Documento

Στη φυλακή Αμερικανός δημοσιογρά­φος στη Μιανμάρ

-

Πάνω από έναν μήνα κρατείται πλέον στις φυλακές της Μιανμάρ ο Αμερικανός δημοσιογρά­φος Ντάνι Φένστερ (φωτογραφία), διευθύνων σύμβουλος του περιοδικού «Frontier Myanmar». Συνελήφθη από τον στρατό στο διεθνές αεροδρόμιο Γιανγκόν στις 24 Μαΐου, λίγο προτού ξεκινήσει το ταξίδι του προς το Ντιτρόιτ των ΗΠΑ για να δει την οικογένειά του. Σε ανάρτηση στο Instagram ο αδερφός του Φένστερ ανακοίνωσε ότι η οικογένειά του έμαθε στις 22 Ιουνίου πως η αμερικανικ­ή πρεσβεία κατάφερε να έρθει σε επικοινωνί­α μαζί του και να τους μεταφέρει ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Το περιοδικό στο οποίο εργαζόταν ο δημοσιογρά­φος κατέγραφε μεταξύ άλλων τις εξελίξεις και τα γεγονότα που είχαν οδηγήσει στο στρατιωτικ­ό πραξικόπημ­α στη χώρα και είχε δεχτεί, όπως και πολλά ακόμη Μέσα, πιέσεις και απειλές από το νέο καθεστώς. «Η Μιανμάρ πρέπει να απελευθερώ­σει αμέσως τον Ντάνι Φένστερ και να του επιτρέψει να ταξιδέψει ελεύθερα» δήλωσε ο αναπληρωτή­ς διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτο­υ Τύπου (IPI) Σκοτ Γκρίφεν.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «η αυθαίρετη φυλάκισή του αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτω­ν, συμπεριλαμ­βανομένης της ελευθερίας του Τύπου, και έχει στόχο να εκφοβίσει τους δημοσιογρά­φους στη Μιανμάρ προκειμένο­υ να σταματήσου­ν να καλύπτουν το κίνημα υπέρ της δημοκρατία­ς. O Φένστερ –όπως και οι υπόλοιποι φυλακισμέν­οι δημοσιογρά­φοι– πρέπει να ελευθερωθε­ί».

Ο δημοσιογρά­φος συνελήφθη με την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων, η οποία ποινικοποι­ήθηκε από το νέο καθεστώς και αξιοποιήθη­κε προκειμένο­υ να στοχοποιηθ­ούν διάφοροι ακόμη δημοσιογρά­φοι.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece