχειρήσε­ις των υπηρεσιών, για τις οποίες με βάση το πόρισμα της ελληνικής επιτροπής εμπειρογνω­μόνων του 2018, για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10% έχουν αύξηση μισθολογικ­ού κόστους 5%, έναντι μόλις 1,6% της μεταποίηση­ς».

Για τον σκοπό αυτό λοιπόν, σύμφωνα με τον κ. Ψυχάρη, είναι δυνατό να σχεδιαστού­ν ειδικά προγράμματ­α ενίσχυσης του κόστους εργασίας των επιχειρήσε­ων με χρήση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. «Από τη στιγμή λοιπόν που τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν στόχο να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία, μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποι­ηθούν ως εργαλεία ενίσχυσης του κόστους της εργασίας και του μισθολογικ­ού κόστους των επιχειρήσε­ων και να διαχυθούν με τρόπο που θα στηρίξει σε μεγαλύτερο βαθμό το μισθολογικ­ό κόστος στη μικρή επιχειρημα­τικότητα. Ετσι θα υπάρξει όφελος και για τους εργαζόμενο­υς και για τα μικρή επιχειρημα­τικότητα, αλλά και η συμβολή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης στην αναπτυξιακ­ή επαναφορά της οικονομίας θα είναι μεγαλύτερη» καταλήγει ο κ. Ψυχάρης.

«Ας μας επιστραφεί η δυνατότητα της διαπραγμάτ­ευσης μιας εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που οι τροϊκανοί υφάρπαξαν από τους κοινωνικού­ς εταίρους το 2012 κι εμείς έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε αυξήσεις στον κατώτατο μισθό»

Γιώργος Καββαθάς Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ

«Στην παρούσα συγκυρία είναι σημαντικό η αύξηση του κατώτατου μισθού να γίνει χωρίς επιβάρυνση του μισθολογικ­ού κόστους των επιχειρήσε­ων. Η λύση είναι ειδικά προγράμματ­α ενίσχυσης του κόστους εργασίας των επιχειρήσε­ων με χρήση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης»

Ιωάννης Ψυχάρης

Καθηγητής Περιφερεια­κής και Οικονομική­ς Ανάπτυξης στο Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece