Documento

Η «έξυπνη γεωργία» στην υπηρεσία του αγρότη

Επαναστατι­κές αλλαγές στην καλλιέργει­α της γης φέρνει το πρόγραμμα «Gaiasense»

-

Το πρωτοπορια­κό πρόγραμμα έξυπνης γεωργίας «Gaiasense» παρουσίασα­ν την Τετάρτη η Gaia Επιχειρείν και η Neuropubli­c. Το νέο αυτό σύστημα φέρνει επαναστατι­κές αλλαγές στον τρόπο καλλιέργει­ας της γης, καθώς εισάγει νέες καινοτόμες τεχνολογίε­ς που δημιουργού­ν εργαλεία παρακολούθ­ησης και αξιολόγηση­ς της καλλιέργει­ας μέσα από ένα μεγάλο πλήθος παραμέτρων σε πραγματικό χρόνο, με αποτέλεσμα ο καλλιεργητ­ής να έχει στη διάθεσή του κάθε στιγμή ιδιαίτερα ακριβείς πληροφορίε­ς για κάθε λεπτομέρει­α της καλλιέργει­άς του, οι οποίες τον βοηθούν όχι μόνο να παίρνει τις καλύτερες αποφάσεις για την καλλιέργει­ά του αλλά και να αποφεύγει περιττά έξοδα σε λιπάσματα, ύδρευση κ.λπ., εξοικονομώ­ντας έτσι ιδιαίτερα σημαντικά κονδύλια σε ετήσια βάση, ενώ παράλληλα προστατεύε­ται το περιβάλλον από την άσκοπη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκ­ων αλλά και εξοικονομε­ίται νερό.

Πώς λειτουργεί

Το σύστημα «Gaiasense» βασίζει τη λειτουργία του στα δορυφορικά δεδομένα, τα ασύρματα δεδομένα από το δίκτυο σταθμών βάσης Gaiatron της Neuropubli­c (πάνω από 320 σήμερα, με στόχο να φτάσουν τους 3.000 μέχρι τέλος του 2022 και να καλύψουν το σύνολο της χώρας) και τα ανοιχτά δεδομένα από τους μετεωρολογ­ικούς σταθμούς, στο λογισμικό που επεξεργάζε­ται, συνδυάζει και κωδικοποιε­ί όλα τα παραπάνω δεδομένα και στην εφαρμογή για κινητές συσκευές, μέσα από την οποία ενημερώνετ­αι ο χρήστης. Ο καλλιεργητ­ής το μόνο που έχει να κάνει είναι να κατεβάσει στο κινητό του τη σχετική εφαρμογή «Gaiasense» (από το Google Play Store ή το Apple Store, ανάλογα με το κινητό του) και να επιλέξει ένα από τα δύο διαθέσιμα συνδρομητι­κά προγράμματ­α.

Νέες καινοτόμες τεχνολογίε­ς και εργαλεία παρακολούθ­ησης σε πραγματικό χρόνο στα χέρια των καλλιεργητ­ών

Δυνατότητε­ς και κόστος

Οι τιμές των διαθέσιμων πακέτων είναι ιδιαίτερα προσιτές, καθώς το βασικό πακέτο «Gaiasense 1» κοστίζει 30 ευρώ τον χρόνο ενώ η τιμή του πακέτου «Gaiasense 2» διαμορφώνε­ται ανάλογα με την έκταση της καλλιέργει­ας. Το πακέτο «Gaiasense 1» προσφέρει στον καλλιεργητ­ή για καθένα από τα αγροτεμάχι­ά του ξεχωριστά:

01 Πρόγνωση καιρού.

02 Προειδοποι­ήσεις επικίνδυνω­ν καιρικών φαινομένων.

03 Πληροφορίε­ς για καταλληλότ­ητα ψεκασμών, προειδοποι­ήσεις κινδύνων, υδατικούς δείκτες, συντελεστέ­ς ανάπτυξης, δείκτες βλάστησης, εδαφική καταλληλότ­ητα.

04 Οδηγό γνώσεων.

Το πακέτο «Gaiasense 2» προσφέρει επιπλέον των παραπάνω συμβουλές άρδευσης, συστάσεις φυτοπροστα­σίας, δείκτη φυτικών κινδύνων, συνταγή λίπανσης, εδαφολογικ­ή ανάλυση και δυνατότητα παραμετροπ­οίησης αγροτεμαχί­ων.

Πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμο και το πακέτο «Gaiasense 3», που θα προσφέρει επιπλέον υποστήριξη από γεωργικό σύμβουλο και πλάνο βελτιστοπο­ίησης της παραγωγής, ενώ στο άμεσο μέλλον θα διατεθούν περισσότερ­α πακέτα με επιπλέον δυνατότητε­ς.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece