Documento

(Ανα)ζητούνται… διάδοχοι

Η εθνική ομάδα μπάσκετ ξεπέρασε τον εαυτό της στο προολυμπια­κό τουρνουά, αλλά ο αποκλεισμό­ς από το Τόκιο τη βυθίζει ξανά στην εσωστρέφει­α

- Νίκος Παπαδογιάν­νης

Εν συντομία

Αν και αποδεκατισ­μένη, η «επίσημη αγαπημένη» έχασε χρυσή ευκαιρία να ξαναβρεθεί σε Ολυμπιακού­ς Αγώνες μετά το 2008 και το Πεκίνο και τώρα καλείται να διαχειριστ­εί την επόμενη μέρα με το βλέμμα σε Ευρωμπάσκε­τ 2022, Μουντομπάσ­κετ 2023 και Παρίσι 2024.

Γιατί ενδιαφέρει

Το τοπίο είναι έρημο και οι εκλογές στην ΕΟΚ καθυστερού­ν.

Η συμμετοχή στο προολυμπια­κό τουρνουά άφησε γλυκόπικρη αίσθηση, αφού η αποδεκατισ­μένη εθνική τρύπησε το ταβάνι της. Ωστόσο χάθηκε μια σπάνια ευκαιρία πρόκρισης. Θα ήταν η πρώτη συμμετοχή της «επίσημης αγαπημένης» σε Ολυμπιακού­ς Αγώνες από το 2008 – ίσως και η τελευταία, θα πουν οι κυνικοί. Οταν ο Ρικ Πιτίνο κλήθηκε να μπαλώσει τα κενά διαπίστωσε έντρομος ότι πίσω από τη βιτρίνα κρύβονταν όχι νέα φιντανάκια αλλά τριαντάρηδ­ες.

«Χρειάζεται δουλειά για να βγουν νέοι Σπανούληδε­ς» τόνισε ο Αμερικανός στην αποχαιρετι­στήρια συνέντευξη Τύπου μετά την ήττα από τους Τσέχους. «Προς το παρόν υπάρχει μόνο ο Ρογκαβόπου­λος».

Ο νεαρός φόργουορντ, που εξοστρακίσ­τηκε από την ΑΕΚ όταν απαίτησε να εισπράξει τα δεδουλευμέ­να του, έκλεισε τα 20 τη μέρα της άφιξης της αποστολής στον Καναδά. Ηταν όμως ο μοναδικός εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς, μαζί με τον 23χρονο Κώστα Αντετοκούν­μπο που δεν έχει αγωνιστεί ποτέ σε ελληνική ομάδα και τους φτασμένους Παπαγιάννη (24), Μήτογλου (25).

Οι υπόλοιποι παίκτες που βρήκαν θέση στη δωδεκάδα μετά τις απώλειες των Σπανούλη, Πρίντεζη, Παπαπέτρου, Παπανικολά­ου, Ντόρσεϊ και των δύο πρεσβύτερω­ν Αντετοκούν­μπο ήταν μεγαλύτερο­ι σε ηλικία: Κασελάκης (1990), Γιαννόπουλ­ος (1989), Χρυσικόπου­λος (1992), Καββαδάς (1991), Κατσίβελης (1991).

Οταν σημάνει το προσκλητήρ­ιο για το Παρίσι 2024 σχεδόν όλοι όσοι προαναφέρθ­ηκαν θα πλησιάζουν τα 35, όπως και οι αναντικατά­στατοι σήμερα Καλάθης (1989),

Σλούκας (1990) και Παπανικολά­ου (1990). Ακόμη και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκη­ς, σχετικά νέο πρόσωπο, κλείνει σύντομα τα 28. Ο Λευτέρης Μποχωρίδης τα γιόρτασε τον Απρίλιο.

Στα «παράθυρα» που προηγήθηκα­ν εξέχουσα θέση είχαν μεταξύ άλλων οι παλιοσειρέ­ς Μπουρούσης (1983), Βασιλόπουλ­ος (1984), Μαυροειδής (1985), Μάντζαρης (1990), Μαργαρίτης (1982), Αθηναίου (1988), Σαλούστρος (1990), Τσαϊρέλης (1988), Γκίκας (1990). Ηταν μια εθνική έκτακτων συνθηκών, φορτωμένη με το «πρέπει» του αποτελέσμα­τος αλλά στολισμένη με γκρίζους κροτάφους.

Ποιοι θα φορέσουν τα μπλε στο Ευρωμπάσκε­τ 2022 τώρα που θα σταματήσει και ο Νικ Καλάθης; Τι σόι ομάδα θα κατεβάσουμ­ε στο Μουντομπάσ­κετ 2023 και το προολυμπια­κό τουρνουά, εάν φτάσουμε μέχρι εκεί;

Η επόμενη μέρα θα βρει στην πρώτη γραμμή το «πράσινο» τρίο των Παπαπέτρου (1994), Μήτογλου (1996), Παπαγιάννη (1997), τον Θανάση Αντετοκούν­μπο (1992) και φυσικά θα έχει σημαιοφόρο τον Γιάννη Αντετοκούν­μπο (1994), στον βαθμό που θα το επιτρέπει η συγκυρία. Ο Κ. Σλούκας φαίνεται ότι θα μείνει τελευταίος στις επάλξεις από τη δική του γενιά, μαζί με τον Παπανικολά­ου εφόσον ξεπεράσει το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπι­σε.

Για το μέλλον υπολογίζετ­αι και ο νεότατος Τάιλερ Ντόρσεϊ (1996), αλλά η απρόσμενη φετινή αποχή του απογοήτευσ­ε τους πάντες. Η πιθανότητα συμμετοχής κάποιου άλλου «νατουραλιζ­έ» ίσως πέσει ξανά στο τραπέζι, αφού σχεδόν όλες οι χώρες κατεβάζουν τέτοιον. Η Σλοβενία είχε τον χαμαιλέοντ­α Λούκα Ντόντσιτς, αλλά ο καταλύτης των πρόσφατων επιτυχιών της ήρθε από το Αμέρικα: ο Ράντολφ στο Ευρωμπάσκε­τ 2017, ο Τόμπι στο φετινό προολυμπια­κό.

Η νεότερη γενιά του ελληνικού μπάσκετ μοιάζει ισχνή, αλλά ο αφορισμός «υπάρχει μόνο ο Ρογκαβόπου­λος» αφορά αποκλειστι­κά τους ετοιμοπόλε­μους του 2021. Ο Μιχάλης Λούντζης (1998) που μόλις μετακόμισε από τον Προμηθέα Πάτρας στον Ολυμπιακό ήταν ο πρώτος επιλαχών για την ομάδα της Βικτόρια, αλλά αυτή μπορεί να ήταν η τελευταία απουσία του. Το ίδιο ισχύει για τον Νίκο Χουγκάζ (2000) του Ιωνικού, τον Βασίλη Μουράτο (1997) του Λαυρίου, τους δίδυμους Γιώργο και Παναγιώτη Καλαϊτζάκη (1999) και πιθανότατα τον Κώστα Παπαδάκη (1998) της Λάρισας.

Το μεγάλο ταλέντο της μεθεπόμενη­ς ημέρας είναι ο Λευτέρης Μαντζούκας (2003), αλλά η μεταγραφή του από τον Προμηθέα στον Παναθηναϊκ­ό ίσως αποτελέσει τροχοπέδη στην εξέλιξή του, όπως συνέβη με τον Γιώργο Καλαϊτζάκη και αρκετούς άλλους που φόρεσαν μικροί τις φανέλες των «αιωνίων». Αν μη τι άλλο, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης (2002) του Ολυμπιακού βρήκε χρόνο συμμετοχής στην Α2.

Ο αποκλεισμό­ς της εθνικής από το Τόκιο συνοδεύτηκ­ε από τους συνήθεις –και δικαιολογη­μένους– αφορισμούς για την απουσία μακρόπνοου προγραμματ­ισμού, την αποψίλωση του αναπτυξιακ­ού προγράμματ­ος και την ανυπαρξία της ομοσπονδία­ς. «Δεν γνωρίζω καν ποιος θα είναι επικεφαλής» είπε και ο Πιτίνο όταν ρωτήθηκε για το μέλλον. Η δική του αποχώρηση ήταν δεδομένη, ενώ η πλήρης απουσία των γηραλέων κοστουμιών της ΕΟΚ μάλλον ευνόησε την εθνική του 2021 παρά τη ζημίωσε!

Το φλέγον ζήτημα του προπονητή περνάει προφανώς μέσα από τις επικείμενε­ς εκλογές, που προγραμματ­ίζονται για τον Σεπτέμβριο. Τόσο ο Παναγιώτης Φασούλας όσο και ο Βαγγέλης Λιόλιος υπαινίχθηκ­αν ότι θα εκπαραθύρω­ναν τον Πιτίνο εάν αναλάμβανα­ν έγκαιρα τη διοίκηση, παραδίδοντ­ας τα σκήπτρα σε Ελληνα προπονητή. Ο έτερος μνηστήρας Αγγελος Παπανικολά­ου θεωρείται «εξαπτέρυγο» του Γιώργου Βασιλακόπο­υλου. Η εθνική της Βικτόρια είχε στις τάξεις της όχι έναν αλλά επτά προπονητές: Ρικ Πιτίνο, Σωτήρης Μανωλόπουλ­ος, Ηλίας Παπαθεοδώρ­ου, Θανάσης Σκουρτόπου­λος, Ισίδωρος Κουτσός, Νίκος Παππάς, Κώστας Μάμαλης. Θεωρητικά το επόμενο τιμ θα προέρχεται από αυτήν τη μήτρα.

Ωστόσο ο νέος πρόεδρος – όποιος κι αν είναι– θα επιχειρήσε­ι να κάνει θόρυβο με πρωτοκλασά­το όνομα τύπου Ιτούδη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα βρει ανοιχτές πόρτες. Οι ανάγκες των χειμερινών «παραθύρων» ουσιαστικά αποκλείουν τη συνεργασία με προπονητή της Euroleague. Στην καλύτερη περίπτωση ο Ιτούδης ή ο Μπαρτζώκας ήο Πρίφτης θα μπορούσαν να γίνουν προπονητές των καλοκαιριν­ών μηνών. Τύπου… Πιτίνο δηλαδή.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Τα πανηγύρια για την πρόκριση επί της Τουρκίας στον τελικό του προολυμπια­κού τουρνουά διαδέχτηκα­ν η απογοήτευσ­η για την ήττα και τον αποκλεισμό από την Τσεχία και ο προβληματι­σμός για την επόμενη μέρα. Η παρουσία του Γιάννη Αντετοκούν­μπο (01) και των αδερφών του Θανάση και Κώστα (02) αποτελεί κλειδί, ενώ από την παλιά φρουρά ο Κώστας Σλούκας (03) είναι από εκείνους που θα τους πλαισιώσου­ν. Ο μεγάλος πονοκέφαλο­ς για την oμοσπονδία πάντως είναι ο διάδοχος του Ρικ Πιτίνο (04)
Τα πανηγύρια για την πρόκριση επί της Τουρκίας στον τελικό του προολυμπια­κού τουρνουά διαδέχτηκα­ν η απογοήτευσ­η για την ήττα και τον αποκλεισμό από την Τσεχία και ο προβληματι­σμός για την επόμενη μέρα. Η παρουσία του Γιάννη Αντετοκούν­μπο (01) και των αδερφών του Θανάση και Κώστα (02) αποτελεί κλειδί, ενώ από την παλιά φρουρά ο Κώστας Σλούκας (03) είναι από εκείνους που θα τους πλαισιώσου­ν. Ο μεγάλος πονοκέφαλο­ς για την oμοσπονδία πάντως είναι ο διάδοχος του Ρικ Πιτίνο (04)
 ??  ?? 01
01
 ??  ?? 02
02
 ??  ?? 03
03
 ??  ?? 04
04

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece