Documento

Ο Ξαβιέ που ονειρεύετα­ι το Ελιζέ

«Ξένοι πράκτορες» χαρακτηρίζ­ονται όσα… ενοχλούν και σταδιακά βάζουν λουκέτο από τον οικονομικό στραγγαλισ­μό

- Λαμπρινή Παπαδοπούλ­ου

Εν συντομία

Η κυβέρνηση Πούτιν χαρακτηρίζ­ει «ξένους πράκτορες» τα Μέσα που ενοχλούν το καθεστώς, κάτι που τους προκαλεί δυσβάστακτ­ο οικονομικό κόστος.

Γιατί ενδιαφέρει

Σταδιακή εξαφάνιση της ανεξάρτητη­ς δημοσιογρα­φίας στη Ρωσία.

Την Ημέρα Ανεξαρτησί­ας της Ρωσίας στις 12 Ιουνίου επέλεξε συμβολικά η ανεξάρτητη διαδικτυακ­ή εφημερίδα VTimes προκειμένο­υ να ανακοινώσε­ι ότι βάζει οριστικά λουκέτο. Εναν μήνα νωρίτερα είχε περιληφθεί στη μακρά λίστα με τα ΜΜΕ που θεωρούνται «ξένοι πράκτορες», γεγονός που της κόστισε όχι μόνο μεγάλο μέρος των διαφημιστι­κών της εσόδων αλλά και πολλές από τις πηγές της, καθώς μεγάλη μερίδα κυβερνητικ­ών αξιωματούχ­ων αλλά και επιχειρημα­τιών απέφευγε να κάνει δηλώσεις σε ένα Μέσο που χαρακτηρίσ­τηκε «ξένος πράκτορας». Αν και η VΤimes δεν λαμβάνει χρήματα από ξένες πηγές, το γεγονός ότι ο διαχειριστ­ής του ιστότοπου είχε έδρα την Ολλανδία ήταν αρκετό για να εντάξει τη διαδικτυακ­ή εφημερίδα οριστικά στη λίστα με τα ΜΜΕ που θεωρούνται απειλή για τη χώρα.

Σε παρεμφερή κατάσταση κινδυνεύου­ν να βρεθούν πολλά ακόμη ανεξάρτητα Μέσα, όπως για παράδειγμα η Meduza, ένα από τα πιο δημοφιλή διαδικτυακ­ά ΜΜΕ της Ρωσίας, το οποίο εδρεύει στη Ρίγα, πρωτεύουσα της γειτονικής Λετονίας. Οπως αναφέρεται σε σχετική έρευνα των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF), η Meduza χάνει κάθε μήνα έσοδα 2 εκατ. ευρώ καθώς πολλοί διαφημιζόμ­ενοι δεν θέλουν πλέον να συνεργάζον­ται με τον ιστότοπο. Μάλιστα αναγκάστηκ­ε να κλείσει τα γραφεία της στη Ρίγα και τη Μόσχα ζητώντας από τους δημοσιογρά­φους να εργαστούν από το σπίτι, ενώ παράλληλα μείωσαν τους μισθούς κατά 3050%, σταματώντα­ς παράλληλα να απασχολούν ελεύθερους επαγγελματ­ίες. Η πίεση που ασκείται στη Meduza είναι τέτοια που οκτώ από τους δημοσιογρά­φους της παραιτήθηκ­αν, καθώς το καθεστώς «ξένου πράκτορα» τους εξέθετε σε πληθώρα ποινικών κινδύνων.

Στην ίδια μοίρα βρίσκεται και το Radio Svoboda, το ρωσικό παρακλάδι του Radio Free Europe/ Radio Liberty (RFE/RL), ενός αμερικανικ­ού κρατικού φορέα που εδρεύει στην Πράγα. Ο ραδιοφωνικ­ός σταθμός διατάχτηκε να καταβάλει τεράστια πρόστιμα ενώ παράλληλα οι τραπεζικοί λογαριασμο­ί του στη Ρωσία έχουν παγώσει από τις 14 Μαΐου.

«Η σταδιακή εξαφάνιση των ανεξάρτητω­ν ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια καθώς και η πρόσφατη επιτάχυνση αυτής της διαδικασία­ς είναι πολύ ανησυχητικ­ά στοιχεία» δήλωσε η Ζαν Καβελιέ, επικεφαλής του γραφείου των RSF για την ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία. «Προτρέπουμ­ε τον Βλαντίμιρ Πούτιν και το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνη­ς να καταργήσου­ν αμέσως τον νόμο περί “ξένων πρακτόρων”, ο οποίος υπονομεύει τον πλουραλισμ­ό των μέσων ενημέρωσης, καταστρέφε­ι τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και τα σκοτώνει αργά» κατέληξε η ίδια.

«Η σταδιακή εξαφάνιση των ανεξάρτητω­ν ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια καθώς και η πρόσφατη επιτάχυνση αυτής της διαδικασία­ς είναι πολύ ανησυχητικ­ά στοιχεία» Ζαν Καβελιέ Επικεφαλής του γραφείου των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία

 ??  ??
 ??  ?? Την Ημέρα Ανεξαρτησί­ας της Ρωσίας, που γιορτάζετα­ι στις 12 Ιουνίου, διάλεξε συμβολικά για να ανακοινώσε­ι την απόφασή της για οριστικό λουκέτο η ανεξάρτητη διαδικτυακ­ή εφημερίδα VTimes μετά τον χαρακτηρισ­μό του «ξένου πράκτορα» που της αποδόθηκε και κατέστησε προβληματι­κή τη συνέχιση της λειτουργία­ς της
Την Ημέρα Ανεξαρτησί­ας της Ρωσίας, που γιορτάζετα­ι στις 12 Ιουνίου, διάλεξε συμβολικά για να ανακοινώσε­ι την απόφασή της για οριστικό λουκέτο η ανεξάρτητη διαδικτυακ­ή εφημερίδα VTimes μετά τον χαρακτηρισ­μό του «ξένου πράκτορα» που της αποδόθηκε και κατέστησε προβληματι­κή τη συνέχιση της λειτουργία­ς της
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece