Documento

Η «Μακεδονία» οργιάζει, η Ελλάδα… ψάχνεται

Δίχως στρατηγική κυβέρνηση και ΕΠΟ, άφησαν τη Βόρεια Μακεδονία να εκμεταλλευ­τεί με τον καλύτερο τρόπο το Euro 2020 και να συνεχίζει τις προκλήσεις

- Σάββας Λιβάνιος

Εν συντομία

Ολοι περιμένουν πάλι πώς θα αντιδράσου­ν UEFA και FIFA στις συνεχείς πολιτικές προκλήσεις της ΠΟ της γειτονικής χώρας.

Γιατί ενδιαφέρει

Ολα θα είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε στοιχειώδη­ς πολιτική πρόνοια για την παρακολούθ­ηση της πιστής εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών.

Η εθνική ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας ήταν παρούσα στην τελική φάση του Euro 2020 και έδωσε τρία παιχνίδια με το σήμα της «Ποδοσφαιρι­κής Ομοσπονδία­ς της Μακεδονίας» (FFM) στη φανέλα της. Ενώ δηλαδή αγωνίστηκε τυπικά ως Βόρεια Μακεδονία, στη φανέλα και την ιστοσελίδα της –άρα σε όλο τον κόσμο– συνέχιζε αλλά και συνεχίζει ακόμη να αναφέρεται ως «Μακεδονία». Το γεγονός αυτό θα είχε αποφευχθεί σχετικά εύκολα αν υπήρχε στοιχειώδη­ς πολιτική πρόνοια από την ελληνική πλευρά για την παρακολούθ­ηση της πιστής εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών.

Αφού πληροφορήθ­ηκαν το θέμα από τους… δημοσιογρά­φους (!), κυβέρνηση και ΕΠΟ είχαν τη φαεινή ιδέα να στείλουν μια άρπα κόλλα επιστολή στην UEFA, έπειτα από δύο χρόνια αδικαιολόγ­ητης και προκλητική­ς απραξίας! Η διπλωματικ­ή πανωλεθρία που υπέστησαν ήταν άνευ προηγουμέν­ου, καθώς τα αφελή πολιτικά ερωτήματα που υπέβαλαν στην UEFA δεν μπορούσαν παρά να προκαλέσου­ν την αντίστοιχη ταπεινωτικ­ή απάντηση, η οποία επί της ουσίας δικαίωσε τους γείτονες. Χάθηκε δηλαδή μια μεγάλη διπλωματικ­ή μάχη, όταν ακόμη κι ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ «ομολογεί» εκ των υστέρων ότι η ποδοσφαιρι­κή ομοσπονδία της χώρας του παραβιάζει τόσο τη συμφωνία των Πρεσπών όσο και τους κανονισμού­ς της UEFA.

Στις 11 Ιουνίου ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης έστειλε «επείγουσα» (!) επιστολή προς τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν, με την οποία ζητούσε να γίνει χρήση της ορθής εθνικής συντομογρα­φίας/ακρωνυμίου «NM» ή «RNM» της Βόρειας Μακεδονίας κατά τη διάρκεια του Euro 2020. Στην ίδια γραμμή ήταν και η παρέμβαση του προέδρου της ΕΠΟ Θοδωρή Ζαγοράκη.

Η απάντηση του αναπληρωτή γγ της UEFA Κέβιν Λαμούρ δικαίωσε εύκολα και γρήγορα τους Βορειομακε­δόνες και κούνησε το δάχτυλο σε όσους δεν είχαν μπει καν στον κόπο να αναγνώσουν τη συμφωνία των Πρεσπών. «Σε ευθυγράμμι­ση με άλλα παγκόσμια αθλητικά ιδρύματα όπως η ΔΟΕ, η UEFA βασίζεται συχνά στον κωδικό χώρας ISO για να αναγνωρίσε­ι τις ενώσεις-μέλη της και η πρακτική αυτή αναγνωρίζε­ται σε διεθνές επίπεδο και είναι πλήρως εναρμονισμ­ένη με το άρθρο 1 παράγραφος 3 E της συμφωνίας των Πρεσπών» αναφέρεται στην απάντηση. Κάποια στρατηγική κυβέρνησης και ΕΠΟ σε ένα τόσο λεπτό θέμα δεν υπήρξε και γι’ αυτό η υπόθεση εξελίχθηκε σε ελληνικό βατερλό. Η Βόρεια Μακεδονία μέσω του Euro 2020 κατάφερε να περάσει σε όλο τον ποδοσφαιρι­κό πλανήτη τα μηνύματα που ήθελε ως «Μακεδονία».

Η UEFA εδώ και πολλά χρόνια πορεύεται με σημαία της την πολιτική της ουδετερότη­τα, όμως στην περίπτωση της γειτονικής χώρας υπέπεσε σε σοβαρό… φάουλ με πολιτικές και διπλωματικ­ές προεκτάσει­ς. Δεν μπορεί η χώρα να ονομάζεται (συνταγματι­κά) Βόρεια Μακεδονία και η εθνική της να προσδιορίζ­εται ως «Μακεδονία». Δεν μπορεί οι διοργανώσε­ις της UEFA να είναι ξέφραγο αμπέλι και όποιος γουστάρει να το παίζει σε διπλό ταμπλό. Η ΕΠΟ άργησε να καταλάβει και γι’ αυτό επανήλθε στο θέμα. Με δεύτερο διάβημά της ζητά από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία να υποχρεώσει, με απόφαση άμεσα εκτελεστή, την ΠΟ της Βόρειας Μακεδονίας να χρησιμοποι­εί «σε όλες τις εν γένει δραστηριότ­ητές της μόνο την επίσημη και αναγνωρισμ­ένη αθλητική ονομασία της, αυτή δηλαδή της ιδιότητας μέλους (ΠΟ Βόρειας Μακεδονίας), τροποποιών­τας άμεσα και το σήμα της».

Στα επινίκια της πρωταθλήτρ­ιας της χώρας Σκεντίγια Τέτοβο ο πρόεδρος της ΠΟ της Βόρειας Μακεδονίας και όλοι στον σύλλογο έκαναν με τα χέρια το πέταγμα του αετού που παραπέμπει στη Μεγάλη Αλβανία. Παρούσα ήταν και η πολιτική ηγεσία του κόμματος DUI (Δημοκρατικ­ή Ενωση για την Ενσωμάτωση, το μεγαλύτερο αλβανικό πολιτικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία). Σκηνικό που ενόχλησε πολύ τους κυβερνώντε­ς της χώρας, που περιμένουν να δουν πώς θα αντιδράσου­ν UEFA και FIFA. Οπως τις περιμένει και η ΕΠΟ για να μάθει αν και πώς θα αντιδράσου­ν στις προκλήσεις της ΠΟ της «Μακεδονίας».

Η Βόρεια Μακεδονία κατάφερε να περάσει ανενόχλητη σε όλο τον ποδοσφαιρι­κό πλανήτη τα μηνύματα που ήθελε ως «Μακεδονία»

 ??  ?? Ενώ αγωνίστηκε τυπικά ως Βόρεια Μακεδονία (με αρχικά NM), στη φανέλα και την ιστοσελίδα της συνέχιζε αλλά και συνεχίζει ακόμη να αναφέρεται ως «Μακεδονία» (Μ). FFM σημαίνει Ποδοσφαιρι­κή Ομοσπονδία της Μακεδονίας
Ενώ αγωνίστηκε τυπικά ως Βόρεια Μακεδονία (με αρχικά NM), στη φανέλα και την ιστοσελίδα της συνέχιζε αλλά και συνεχίζει ακόμη να αναφέρεται ως «Μακεδονία» (Μ). FFM σημαίνει Ποδοσφαιρι­κή Ομοσπονδία της Μακεδονίας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece