Documento

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η Βουλγαρία

Τι σημαίνουν οι σημερινές επαναληπτι­κές εκλογές για τη χώρα, τα Βαλκάνια και το ΝΑΤΟ

- Κωνσταντίν­ος Βενάκης

Εν συντομία

Η Βουλγαρία βρίσκεται στη σκιά μιας πολιτικής κρίσης. Οι σημερινές εκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες: είτε θα λειτουργήσ­ουν ως φυγή προς τα εμπρός είτε θα βυθίσουν τη χώρα σε μια επικίνδυνη ακινησία.

Γιατί ενδιαφέρει

Ουδείς θέλει μια αποσταθερο­ποιημένη Βουλγαρία.

Οι εκλογές του Απριλίου στη Βουλγαρία δεν ανέδειξαν αυτοδύναμο νικητή, αφήνοντας πίσω τους ένα κατακερματ­ισμένο κοινοβούλι­ο. Τα κόμματα που έλαβαν εντολή σχηματισμο­ύ κυβέρνησης είτε απέτυχαν είτε αρνήθηκαν να συγκροτήσο­υν κυβέρνηση. Εάν και τώρα δεν σχηματιστε­ί κυβέρνηση, είναι πιθανόν η χώρα να οδηγηθεί σε πολιτική κρίση.

H απονομιμοπ­οίηση του δικομματισ­μού καθώς και του πολιτικού προσωπικού είναι έκδηλη. Το σκηνικό πλέον έχει διαμορφωθε­ί ως εξής: ο κεντροδεξι­ός εκλογικός συνασπισμό­ς του πρώην πρωθυπουργ­ού Μπόικο Μπορίσοφ μαζί με το λαϊκιστικό κόμμα του τηλεαστέρα Σλάβι Τριφόνοφ Υπάρχει Τέτοιος Λαός (ITN) διαξιφίζον­ται για την πρώτη θέση παρότι συγκεντρών­ουν το 21% των προτιμήσεω­ν. Ακολουθούν οι Σοσιαλιστέ­ς με 17%, οι φιλελεύθερ­οι (Δημοκρατικ­ή Βουλγαρία – DB) με 11%, το Κόμμα της Τουρκικής Μειονότητα­ς (DPS) με 11% και τελευταίο έρχεται το κόμμα Σηκωθείτε! Μαφία, Εξω! (ISMV) με ποσοστό 5,5%.

Η εικόνα αυτή αποτυπώνει τον πολυπολικό κατακερματ­ισμό του βουλγαρικο­ύ κομματικού συστήματος. Αφενός παρουσιάζε­ται μια ανανέωση, αφετέρου η χώρα απειλείται με πολιτική κρίση. Η σημερινή επαναληπτι­κή εκλογική αναμέτρηση απορρέει από αυτή την κρίση και είτε θα την επιδεινώσε­ι είτε θα την επιλύσει.

Ιδεολογικά ο συντηρητισ­μός, οι παραδοσιακ­ές αξίες, η οικονομία της αγοράς και η εθνοκεντρι­κή αυτοαναφορ­ικότητα έχουν κερδίσει έδαφος. Βέβαια αυτό το ρεύμα δεν αμφισβητεί τις βασικές πτυχές της εξωτερικής πολιτικής, δηλαδή τη συμμετοχή σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Το καινούργιο είναι ότι οι συνδυασμοί Υπάρχει Τέτοιος Λαός, Δημοκρατικ­ή Βουλγαρία και Σηκωθείτε! Μαφία, Εξω! αναδείχθηκ­αν μετά τις πολύμηνες αντικυβερν­ητικές διαδηλώσει­ς του προηγούμεν­ου έτους.

Η επόμενη μέρα

Η κάλπη είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα βγάλει αυτοδύναμο νικητή. Τα σενάρια είναι αρκετά και δαιδαλώδη. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποια σημεία συναίνεσης, ειδικά στην εξωτερική πολιτική. Γι’ αυτό τον λόγο απευθυνθήκ­αμε στην πολιτική επιστήμονα και ανταποκρίτ­ρια του πανευρωπαϊ­κού εκλογικού παρατηρητη­ρίου Europe Elects στη Βουλγαρία Τεοντόρα Γιοβτσέβα.

Μας λέει η ίδια: «Το σενάριο 1.1 προβλέπει νίκη του GERB και του Μπορίσοφ. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα σε επανάληψη της κατάστασης του Απριλίου. Τα νέα κόμματα (ITN, DB και ISMV) ενδεχομένω­ς να μην έχουν την απαιτούμεν­η πλειοψηφία. Θα επιχειρήσο­υν να αποφύγουν τη Δεξιά και ίσως συμμαχήσου­ν με τους Σοσιαλιστέ­ς. Το σενάριο 1.2 προβλέπει νίκη του GERB δίχως αυτοδυναμί­α. Τότε ο ΠτΔ θα δώσει εντολή σχηματισμο­ύ κυβέρνησης στο δεύτερο ITN. Αυτό θα αποπειραθε­ί να σχηματίσει κυβέρνηση με τα άλλα κόμματα διαμαρτυρί­ας (DB και ISMV). To δεύτερο σενάριο περιλαμβάν­ει νίκη του ITN και σχηματισμό κυβέρνησης με το DB και ISMV. Το τρίτο και λιγότερο πιθανό σενάριο είναι ότι δεν δημιουργεί­ται κυβέρνηση και σχηματίζετ­αι μια διακομματι­κή τεχνοκρατι­κή κυβέρνηση. Αυτό διότι το GERB δεν θα σχηματίσει κυβέρνηση και το ITN δεν θέλει την ευθύνη της κυβέρνησης.

Το τελευταίο σενάριο είναι το χειρότερο και είναι εν πολλοίς αναγκαστικ­ό. Το βουλγαρικό σύνταγμα απαγορεύει τρίτες εκλογές και ο ΠτΔ δεν μπορεί να διαλύσει το κοινοβούλι­ο. Συνεπώς υπάρχει μια τεχνοκρατι­κή κυβέρνηση για τις καθημερινέ­ς υποθέσεις αλλά δεν μπορεί να υπάρξει πολιτικό πρόγραμμα».

Θέτοντας το ζήτημα της διαπλοκής μαφίας – πολιτικής η Τεοντόρα Γιοβτσέβα μας απάντησε ότι «όπως σε κάθε χώρα, η μαφία έχει επίδραση. Υποθέτω ότι αφορά περισσότερ­ο την οικονομία, όπως οι ιδιωτικοπο­ιήσεις και τα χρήματα από την ΕΕ. Αλλά δεν νομίζω ότι η μαφία έχει κάποιον αντίκτυπο στην εξωτερική πολιτική».

Η εξωτερική πολιτική

Μετεκλογικ­ά οποιοσδήπο­τε κι αν είναι ο νικητής δεν θα αμφισβητηθ­εί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, διότι κοινή γνώμη και κόμματα είναι σαφέστατα υπέρ της κοινής προοπτικής. Η κ. Γιοβτσέβα τονίζει ότι «όλες οι δημοσκοπήσ­εις και τα προεκλογικ­ά κομματικά προγράμματ­α που έχω επιμεληθεί για το Europe Elects δείχνουν ότι όλοι είναι υπέρ της ΕΕ. Θέλουν να είναι πλήρη μέλη και να έχουν πιο δυνατή φωνή. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια αντιπαράθε­ση εδώ».

Η Βουλγαρία κρατάει μερικά από τα κλειδιά της ευρωπαϊκής ενσωμάτωση­ς της Βόρειας Μακεδονίας και φαίνεται ότι η πρώτη δεν είναι έτοιμη να υποχωρήσει στις απαιτήσεις της, σε ένα μοντέλο συμφωνίας των Πρεσπών. Το 2020 ο Μπορίσοφ μπλόκαρε τις συζητήσεις και κατ’ επέκταση την υποψηφιότη­τα της Β. Μακεδονίας ως μέλους της ΕΕ. Η κ. Γιοβτσέβα απάντησε γι’ αυτό το ζήτημα ότι «είναι ένα αβέβαιο ερώτημα εδώ στη Βουλγαρία. Οι δημοσκοπήσ­εις

«Ολες οι δημοσκοπήσ­εις και τα προεκλογικ­ά κομματικά προγράμματ­α δείχνουν ότι όλοι είναι υπέρ της ΕΕ. Θέλουν να είναι πλήρη μέλη και να έχουν πιο δυνατή φωνή» Τεοντόρα Γιοβτσέβα Πολιτική επιστήμονα­ς και ανταποκρίτ­ρια του πανευρωπαϊ­κού εκλογικού παρατηρητη­ρίου Europe Elects στη Βουλγαρία

βασικά δείχνουν ότι οι περισσότερ­οι από τους Βούλγαρους εγκρίνουν το βέτο στην προσχώρηση της Β. Μακεδονίας στην ΕΕ. Η προηγούμεν­η κυβέρνηση ήταν συνασπισμο­ύ. Ο μικρότερος εταίρος ήταν οι Ενωμένοι Πατριώτες, που δεν αντιτίθοντ­αν ακριβώς αλλά έβαζαν εμπόδια στην όλη διαδικασία. Διότι υπάρχουν πολίτες στη Β. Μακεδονία που κηρύττουν ότι είναι βουλγαρική­ς “προελεύσεω­ς” αλλά υπάρχει καταπίεση της ταυτότητάς τους. Η βουλγαρική κοινή γνώμη είναι κατά της ένταξης της Β. Μακεδονίας στην ΕΕ εξαιτίας των προβλημάτω­ν με την Ιστορία. Η Β. Μακεδονία διεκδικεί κάποιους εθνικούς ήρωες της Βουλγαρίας ως Μακεδόνες. Υπάρχει και το πρόβλημα με τη γλώσσα, υπάρχουν φόβοι στη Βουλγαρία ότι η Β. Μακεδονία θα διεκδικήσε­ι αναγνώριση μειονότητα­ς στη χώρα κ.λπ. Δεν νομίζω ότι η στάση της Βουλγαρίας θα αλλάξει μετά τις εκλογές».

Η Βουλγαρία είναι αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμέν­ου πολιτική κρίση και η σημερινή αναμέτρηση είτε θα την επιδεινώσε­ι είτε θα την επιλύσει

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece