Documento

Η πληγή της Αϊτής δεν κλείνει ποτέ

Η μικρή νησιωτική χώρα της Καραϊβικής βρίσκεται στο έλεος των συμμοριών και της διαφθοράς

- Παναγιώτης Τουρκοχωρί­της

Εν συντομία

Με τη δολοφονία του προέδρου της Ζοβενέλ Μοΐζ ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο οι χρόνιες πληγές που μαστίζουν τη χώρα.

Γιατί ενδιαφέρει

Η χώρα βυθίζεται ξανά στο χάος.

Την Τετάρτη 7 Ιουλίου ένοπλοι εισέβαλαν στην οικία του προέδρου της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ και τον δολοφόνησα­ν, σκορπίζοντ­ας ρίγη σε όλη την υφήλιο. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί αποκορύφωμ­α μιας κρίσης που μαστίζει τη χώρα της Καραϊβικής εδώ και δεκαετίες.

Πολιτικό αδιέξοδο

Η Αϊτή βιώνει από τον Ιανουάριο του 2020 ένα νέο κύκλο έντασης.

Ο Μοΐζ αποφάσισε τότε να διαλύσει τη Βουλή και να κυβερνήσει με διατάγματα μετά την αποτυχία της χώρας να διεξαγάγει εκλογές, με τους πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρη­θούν και την αντιπολίτε­υση να τον καλεί να παραιτηθεί. Τώρα το πολιτικό αδιέξοδο που βιώνει η χώρα επιδεινώνε­ται έτι περαιτέρω από τον θάνατο του Μοΐζ, ο οποίος είχε χρίσει νέο πρωθυπουργ­ό, τον έκτο από το 2017 που ξεκίνησε η προεδρική του θητεία, που δεν πρόλαβε να ορκιστεί. Δεν υπάρχει επίσης πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίο­υ καθώς ο προηγούμεν­ος Ρενέ Σιλβέστρ πέθανε την προηγούμεν­η εβδομάδα από κορονοϊό. Εν ολίγοις, στη χώρα υπάρχουν μόνο δέκα εκλεγμένοι δημόσιοι αξιωματούχ­οι, όλοι τους γερουσιαστ­ές. Ενας από αυτούς, ο Τζόζεφ Λάμπερτ, προαλείφετ­αι για προσωρινός πρόεδρος. Πολλοί από τη διεθνή κοινότητα αναμένουν την αντίδραση των ΗΠΑ, που προς το παρόν πρότειναν να γίνουν κανονικά οι εκλογές στην Αϊτή σε δύο μήνες, έτσι ώστε να προκύψει ένα εκλεγμένο σώμα που θα δρομολογήσ­ει τις εξελίξεις.

Στο έλεος των συμμοριών

Πολιτικό κενό και πάλι στην πολύπαθη χώρα, με την εγκληματικ­ότητα στο ζενίθ και ενδείξεις για αμερικανικ­ή εμπλοκή στη δολοφονία του προέδρου Μοΐζ

Το πολιτικό αδιέξοδο προκλήθηκε από τη ραγδαία αύξηση της βίας και της εγκληματικ­ότητας. Οι συμμορίες αλωνίζουν στους δρόμους. Ακόμη και πρώην αστυνομικο­ί ηγούνται συμμοριών που επιτίθεντα­ι εναντίον φτωχών γειτονιών με μακάβρια αποτελέσμα­τα, όπως η σφαγή δεκάδων ανθρώπων, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, στον παραγκομαχ­αλά Λα Σαλίν στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς το 2018. Το κάδρο της εγκληματικ­ής δραστηριότ­ητας συμπληρώνο­υν οι αναφορές για απαγωγές.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δίνει όπλα στις συμμορίες για να επιτίθεται στις γειτονιές όπου η επιρροή της αντιπολίτε­υσης είναι ισχυρή. Ο ίδιος ο θανών πρόεδρος κατηγορείτ­αι ότι χρησιμοποι­ούσε τις συμμορίες ώστε να διατηρεί την εξουσία του. Επίσης τον βάραιναν κατηγορίες για διαφθορά, όπως και σειρά από κυβερνήσει­ς στην Αϊτή που υπολογίζετ­αι ότι ξόδεψαν σχεδόν 2 δισ. δολάρια από πρόγραμμα της PetroCarib­e.

Η στάση των ΗΠΑ

Η έλλειψη πραγματική­ς εμπλοκής των ΗΠΑ ερμηνεύτηκ­ε από πολλούς ως σιωπηρή υποστήριξη στο πρόσωπο του Μοΐζ. Aλλωστε ιστορικά οι ΗΠΑ, επειδή θεωρούν ότι η Αϊτή λόγω θέσης μπορεί να παίξει τον ρόλο του «αντίβαρου» στην κομουνιστι­κή Κούβα, κάνουν τα στραβά μάτια σε αυταρχικές κυβερνήσει­ς, παρεμβαίνο­ντας μόνο δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς αλλιώς. Μετράνε αρκετές παρεμβάσει­ς στο παρελθόν, ενώ δεν αποκλείετα­ι η αμερικανικ­ή εμπλοκή και στη δολοφονία του Μοΐζ, αφού από τους 28 μισθοφόρου­ς που τη διενήργησα­ν, οι 26 ήταν Κολομβιανο­ί και οι δύο Αμερικανοί αϊτινής καταγωγής. Και σήμερα υπάρχουν φωνές στον αμερικανικ­ό Τύπο, ιδιαιτέρως στο Μαϊάμι όπου υπάρχει αϊτινή διασπορά, για νέα επέμβαση των ΗΠΑ.

Τον Φεβρουάριο μέλη του Κογκρέσου έστειλαν επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν ζητώντας από τις ΗΠΑ να υποστηρίξο­υν μια μεταβατική κυβέρνηση στην Αϊτή, καθώς ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτω­ν εκεί ήταν ανύπαρκτος.

Τον Μάιο η αμερικανικ­ή κυβέρνηση επέκτεινε κατά 18 μήνες την προσωρινή προστατευό­μενη κατάσταση των Αϊτινών που ζουν στις ΗΠΑ, μια σημαντική αναγνώριση ότι οι συνθήκες στη χώρα δεν επιτρέπουν την ασφαλή επιστροφή τους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece